bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Radek Faksa: V Dallasu máme skvělý kolektiv, snad mi to tam brzy začne padat

4. listopadu 2015, 18:19

David Motloch

Radek Faksa si na začátku roku ošklivě poranil rameno a když se po dlouhé rekonvalescenci ukázal v přípravném kempu Dallasu, mnoho šancí k povolání do NHL se mu nedávalo. Opak je ale pravdou. Rodák z Vítkova sice dostal zelenou také díky sérii zranění a na svou premiérovou branku v NHL stále čeká, už teď však sbírá cenné zkušenosti vedle takových es, jako je Tyler Seguin nebo Jamie Benn. A hodlá je zužitkovat. Čtěte exkluzivní rozhovor pro nhl.cz!

Radku, máš za sebou odehranou první sérii zápasů v NHL. Jaké to pro tebe je?

Tak především jsem vůbec nečekal, že se dostanu do NHL takhle brzo poté, co mě Dallas poslal po přípravném kempu do nižší soutěže. Pár kluků se v týmu zranilo, takže je to pro mě trochu i štěstí, že jsem byl povolán do hlavního mužstva, ale to už k tomu sportu patří. Vážím si každého zápasu, který tady můžu být. Každý zápas je pro mě nová zkušenost. Já víceméně teď žiju ze dne na den. Snažím se každý den odevzdat ze sebe to nejlepší, abych se v Dallasu udržel co nejdéle. Rozhodně si to tady užívám, akorát mi to tam zatím nepadá. Snad v každém zápase jsem měl šanci, ale nespadlo to tam. Tak snad se to zlomí a pak už se rozjedu.

Nepřipomínají ti třeba i spoluhráči, že už bys tu branku mohl dát?

To určitě ne. Spíše mě podporují a uklidňují mě, že jednou mi to tam určitě padne (Radek zatím odehrál 9 zápasů bez vstřelené branky – pozn. redakce).

Necítil jsi už v přípravném kempu, že máš šanci se v hlavním týmu udržet?

Určitě cítil. Já to měl těžší v tom, že jsem do kempu přišel po dlouhodobém zranění, kdy jsme vlastně nestál na ledě devět měsíců. Začátek tak byl pro mě těžší, ale postupem času jsem se cítil bruslařsky i silově lépe i než minulý rok.

Sezónu jsi začal na farmě. Kdy ses dozvěděl o svém povolání do Dallasu?

Odehrál jsem jeden zápas za Texas, pak jsme odjeli na venkovní trip do Chicaga, kde jsem absolvoval klasickou přípravu i rozbruslení, a pak mě čekal telefonát, že jsem povolaný do hlavní týmu Dallasu. Moc jsem tomu v tu chvíli nevěřil, ale už druhý den jsem hrál v NHL svůj první zápas.

Jaký byl příchod do šatny? Asi si už spoustu kluků znal právě z přípravného kempu, je to tak?

Přesně tak. Hodně kluků znám z kempu z minulého roku, takže příchod do šatny pro mě nebyl žádný problém. Kluci mě skvěle vzali mezi sebe, navíc je v šatně Aleš Hemský, který už má v NHL hodně odehráno, takže ten mi taky určitě pomůže při adaptaci.

V čem je Aleš Hemský dobrý parťák?

Tak především má zkušenosti. Ví co a jak chodí a to na ledě i mimo něj.

Na začátku roku jsi měl operaci ramene, trvala ta rekonvalescence dlouho?

Týden nebo dva po operaci jsem začal posilovat nohy, ale ty rehabilitace trvaly strašně dlouho. Než jsem mohl začít něco pořádného dělat i s rukama, tak uběhlo půl roku. Během té doby jsem se snažil posilovat nohy, břicho, zkrátka co jsem mohl, ale rameno jsem zatěžovat příliš nemohl.

Myslíš, že ti v něčem třeba ta situace i pomohla?

Snažil jsem se z ní vzít jen to pozitivní. Hodně času jsem trávil v posilovně a na kluky jsem se chodil dívat z tribuny, kde má člověk zase úplně jiný pohled na hru. Takže i tohle mi svým způsobem pomohlo a poskytlo mi to jiný postoj ke hře.

Jak bys zhodnotil váš tým? Přeci jen se dá říct, za máte v současné době velký počet kvalitních hráčů.

Přesně tak. Máme spoustu dobrých a hlavně zkušených hráčů. Především máme ale skvělý kolektiv, což je v té šatně hrozně důležité.

Bereš to tak, že od každého hráče můžeš odkoukat něco jiného?

Od každého hráče se dá něco odkoukat. Například hodně sleduju Tylera Seguina a Jamieho Benna, což jsou hokejisté, kteří se často staví kolem brankoviště, odkud střílí. Takové zkušenosti se snažím nabrat.

Jak daleko je vůbec farma v Texasu od hlavního týmu?

Zhruba 2-3 hodiny cesty, takže to až tak hrozné není.

Takže kdyby tě náhodou poslali zpět na farmu, o moc víc toho nenacestuješ, že?

Já se hlavně budu snažit, aby mě zpátky už neposlali (smích). Ale pokud se tak stane, budu dále na sobě pracovat, abych se co nejdříve dostal zase zpátky.

Ty už Texas vlastně znáš. Jak se ti tam líbí?

V Texasu je super. Je tu teplé počasí, takže si kdykoliv můžu zajít odpočinout k bazénu. Je to tady trošku jiné než u nás v Česku nebo třeba v Kanadě. Moc se mi tady líbí.

Co děláš ve volném čase?

Toho volného času moc není, stále jsou nějaké tréninky nebo zápasy, takže si toho volna moc neužiju. Když se naskytne nějaká volná chvíle, tak si zajdu třeba do kina nebo někam na nákup, popřípadě když je volnější den, tak třeba i nějaký výlet, ale to se stane opravdu párkrát do roka.

V Dallasu je vlastně velmi oblíbeným sportem americký fotbal, neuvažoval jsi třeba o tomhle způsobu relaxace?

Určitě bych si rád zašel na Dallas Cowboys, ale zatím jsem ještě neměl šanci. Jakmile bude, určitě je navštívím.

Autor rozhovoru: Ivana Paulová

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.