bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč Karlsson zřejmě odmítl nabídku Ottawy?

16. července 2018, 15:28

Šimon Rogner

Ještě před pár týdny vypadala výměna Erika Karlssona do Dallasu, Tampy nebo Vegas jako jistá záležitost, ale v posledních dnech se situace zklidnila. Takže zatímco budeme čekat na to, co Pierre Dorion a jeho protějšci napříč ligou vymyslí, se můžeme ohlédnout do minulosti. Konkrétně na 1. červenec, kdy Senators předložili svému kapitánovi nabídku nové smlouvy. Jak vypadala a proč ji Karlsson zjevně odmítl?

Generální manažer Ottawy Pierre Dorion už na konci března médiím oznámil, že 1. července, tedy v první možný den, pošle Karlssonovi nabídku nového kontraktu. Tak se ve zmiňované datum rovněž stalo. Na základě informací to ovšem vypadá, že ji osmadvacetiletý Švéd, jenž se po příští sezóně může stát nechráněným volným hráčem, odmítl. Proč?

Nejdříve se pojďme podívat, jak daná nabídka měla vypadat. Podle dlouholetého reportéra Senators Chrise Stevensona, momentálně ve službách The Athletic, se původně uvažovalo o osmileté smlouvě s ročním platem okolo 10 miliónů dolarů s potenciálním prostorem pro vyjednávání. 

Ottawa nakonec svoji nabídku ještě upravila a podle zdroje znalého situace se s ročním platem přiblížila 11 miliónům, tedy částce, kterou bude dalších osm let počínaje sezónou 2019/20 dostávat ročně na výplatní pásce obránce LA Drew Doughty. Právě on bývá s Karlssonem srovnáván a není pochyb o tom, že Karlsson bude chtít minimálně jeho peníze.

Platová revoluce

Platový návrh Senators byl velmi podobný tomu z dílny Los Angeles a je možné, že pokud by Karlsson měl zájem smlouvu podepsat, Ottawa by mohla pár dolarů přidat a dopřát svému nejlepšímu obránci pozici nejlépe placeného zadáka v NHL. Jenže v tom podle stejného zdroje, který nepochází z klubu, hlavní problém není.

Achillovou patou nabízeného kontraktu je totiž nedostatek podpisových bonusů. Ty se ve smlouvách již objevovaly dříve, nicméně až v posledních sezónách se z nich stal trend. Chcete podepsat velkou rybu nebo důležitého hráče s blížícím se UFA statusem bez bonusů za podpis? Zapomeňte. Ano, Ottawo, zapomeňte.

Hlavním důvodem této nové „platové revoluce“ je hrozící výluka. Ta může nastat jednak před sezónou 2020/21, kdy začíná první období, kdy může buď liga, nebo hráčská asociace NHLPA vypovědět současnou kolektivní smlouvu. Druhou možností je, že žádná ze stran opci nevyužije a nechají smlouvu doběhnout do dalšího možného krizového období před sezónou 2022/23.

A právě toho se hráči bojí. Pokud by se totiž opakovala situace a nehrálo se, nedostávali by za svoji práci, kterou by samozřejmě nevykonávali, zaplaceno. Pokud ale dostanou 1. července pokaždé už bonus za podpis, nemusí se strachovat, že by museli strádat (byť tady je to samozřejmě nadsázka).

Krásný příklad takto navrženého kontraktu nám nabízí největší ryba na trhu s volnými hráči od zavedení platového stropu John Tavares. Ten se s Torontem dohodl na sedmiletém kontraktu s celkovou hodnotou 77 miliónů dolarů. V příští sezóně bude ale za hraní zápasů dostávat pouze ligové minimum 650 tisíc dolarů a celkově mu Leafs vyplatí 92 % celkové hodnoty smlouvy, tedy 70,89 miliónů, právě v bonusech za podpis.

Konec v Ottawě?

Není tak divu, že Karlsson, jedna z největších hvězd NHL, se nebude chtít zařadit mezi své kolegy a zajistit si většinu výplaty už v první červencový den. Ottawa ale jeho pohled očividně nesdílí a důvod je poměrně jasný.

Organizace totiž není výdělečná a vlastník Eugene Melnyk už několikrát avizoval, že Dorion bude muset na platech šetřit. I proto probíhá v hlavním kanadském městě výprodej a i proto Sens chtějí, aby součástí Karlssonova trejdu byl přeplacený Bobby Ryan.

Senators nejsou v dobré finanční situaci – nedávno splatili 135 miliónový dluh – a zřejmě nebudou ochotní vyplácet jakémukoliv svému hráči peníze v jeden den, když existuje možnost, že buď neodehraje všechny zápasy, nebo že bude vyměněn a oni na něm nebudou moci vydělávat. To dvojnásob platí u hráče takového kalibru, jakým Karlsson je.

Obě strany se tak nachází v patové situaci a je nepravděpodobné, že to skončí pro fanoušky Senators šťastně. Odchod švédského obránce je zřejmě nevyhnutelný a jedním z mnoha důvodů je i absence podpisových bonusů v nabízeném kontraktu ze strany Ottawy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.