bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

První Australan v NHL! Hokejově Walker vyrostl v Česku, teď si splní sen

7. října 2017, 10:15

Martin Schwarz

Malý krok pro hokejistu, velký pro Austrálii. Když nedávno Washington Capitals zveřejnili soupisku, se kterou vstoupí do nové sezóny, nechyběl na ní třiadvacetiletý útočník Nathan Walker. Bývalý hráč Vítkovic, Olomouce či Šumperka jako vůbec první Australan zasáhne do zápasu NHL. Úvodní klání na ledě Ottawy ještě strávil mimo sestavu, v následujícím domácím duelu proti Montreal Canadiens už se ale objeví.

To bude něco! U protinožců napjatě čekají, až jejich hokejová naděje prorazí během příštích hodin do nejlepší soutěže světa.  Australský forvard Nathan Walker zvládl přetahovanou o místo v základním kádru Washingtonu Capitals, podle všeho se hlavnímu městu Spojených států zanedlouho ukáže v plné síle.

Na realizační tým zapůsobil hlavně Walkerův rychlý herní styl, na němž rodák z velšského Cardiffu pracuje odmala. „Už jako kluk bruslil od jednoho konce hřiště na druhé tak hbitě, jak to jen šlo,“ popisuje novinářům nhl.com hokejistova matka Ceri Walkerová. „I proto dostal přezdívku Bouřlivák, která mu zůstala dodnes.“ Muž, jenž prožil podstatnou část kariéry v České republice, bydlel do dvou let na území Velké Británie, potom se s rodiči přestěhoval do Sydney. Právě tam je Walker doma. Zároveň tuší, jak významný může být jeho start v NHL pro budoucnost australského hokeje.

Více hokeje v Austrálii

„Pokud opravdu odehraji střetnutí NHL, bude mi ctí reprezentovat nejen sám sebe, ale celou naši zemi,“ má jasno Walker. „Mohl by to být okamžik, který dostane Austrálii na hokejovou mapu.“ Rychlá kolektivní hra s bruslemi na nohou v zemi klokanů pochopitelně nepatří k nejoblíbenějším sportům, i vzhledem ke klimatickým podmínkám. Fanoušci raději zajdou na fotbal, ragby či tolik milovaný Australský fotbal. „Bude to největší událost, co se kdy v rámci zdejší hokeje odehrála,“ nepochybuje komentátor australské nejvyšší ligy Stephen White. „Capitals najednou získají 24 milionů příznivců k dobru.“

Dle údajů Australské federace ledního hokeje je v zemi aktuálně registrováno 4 800 hráčů a hráček, včetně jedinců juniorského věku. Očekává se však, že číslo v nejbližší době poroste až na metu 6 tisíc. Walkerovo rodiště má k dispozici dvacet hokejových hal, nicméně stát přislíbil investovat 18 milionů amerických dolarů do výstavby nových arén a rekonstrukce těch současných. Zájem pak roste i o australskou nejvyšší ligu AIHL (Australian Ice Hockey League), letošní finále mezi Melbourne Ice a Canberra Brave sledovalo živě na internetu kolem 14 tisíc diváků. Co udělá se zájmem o hokej působení Australana v NHL?

Draftovaný před třemi lety

Ale zpátky k Walkerovi. Mladý snaživec snil o National Hockey League jako kluk, došlo mu ovšem, že pokud chce prorazit mezi světovou špičku, musí se z domoviny odstěhovat. Ještě jako teenager zakotvil v ostravských Vítkovicích, kde nejprve oblékal dres mládežnických výběrů, později zapsal starty také v české extralize. Kromě toho na pár zápasů vypomohl v rámci první ligy Olomouci a Šumperku. „Potřeboval jsem být pořád na ledě a doma mi to nebylo umožněno,“ vysvětluje sympaťák, jehož Capitals draftovali roku 2014 ve třetím kole. 

První vážnější krok směrem k NHL Walker učinil, když na sklonku sezóny 2012-13 sbalil kufry a začal působit v USHL za Youngstown Phantoms. O pár měsíců později ho vyzkoušeli v AHL Hershey Bears, a tak si získal větší pozornost Washingtonských, kteří levého křídelníka zvolili na draftu. Nepřekvapivě jako prvního Australana. Vydřít pozici v prvním týmu se Walkerovi povedlo až tohle léto. „Je stále velmi mladý, ale zároveň připravený,“ říká o spoluhráči brankář Braden Holtby. „Patří mezi hráče, kteří našemu projevu na ledě mohou hodně dát.“

Dlouho se nevědělo, kdy Australanův historický debut proběhne, teď je mnohem jasněji. Oficiální klubový web Capitals prozradil, že Nathan Walker naskočí již do prvního domácí mače proti Montreal Canadiens, a to v neděli nad ránem středoevropského času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.