bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč Kučerov v Tampě stále čeká na smlouvu?

3. srpna 2016, 12:00

David Motloch

Vyrostl až nečekaně rychle v lídra svého týmu. Až doposud to bylo pro GM Yzermana příjemné zjištění, protože se mu ruská hvězdička proháněla na ledě za skromných 700 tisíc dolarů. S tím už je ale konec. Kučerov chce novou smlouvu, zatím se však musel pouze dívat, jak podepisují jeho kolegové z Tampy. Jak bude situace probíhat dál?

Teprve třiadvacetiletý útočník má za sebou raketový vzestup. Na první pohled trochu ustrašený a skromný mladík byl pro Lightning na ledě nepostradatelným článkem. To hlavně Kučerov táhl Bolts v době, kdy se nemohli opřít o zraněného kapitána Stamkose. Své výkony Rus vyšperkoval ještě v play-off a vzhledem k tomu, že zářil i předloňskou sezónu, dá se očekávat, že se nejednalo o výstřel náhody. 

Ale co s ním? GM Yzerman už několikrát prohlásil větu, která je v době platového stropu samozřejmostí pro každého obyčejného fanouška – „všechny v týmu udržet nejde“. Hovoříme o důležitosti rodáka z Moskvy, ale Bolts přes léto podepisovali neméně důležitá jména. Stamkos, Hedman, Killorn, Naměstnikov nebo třeba brankář Vasilevskij. GM Yzerman rozhodně nezahálel a pojistil si většinu svého vítězného jádra. Nyní má být na řadě právě Kučerov.  

Co požaduje Kučerov?

Ačkoliv to samotný hráč neřekl novinářům přímo z vlastních úst, dá se očekávat, že bude při vyjednávání s vedením Tampy požadovat kontrakt na šest let v hodnotě okolo 36 milionů dolarů. V takovém případě by se Tampě každoročně stahovala z platového stropu částka 6 milionů. Případ je to dost podobný Filipu Forsbergovi z Nashvillu. I ten si u Predators odkroužil tři roky nováčkovského kontraktu a podepsal za zmíněné peníze. Kučerov bude při vyjednávání připomínat především jeho případ.

Ale jsou tu i další. Například Nathan MacKinnon podepsal dokonce na sedm let za 44,1 milionů dolarů. Tabulce podpisů nováčků kraluje Mark Scheifele s osmiletým kontraktem za 49 milionů. Nezapomeňme pak ještě na Tomáše Hertla, toho však Žraloci podepsali pouze na dva roky za 6 milionů dolarů. Co z těchto příkladů plyne? Tihle nováčci mají společné především to, že raketově v NHL vyletěli už v době svých nováčkovských smluv, ale i po vypršení si na ně kluby dokázaly najít peníze k udržení. V případě Kučerova by měl scénář vypadat podobně. 

Co požadují Lightning?  

Třicetigólového střelce z loňské sezóny chtějí v Tampě udržet, to je z výroků GM Bolts jasné. Yzerman zvolil při vyjádření okolo Kučerova takřka stejná slova, která dokola umílal při vyjednávání se Stamkosem. „Uděláme, co bude v našich silách. Je to proces, snad bude trvat co nejkratší dobu. Já v to věřím, i v to, že dosáhneme dohody“. Pak zazněla dost konkrétní slova. „Očekáváme, že ho budeme mít pod smlouvou do začátku příští sezóny.“

Je bez pochyby, že Lightning budou muset podnikout určité změny, aby si mohli dovolit svůj strop zatížit novou smlouvou pro Kučerova. Jeden fígl ale Yzerman v rukávě přeci jen má a dost lidí o něm ještě neví. Na soupisce mu figuruje útočník Ryan Callahan, což samo o sobě nic neznamená, až na to, že americký hokejista je již delší dobu zraněný a očekává se, že by neměl stihnout ani začátek příští sezóny. Co to znamená? Bolts jej tak mohou umístit na listinu dlouhodobě zraněných hráčů a tím pádem se nebude ze stropu mužstva odečítat jeho smlouva.  

Hra o čas 

Zdánlivě má Yzerman na vyjednávání s Kučerovem poměrně dost času. Zdánlivě. Ruský hokejista je omezeně volným hráčem, takže mají při vyjednávání s hráčem vždy hlavní a poslední slovo Lightning. Navíc se Kučerov nechystal k žádné arbitráži, což je další plus. Zase tak růžové to ale není. Moskevskému rodákovi už nějakou dobu mohou chodit nabídky od ostatních klubů.

Kdyby nějaká přeci jen přišla, věci by se takřka okamžitě uvedly do pohybu. Najednou by totiž cenu Kučerova stanovil jiný manažer, a pokud by to navíc udělal tým, který by si mohl dovolit ruského hráče možná i malinko přeplatit, měl by Yzerman velké problémy. GM Bolts je známý svým taktizováním a pokud se jedná o peníze, dokáže být velmi trpělivý, aby dosáhl rozumné částky pro tým. I neoddiskutovatelná hvězda Tampy Steven Stamkos musela přistoupit na poměrně skromné podmínky v klubu. 

Doposud ale žádná nabídka Kučerovovi nepřišla „Je to samozřejmě starost navíc. Nevím, jaké jsou plány a cíle ostatních týmů. Pokud nás někdo do této situace dostane, budeme muset udělat potřebná rozhodnutí,“ uzavřel Yzerman.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.