bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pro Coyotes chci být přínosem, míní Keller. S Matthewsem si zahrál golf

31. srpna 2017, 20:00

Martin Schwarz

Někteří hráči jeho věku patří k tahounům svých mužstev, on si zatím místo na výsluní zkouší vydobýt. Devatenáctiletý útočník Clayton Keller v minulé sezóně odehrál za Arizonu tři utkání, v nichž nasbíral dvě asistence. Přes léto pracoval na tom, aby se mohl stát pevnou součástí prvního mužstva. Jak ale říká, nechce být u Coyotes do počtu, touží do týmu přinést něco, co bude ku prospěchu.

Tři utkání základní části, dvě nahrávky a průměrný čas na ledě 12:40. Takové jsou dosavadní statistiky Claytona Kellera v National Hockey League. Pravda, mladý rychlík toho zatím moc na kluzištích nejlepší hokejové soutěže neodehrál, leč co není, může být. „Nemám před sebou na výběr žádnou jinou možnost, než udělat maximum, abych pravidelně nastupoval za organizaci Coyotes,“ řekl pro web nhl.com Keller.

„Právě proto jsem celou letní přestávku tolik makal. Teď musím vyjet na led a předvést to nejlepší. Nechci být na soupisce Arizony jen proto, že tam jsem. Rád bych měl na tým pozitivní vliv a přinesl mu jen vše dobré.“ V nižší lize NCAA svůj celek bezesporu ovlivnil, a ne zrovna málo. Vyhrál kanadské bodování Boston University, když dosáhl na úctyhodných 45 bodů, jednadvacetkrát z toho skóroval. Nezklamal ani mistrovství světa dvacetiletých, kde zaznamenal jedenáct bodů a se Spojenými státy došel až do finále, v němž Američané vydřeli zlaté medaile po samostatných nájezdech s Kanadou.

NHL je nesrovnatelně rychlejší

Nedávná ochutnávka NHL, ač byla jen symbolická, hráče draftovaného Arizonou roku 2016 ze 7. pozice nadchla. „Bylo to něco úžasného,“ září Keller. „Pomohlo mi, že jsem mohl nastoupit aspoň do pár utkání. Zároveň mi tahle zkušenost ukázala, jak moc na sobě musím přes léto pracovat. Už se nemohu dočkat, až začne nová sezóna.“ A ještě jednu věc chesterfieldský rodák stačil poznat – rozdílnou úroveň mezi univerzitní NCAA a ligou, kde zápolí hokejisté ze světové špičky.

„NHL je nesrovnatelně rychlejší, podle mě v ní nehraje nikdo, kdo tam nepatří,“ pokračuje snaživec, jehož mladší bratr Jake Keller (ročník narození 2002) se taktéž vrhnul na hokejovou dráhu. „Každý tam má rychlost a dobře přemýšlí. Tohle jsou věci, které se mi i během pár minut mezi mantinely podařilo zaznamenat.“ 

Hlavně dobře bránit

Claytona Kellera mají odborníci často tendenci srovnávat s jedničkou loňského draftu Austonem Matthewsem, o němž hráč Kojotů dobře ví. Vždyť Arizona po něm sáhla jen šest pozic poté, co Matthewse na pódium zavolalo Toronto. I když spolu stejně staří borci přes okurkovou sezónu nepřišli do kontaktu, jeden druhého považují za kamaráda. Prý kdysi vyrazili na golf a Keller od začínají hvězdičky vyzvídal hokejové rady.

„Auston je skvělý hráč, známe se. Je dobré mít takového kamaráda a popovídat si s ním o NHL,“ těší forvarda. Stejně jako v případě Matthewse, i u Kellera bude schopnost adaptace na National Hockey League souzena hlavně podle toho, zda dokáže přenést produktivitu z juniorské soutěže. Taky je zřejmé, že jeho čas ve hře se odvine mimo jiné podle toho, kterak obstojí v obranných činnostech. „Myslím, že jsem dobře vybavený hráč, ale musím zůstat zodpovědný i před naší brankou.“

Arizona Coyotes na výraznější herní i bodový příspěvek mladých pušek spoléhají. V uplynulém ročníku popáté za sebou nepostoupili do play-off a v Pacifické divizi skončili šestí. Ani tentokrát klub z Glendale nečeká snadná práce, naději jim však dávají (kromě příchozích zkušených borců) mladíci jako Max Domi (22 let), Christian Dvorak (21 let), Brendan Perlini (21 let), Lawson Crouse (20 let), Jakob Chychrun (19 let) či právě Clayton Keller. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.