bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pro bráchu! David Rittich pomohl splnit sen bratrovi s autismem

19. ledna 2019, 13:45

Šimon Rogner

Krásné akce, góly, zákroky i tvrdé hity a bitky. Hokej je jedinečný sport díky své rychlosti, přesnosti i stylu, výjimečná je však i jeho schopnost spojovat. Spojovat lidi z různých vrstev s jedním společným zájmem. Toto tvrzení se včera více než kdy jindy potvrdilo v Calgary. Brankář David Rittich totiž svému bratrovi Tomášovi, který trpí autismem, zařídil setkání s jeho oblíbeným členem organizace Flames – maskotem Harveym Houndem. „Je nejspíš jedním z mých největších fandů, ale určitě je největším fanouškem Harveyho,“ vysvětlil brankář Plamenů.

David Rittich jednoznačně prožívá svoji nejlepší sezónu v kariéře. V dresu Flames dostává čím dál tím více prostoru – odchytal už 28 utkání – a svými čísly (průměr 2,5 inkasovaných branek na zápas a 91,7% úspěšnost zákroků) se řadí mezi nejlepší ligové gólmany. Zkrátka si plní sen, který má každý malý hokejista. Dostat se do NHL.

Ne všichni ale mají v životě takové štěstí a mnozí naopak bojují s obtížemi, které před ně osud postavil. O tom moc dobře ví i odchovanec Jihlavy, jehož mladší bratr Tomáš trpí autismem. „Musí se vypořádat se spoustou věcí – neumím ani v angličtině všechny vysvětlit,“ říká David. „Vidíte, že ho to ovlivňuje, ale jsou momenty, kdy to rozpoznáte. Když například vidí bitku, začne brečet. Nelíbí se mu to.“

Slzy měl Tomáš v očích i tentokrát, byly to ale slzy štěstí. Jeho bratr David, který má na pravé ruce tetování s daty narození celé své rodiny, mu totiž připravil překvapení. Zařídil mu setkání s hrdinou, kterého se Tomáš, jenž pravidelně sleduje zápasy Flames, vždy snaží sledovat. Tipli byste nějakého hokejistu? Ne, je jím klubový maskot Harvey.

A tak se poté, co se Tomáš a jeho rodiče přišli podívat na trénink Calgary, mohl díky svému bráchovi setkat se svým hrdinou, kterého tolik obdivuje. Podívejte se na moment, jenž nepotřebuje komentář, na videu.

„Zbožňuje ho. Když se dívá na zápasy, vždycky hledá jeho. Nestará se tolik o mě, snaží se najít Harveyho,“ vysvětluje David, kterého stejně jako rodiče obou sourozenců Janu a Davida setkání a Tomášova reakce dojala.

V rozhovoru s novinářem kanadské televizní stanice Sportsnet Ericem Francisem se poté David vrací opět k Tomášově mentální indispozici. „Je šťastný, ale občas se u něj projeví ty rozdílné věci. Vyrůstal jsem s ním, takže vím, co se děje. Na to setkání jsem byl připravený a vím, co dělat.“

„Miluji ho a jsem rád, že ho můžu vidět takhle šťastného – setkat se Harveym byl jeho sen. Chtěl jsem ho překvapit,“ dodává Rittich s tím, že maskot Plamenů navštívil Tomáše i během zápasu.

Bratr a jeho rodiče jsou v Kanadě na dvoutýdenní návštěvě. Během ní zažili spolu s Davidem spoustu neobyčejných zážitků a momentů, včetně včerejšího setkání. „Je z toho nadšený – byl to pro něj skvělý zážitek,“ usmívá se David.

„Užívá si to tady. Semklo nás to,“ zakončuje šestadvacetiletý gólman. Zatímco on si bude svůj žít dál, Tomášovi se jeden velký sen splnil. A děkovat za to může svému bráchovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.