bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

První české galapředstavení v play off NHL. „One Man Show“ Patrika Eliáše

16. dubna 2018, 10:00

Jiří Lacina

Skutečnou bodovou explozi předvedl v sobotním duelu Bostonu s Torontem český útočník David Pastrňák. Šest bodů v jediném utkání je ojedinělý výkon i v základní části, natož v play off. Forvard Bostonu přitom není prvním Čechem, kterým takový kousek v bojích o Stanley Cup předvedl. Před dvanácti lety dokázal totéž Patrik Eliáš (2+4), který se navíc podílel na všech brankách svého týmu.

Psal se 22. duben 2006 a čeští fanoušci se zájmem sledovali srážku týmů, jejímiž hlavními tahouny byli reprezentanti země ze srdce Evropy. Jednu z dvojic prvního kola na východě vytvořili New York Rangers a New Jersey Devils. Prvním šéfoval Jaromír Jágr, druhým Patrik Eliáš. Oba se shodně od sezóny 2006-07 stali kapitány svých týmů.

Co se to ksakru děje?

Devils šli do play off pořádně nažhavení. V nohách měli sérii jedenácti výher v řadě a v ďábelském tempu vlétli také do série s Jezdci, jimž nedali žádnou šanci. K vysokému úvodnímu vítězství 6:1 vedlo pět využitých přesilovek, dvě z nich proměnil Patrik Eliáš, který u dalších čtyř tref asistoval. Pět gólů v početní výhodě byl rekord Devils v play off, šest Eliášových bodů nikoli.

Domácí dostali v East Rutherfordu k dispozici třináct přesilovek, pět jich využili. Hosté z Manhattanu proměnili jednu z šesti. Rodák z Třebíče se rozjížděl pozvolna, postupně však udělal ze zápasu „One Man Show“. Ve 4. minutě po zpětné přihrávce z levého kruhu přesně pálil. Ve druhé třetině rozehrál akci, již brilantní příhrou na druhou tyč Gomezovi vystupňoval Gionta. Další asistenci zajistil Eliášovi přesnou ranou od modré Klee.

V závěrečné části dovršil lídr New Jersey své galapředstavení. Nejprve nabil Rafalskimu na modré čáře, pak roztočil se spoluhráči kolem Lundqvistovy branky kolotoč, z něhož profitoval Langenbrunner, a necelých pět minut před koncem sám zužitkoval přihrávku předešlého střelce, když ranou bez přípravy z pravého kruhu uzavřel skóre na 6:1.

„Byl to jeden z těch bláznivých zápasů, kdy už se to tak semele. Doufáme, že nám takhle půjdou přesilovky celé play off, tohle bylo neuvěřitelné,“ smál se Scott Gomez.

Podobně jako v případě sobotního vystoupení Davida Pastrňáka, kdy si jeho spoluhráči z útoku Brad Marchand a Patrice Bergeron připsali po čtyřech nahrávkách, také Eliášovi parťáci z lajny si před dvanácti lety přišli na své. Scott Gomez zapsal 3 body (1+2), Jamie Langenbrunner 4 (1+3).

„Ptal jsem se Jamieho na lavičce, co se to ksakru děje?“ přiznal Eliáš údiv nad výkonem celé formace.

Skvělý výkon ve stínu čísla 68

Šest bodů v utkání play off je bilance, která by v řadě klubů stačila na přepsání historického rekordu, ne tak v New Jersey. Patrik Sundström jich v roce 1988 nasbíral dokonce osm! Společně s Mario Lemieuxem tak dodnes drží dokonce rekord celé NHL. Stát se to ale v základní části, vyrovnal by Eliáš klubové maximum Kirka Mullera, jenž v roce 1986 nasbíral jako jediný v dějinách Devils šest bodů za tři branky a tři asistence.

Přestože ta noc patřila jemu, v České republice věnovala sportovní média pozornost především Jaromíru Jágrovi, jenž měl za sebou 123 bodů v základní části a v utkání s Devils si po ztrátě puku ve snaze zastavit Scotta Gomeze poranil ruku. „To je OK,“ odpovídal Eliáš druhý den zámořským novinářům. „Vím, co jsem dokázal. Nesrovnávám se s ním.“

Čerstvě třicetiletý Čech ve službách Devils byl už tehdy klubovým lídrem v počtu bodů posbíraných v play off. Před začátkem sezóny jich měl 78, v devíti duelech vyřazovací části 2006 přidal dalších 16 (6+10). New Jersey vymetlo Jezdce z prvního kola ve čtyřech utkáních, v dalším kole nestačilo v pěti duelech na Carolinu, která si toho roku došla trochu překvapivě až pro pohár.

Když Patriku Eliášovi nedávno vyvěšovali v novém Prudential Centeru pod strop haly dres, mohl se vedle jiných klubových rekordů pyšnit i nejlepším bodovým zápisem v play off. Svůj součet nakonec posunul na 125 bodů (45+80) ve 162 utkáních. Druhý muž v pořadí se od roku 2006 nezměnil. John MacLean zaostává nyní se 75 body o celou půl stovku bodů.

22. dubna 2006, New Jersey Devils – New York Rangers 6:1

1. třetina
New Jersey, Eliáš (přesilovka) (Gomez, Langenbrunner), 3:55
NY Rangers, Průcha (přesilovka) (Jágr, Nylander), 10:00

2. třetina
New Jersey, Gomez (přesilovka) (Gionta, Eliáš), 27:48
New Jersey, Klee (Eliáš, Langenbrunner), 37:10

3. třetina
New Jersey, Rafalski (přesilovka) (Eliáš, Gionta), 40:53
New Jersey, Langenbrunner (přesilovka) (Eliáš, Gionta), 48:45
New Jersey, Eliáš (přesilovka) (Langenbrunner, Gomez), 55:34

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.