bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

QMJHL vypukla jako první zámořská soutěž. Zatím bez Čechů

6. října 2020, 6:15

Martin Voltr

Sotva stihli v Tampě oslavit nové šampiony Stanley Cupu, na severoamerickém kontinentu už pro jednu ze soutěží odstartoval nový ročník. Dočkali se mladíci v Quebec Major Junior Hockey League.

Je to poněkud zvláštní obrázek. Canadian Hockey League združuje trojici nejvyšších juniorských soutěží v zemi, ale jedna z nich odstartovala o spoustu týdnů dřív než (snad) začnou i ty další. V QMJHL se mezi pátkem 2. a nedělí 4. října hrálo osmnáct zápasů.

Jak dlouho si počkají ostatní? No, ještě pěknou chvíli... OHL by měla vypuknout 1. prosince, WHL 4. prosince.

Jejich „bratříček“ po dobu celých pěti týdnů před ostrým začátkem soutěže, kdy měly týmy přípravné kempy, poctivě testoval hráče i trenéry. A výsledek? Ani jeden pozitivní výsledek! Jen díky tomu se nyní může QMJHL rozběhnout naplno.

I když, naplno... I její ročník bude aktuální situací kolem pandemie covidu výrazně poznamenaný. Rozpis základní části podléhá skutečnosti, že se mezi sebou nesmí potkat týmy z Quebecu a šestice mužstev z východního pobřeží, tedy z provincií Nový Brunšvik, Nové Skotsko a Ostrov prince Eduarda. Ty budou hrát pouze mezi sebou. Až do začátku dubna.

A druhá „drobnost“: Do arén v Quebecu zatím nesmí fanoušci. Celkem třináct duelů se tak o prvním víkendu odehrálo před prázdnými tribunami, zatímco souboje na východu země sledovalo až přes dvě tisícovky diváků.

Nařízení spojená s povinnou karanténou po příletu do země navrch komplikují týmům zapojení evropských hráčů, takže zatím jich na led vyjela jen hrstka. Počkat si musejí i čeští krajánci.

QMJHL by si měli zahrát brankář Jan Bednář (Acadie-Bathurst), obránce Jan Hampl (Saint John) a forvardi Ivan Ivan (Cape Breton, na snímku), Jakub Brabenec a Matouš Menšík (oba Charlottetown). Možný je také návrat Adama Rašky do Rimouski. U něj bude záležet nejen na Třinci, ale – stejně jako zejména u Bednáře – i na tom, zda projde draftem NHL a jaké představy by měl jeho nový tým.

Kromě Rašky mají všichni jmenovaní smlouvu s kluby z pobřežních provincií, česká stopa tam chybí jen v Halifaxu a Monctonu. Až se zapojí, naši krajánci se tak mohou potkávat pomalu v každém kole. A ano, navíc před fanoušky.

Mezi hlavními hvězdičkami soutěže, které na její start nastoupily, nechybí ani některá velká želízka pro nadcházející draft. Bodování po prvním víkendu vede Lukas Cormier, jenž by mohl přijít na řadu zhruba ve druhém kole, to první vyhlížejí Hendrix Lapierre, Dawson Mercer nebo Mavrik Bourque.

A pro české příznivce budiž povzbuzením, že oficiální web CHL počítá mezi osmnáct vybraných jmen, která se letos vyplatí sledovat, i gólmana Bednáře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.