bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Radost, řev, hluk a hudba. Gólové sirény jsou tradiční součástí NHL

1. února 2019, 10:00

Vojtěch Jurák

Podobných chvílí už zažili fanoušci Blackhawks mraky. Naposled se tak stalo v nedávném zápase proti Washingtonu. Patrick Kane dostal na začátku třetí třetiny pas od Jonathana Toewse, zpracoval si puk a prostřelil Pheonixe Copleyho v brance. Aréna vypukla v jásot a za zvuku písně Chelsea Dagger slavila pátý gól svého týmu. Pro nejproduktivnějšího hráče Chicaga to byla zatím poslední trefa na domácím ledě.

Kombinace gólové sirény a písně Chelsea Dagger je s trochou nadsázky nedílnou součástí současného Chicaga. Stejně jako dvojice Toews–Kane nebo tři Stanley Cupy v nedávné době. Poprvé ji fanoušci slyšeli v sezoně 2008/2009 a góly svého týmu s ní slaví i dnes.

Napříč celou NHL zní v arénách zajímavé gólové sirény, dnes už je to zavedeným standardem. Sirény bývají chytlavé, dokážou dostat fanoušky do varu. Do jisté míry daný klub charakterizují, protože to je věc, kterou mají diváci spojenou s gólem, s vítězstvím. Proslulé jsou sirény Bostonu nebo New York Rangers, zajímavý náboj mají sirény Minnesoty, Vancouveru či Nashvillu. Každá siréna je jiná, každá má něco do sebe. Jaká je vaše oblíbená? 

Tradice gólových sirén v NHL sahá až do počátku 70. let minulého století a je spojena právě s Chicagem. Roku 1973 zavedl tehdejší majitel Blackhawks Bill Wirtz sirénu po každé vstřelené brance svého týmu v play-off. Údajně se mu natolik zalíbil zvuk sirény na jeho soukromé jachtě, že se rozhodl ji nechat nainstalovat i do arény Blackhawks. Pravidelnou gólovou radostí se však siréna stala až o deset let později, do té doby zněla prostorem jen při určitých příležitostech. 

Druhým týmem po Chicagu, který zavedl ve své domácí hale vlastní gólovou sirénu, bylo Buffalo. Stalo se tak v roce 1988. Rozmach pak nastal především v 90. letech, kdy se k tomuto zvyku přidali nejprve Winnipeg a St. Louis, poté Detroit, New York Rangers a nakonec i další týmy v lize. Z gólové sirény se stal velmi populární sportovní prvek, který se postupně rozšířil i do jiných soutěží a sportů. 

Sirény, které znějí arénami napříč NHL, se většinou běžně používají v dopravě a v průmyslu. Bývají instalovány například na velkých nákladních lodích, na kamionech nebo na vlacích. Podle webu CBC používá většina klubů NHL sirény od společnosti Kahlenberg Industries. „Hlasitý zvuk v člověku vzbuzuje adrenalin. Když váš tým vstřelí branku, je to samo o sobě vzrušující. Hlasitý řev sirény v tu chvíli však posouvá prožitek z gólu ještě výš,“ myslí si Erick Kahlenberg, jehož strýc před lety prodal právě Billu Wirtzovi sirénu na jachtu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.