bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Réway podepsán. Montreal se dohodl se zlobivým dítětem slovenského hokeje

19. května 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Již koncem dubna se hokejová veřejnost dozvěděla, že Canadiens předložili Martinu Réwayovi návrh nováčkovské smlouvy. Poté co talentovaný forvard odehrál své poslední vystoupení se slovenskou reprezentací na světovém šampionátu, mohl být oficiálně zveřejněn i podpis tříletého kontraktu. Pražský rodák prý navíc dostane příležitost, aby se rovnou probil do kádru Habs, V Montrealu si pochvalují jeho ofenzivní umění.

"Jsme rádi, že jsme si plácli. Martin má opravdu výborné útočné nadání může se stál velice dobrým hokejistou," tvrdí generální manažer Marc Bergevin. "Dařilo se mu během dvou let v Severní Americe, kde hrál v QMJHL za Gatineau Olympiques, poté se vrátil do Evropy, aby si na dvě sezóny vyzkoušel profesionální hokej v České republice, potažmo ve Švýcarsku," představuje drobného, byť nesmírně šikovného útočníka.

Réway ještě loni na podzim oblékal dres extraligové Sparty, s 15 body ve 14 zápasech platil ze nejproduktivnějšího hráče naší nejvyšší soutěže. Jenže posléze si vyžádal přestup, poněvadž více nechtěl oblékal rudé barvy. Necítil se šťastný, chtěl změnit prostředí. V Libni zareagovali po svém, Réwaye vyřadili z kádru a nechali jej trénovat s prvoligovým kádrem Benátek na Jizerou.

Spekulovalo se o tom, že panují spory mezi Réwayem a hlavním koučem Josefem Jandačem, zpochybňována byla tréninková morálka jednadvacetileté hvězdičky, v kuloárech se mluvilo o potížích se životasprávou. Ač to nikdo nikdy veřejně nepotvrdil, za podivným koncem Réwayovy štace na Spartě byla údajně neochota opěvovaného borce podepsat prodloužení smlouvy.

Ať za odchodem z Prahy stálo cokoliv, Réway se v listopadu přesunul do Švýcarska, náročné podmínky na odstupné splnil Gotterón. I ve Fribourgu se mu herně dařilo, nakupil 21 bodů. Závěr sezóny mu hodně znepříjemnil otřes mozku, nicméně pro mistrovství světa byl fit a dorazil do Petrohradu, kde měl řádit vedle Marka Daňa, další velké naděje našich "bratov".

Nepovedlo se, Réway zklamal, za celý turnaj bral jedinou asistenci, áčko na prsou působilo při jeho defenzivních kiksech a vypuštěných momentech až komicky. Ostatně to je další nálepka, se kterou bude "geniální dítě", jak o něm před časem psala MF Dnes, bojovat. Ne vždy se mu chce bránit, bývá laxní, zbytečně riskuje. Navíc občas odklouže celý zápas a prakticky si jej nevšimnete. 

Již v dorosteneckém věku si získal pověst zlobivého "výrostka", své si s ním zažil i Vladimír Vůjtek starší v dobách, kdy vedl místo našeho slovenský výběr. Alkohol, pozdní příchody, vynechané tréninky, nezájem o hru. To jsou všechno neduhy tak často spojované s jeho jménem. Na druhou stranu ale Réway disponuje nepřehlédnutelným talentem a v Montrealu se jej pokusí plně rozvinout. 

Réway si stoupne na novou startovní čáru a dostane férovou příležitost ukázat, co v něm je. Třeba ještě zmoudří, dospěje a stane se hvězdou NHL. Habs mu k tomu chtějí pomoci, ale bude hlavně na něm, aby přesvědčil, že všechny ty zvěsti, které se již přelily až za velkou louži, jsou přehnané, nebo že dávno neplatí. "Jsme rádi, že bude jedním z mladíků, kteří na podzim zabojují o místo v našem týmu," hlásí Bergevin.

Snad se mu povede zlobivé dítě slovenského hokeje převychovat...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.