bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč vsadil Lamoriello na litvínovský model? Žádný kouč totiž jeho tým nespasí

28. prosince 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Generální manažer Louis Lamoriello činí poslední dobou prazvláštní rozhodnutí. Podpisy zkušených volných hráčů udělal z New Jersey suverénně nejstarší mužstvo v NHL, ukončil kontrakt se švýcarským střelcem Damienem Brunnerem, vyhodil dlouho hájeného kouče Petera DeBoera, jehož před vánoční pauzou hájila i největší hvězda Devils Jaromír Jágr. „Vyměnit trenéra by byla jedna z největších chyb, kterou by mohlo vedení udělat,“ hlásil slavný veterán. Dalším z rozporuplných kroků v podání Lamoriella je volba nevolba DeBoerova nástupce.

Na střídačku se totiž postavil on sám a z pozice pozorovatele dohlíží na práci Adama Oatese a Scotta Stevense. Obě hokejové legendy se starají o svou část přestárlého kádru (průměrný věk činí téměř 31 let), bývalý bek šněruje defenzívu, někdejší forvard zase velí ofenzívě (více čtěte v textu Martina Zíty zde). New Jersey tak de facto vsází na model, který poměrně úspěšně aplikuje v české Tipsport extralize litvínovská Verva.

Ta si ale Miloslava Hořavu s Radimem Rulíkem zvolila koncepčně a na základě osvědčené spolupráce obou pánů z minulosti. Lamoriellovo gesto naopak připomíná výkřik do tmy, při jeho oznámení si pak zakřičeli (zlostí) fanoušci Devils. "Lou" přece mohl sáhnout po Danu Bylsmovi, který vyhrál s Pittsburghem Penguins Stanley Cup, případně po Paulu MacLeanovi, dalším vítězi Jack Adams Award pro nejlepšího lodivoda NHL. 

Že by mu ani jeden z uznávaných expertů nepřišel dost dobrý? Pravda se skrývá jinde a velmi výstižně ji pojmenoval titulkem svého článku pro NBC Sports Jason Brough. "Ďáblové jsou staří a tento problém nedokáže vyřešit žádný kouč na světě." A New Jersey nedoplácí jen na fakt, že zaměstnává tři z pěti největších důchodců mezi bruslaři, velký problém představuje také prázdná zásobárna talentů a špatnou výchovou promarněné naděje.

S takovým materiálem se pracuje opravdu těžko a Lamoriello to dobře ví. Rovněž mu musí být jasné, že všichni trochu znalí odborníci vědí, že veškerá pochybení jdou za ním coby generálním manažerem. Zvolil tedy netradiční cestu, jak ušetřit další trenérskou hlavu. A slíbil jmenování DeBoerova nástupce od sezóny 2015-16. Právě k ní by se měly upínat zraky příznivců Devils, aktuální ročník totiž mohou s největší pravděpodobností odepsat.

Lamoriello potřebuje udělat razantní řezy nefunkčním kádrem, jemuž mnoho chybí do ubohosti edmontonských Olejáři, ale také do skvělosti Pittsburghu Penguins. Parta kolem ostříleného kapitána Brycea Salvadora je průměrná k uzoufání a vyhlídky na rychlé zlepšení se halí do neprostupné mlhy. Pokud "Lou" nepošle o dům dál prakticky vše trochu cenné, co mu na soupisce zbývá, přijde o možnost v pravý čas zahájit nevyhnutelně nutnou přestavbu.

Dalších pár týdnů či měsíců definitivně ukáže, zda starý lišák ztratil cit pro svou práci. Pokud opět zklame, musí být odejit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.