bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč musel Nestrašil na waiver list aneb jak funguje listina nechráněných hráčů

21. listopadu 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Mnozí příznivci ledního hokeje se po zapsání Andreje Nestrašila na listinu nechráněných hráčů ptali, proč Detroit nemohl českého útočníka rovnou poslat na farmu. Vždyť je to u mladých hráčů běžná praxe, navíc by se přeci Rudá křídla vyhnula zbytečnému riziku, že o slávistického odchovance přijdou. Odpověď nabízíme v dnešním textu, který jsme sepisovali na základě aktuálního znění CBA, kolektivní smlouvy Národní hokejové ligy. Relevantnější informace neexistuje. Udělejte si tedy s námi jednou provždy jasno ohledně waiver listu.

Jedním z argumentů, který se často používá v diskuzi o waiver listu, je typ hráčovy smlouvy. Obecně se do povědomí fanoušků vžilo přesvědčení, že na listinu nechráněných hráčů musí pouze hokejisté s jednocestným kontraktem. Tuto pověru číslo jedna  boří už sám Nestrašilův případ, vždyť talentovaný forvard aktuálně hraje pod dvoucestným kontraktem. Typ smlouvy totiž na umístění na waiver list nemá vliv, určuje pouze výši vyplácené gáže v NHL a v AHL. Hokejista s jednocestným kontraktem pobírá v hlavním i záložním mužstvu stejné peníze, zatímco v případě dvoucestné smlouvy  jeho plat přesunem na farmu klesá.

Ideální ilustrací budiž Nestrašil, který má přislíbeno 550 tisíc dolarů ročně při pobytu v "áčku" Caroliny Hurricanes a 82 500 dolarů za sezónu, pokud bude nastupovat na farmě (tedy za Charlotte Checkers). Přesná suma se určuje na základě počtu dnů strávených "nahoře" a "dole". 

Mnohem lepší představou je ta, že se na waiver list zásadně nezapisují nováčkové a další mladí hokejisté. Bráno z generalizujícího úhlu pohledu, musíme s takovým názorem souhlasit. Je ovšem potřeba si vymezit jasná pravidla, která rozhodují o tom, kdo je ještě mladý a spadá mezi "chráněné hráče". Kolektivní smlouva to určuje na základě jednoduché tabulky, která přiděluje hokejistům výjimku z povinnosti zapsání na waiver list podle věku, kdy podepsal první kontrakt v NHL,  doby, která od podpisu uplynula, a odehraných zápasů (sčítá se základní část + play-off)  v nejslavnější hokejové lize světa.

Vše si nyní demonstrujme na příkladu Nestrašila. Český útočník se upsal Red Wings ve 20 letech, aby tedy nemusel na listinu nechráněných hráčů, potřeboval mít odehráno méně než 160 utkání a zároveň jeho premiérový kontrakt v NHL nesměl být starší tří sezón. Nestrašil nesplňuje druhé kritérium, protože podepsal 31. května 2011. Od té doby uběhly kompletní tři ročníky (2011-12, 2012-13 a 2013-14) a začal čtvrtý, ten současný. Není tak vůbec nic platné, že Nestrašil zasáhl jen do 13 mačů. Listina nechráněných hráčů má ještě řadu doplňujících pravidel a různých výjimek, pro základní pochopení celého mechanismu vám ale uvedená fakta bohatě postačí.

Ještě doplňme, že detroitský GM Ken Holland měl možnost, jak neriskovat Nestrašilovu ztrátu a to sice posláním Tomáše Jurča do AHL. Slovenský forvard totiž splňuje podmínky nutné k tomu, aby nemusel být uveden na waiver list. Jenže Holland nechtěl, aby Red Wings hráli bez Jurča, protože se mu mimořádně daří a je velkým přínosem. Kdyby chtěl zvolit jiného z šikovných mladíků,  např. Rileyho Sheahana, riskoval by podobně jako s Nestrašilem, který se nakonec stal jakýmsi obětním beránkem. Zůstává otázkou, zda  ztráta Nestrašila stála za kondiční starty pro Stephena Weisse, či nikoliv.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.