bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Profesionální sport ztratil jistotu, Red Wings se poprvé od pádu železné opony nepodívají do play-off

29. března 2017, 13:00

Martin Zíta

Celá generace hokejových fanoušků takovou situaci nezná, play-off NHL bude v sezoně 2016/17 bez Detroitu Red Wings. Po pětadvaceti letech tak skončila série, která kralovala současnému profesionálnímu sportu v Severní Americe.

„Není jednoduché o tom mluvit," řekl po prohře s Carolinou kapitán Red Wings Henrik Zetterberg. Právě prohra s Hurricanes zatloukla do detroitské rakve poslední hřebík. „Je to těžké, protože každý jeden z nás je zodpovědný za to, že ta série skončila."

Detroit v play-off naposledy chyběl v sezoně 1989/90. Steve Yzerman byl tehdy ve své sedmé sezoně a druhým nejproduktivnějším hráčem klubu byl bývalý trenér Floridy Panthers Gerard Gallant, Sovětský svaz se naposledy nadechoval a NHL se teprve chystala na příliv ruských hráčů, z něhož výrazně těžil právě i Detroit.

Red Wings a jejich fanoušci si následně užili dlouhých pětadvacet let, kdy v Motownu nechybělo play-off. V současném profesionální sportu na severoamerickém kontinetntu nebyl na nikoho větší spoleh.

Nejúspěšnější parta v historii detroitského hokeje během této doby šestkrát ovládla základní část, šestkrát došla do finále play-off a čtyřikrát získala Stanley Cup.

„Jednou to přijít muselo. Muselo. S fanoušky jsme si užili krásné čtvrtstoletí," dodal k hlavní hokejové novince středeční noci viceprezident organizace Jimmy Devellano.

Štafeta míří do Pittsburghu

Série Detroitu je třetí nejdelší v historii NHL. Na více než dvě desetiletí svou účast natáhli také St. Louis Blues (25 let, 1980-2004), Chicago Blackhawks (28, 1970-1997) a Boston Bruins (29, 1968-1996).

Red Wings během svého nejúspěšnějšího období vyhráli více než 1 100 zápasů a v sezoně 1995-96 zažili svou vůbec nejlepší rok v historii, když ročník zakončili s 62 výhrami, k nimž přidali pouze třináct prohem a sedm remíz.

Pomyslnou štafetu po Detroitu v NHL přebírá Pittsburgh Penguins. Parta okolo Sidneyho Crosbyho si užívá svého jedenáctého postupu do play-off v řadě. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.