bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přivést Jágra zpátky je povinnost, píšou noviny na Floridě

2. května 2017, 20:00

Jiří Lacina

Hektické týdny zažívá staronový generální manažer Floridy Panthers. Vedle avizovaných změn v sestavě, které by měly mužstvo nasměrovat zpět k lepším výsledkům, hledá Dale Tallon nového trenéra. Na pohovoru už prý byla pěkná řádka kandidátů. V plánu je také schůzka s Jágrovým agentem. Tak jako předešlá dvě léta bude Florida jednat o prodloužení spolupráce s nejstarším hráčem ligy.

Jágr od svého návratu za moře uzavírá výhradně jednoleté smlouvy. Víc ve věku po čtyřicítce asi nelze chtít, na druhou stranu kdo by čekal, že jich bude tolik? Letos jedná slavný Kladeňák už o sedmém kontraktu od návratu v roce 2011. „Záleží na tom, co bude nejlepší pro Jaromíra,“ řekl představený Floridy. „Má za sebou další dobrý rok, 46 bodů, 82 odehraných zápasů. Pokud to bude dávat smysl oběma stranám, něco vymyslíme.“

Tallon se plánuje sejít s hokejistovým agentem Petrem Svobodou na nadcházejícím mistrovství světa. Jde o to, zda a kde se protnou představy hráče i klubu. Mezi odbornou veřejností panuje přesvědčení, že k dohodě by dojít mělo. Nebude to jen dřív než před 17. červnem, do kdy musí Tallon oznámit seznam chráněných hráčů pro nadcházející rozšiřovací draft. V něm si po jednom borci z každého konkurenčního týmu stáhne nový klub z Las Vegas.

Čísla jsou na Jágrově straně

Škodolíbci si kladou otázku, co vůbec mohou Panthers s pětačtyřicetiletým veteránem v první útočné formaci dokázat? Asi nejpodstatnější je, že Jonathan Huberdeau i Alexandr Barkov si Jágra zpátky přejí. V sezóně 2015-16 nasbírala tahle trojka dohromady 184 bodů a dala 75 gólů. Letos to bylo jen 124 bodů a 47 gólů, za čímž však stojí hlavně dlouhá Huberdeauova rekonvalescence přetržené achilovky a také Barkovova zranění. Všichni tři odehráli pohromadě jen 23 utkání.

Nejpevnější kořínek měl paradoxně ten nejstarší. Jágr odehrál jako jeden z pouhých pěti hráčů Floridy všech 82 zápasů. Byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem mužstva (46) a čtvrtým nejlepším střelcem (16). S 25 asistencemi byl nejlepším nahrávačem týmu při hře pět na pět. To všechno přestože hrál dlouhou dobu s farmáři Sethem Griffithem, Jaredem McCannem nebo nováčkem Denisem Malginem. Jágr a Barkov byli jedinými hráči, kteří skončili v kladných číslech plus minus.

V čem ligový nestor propadl, to je střelecká úspěšnost. Z 18,9 procent z loňské sezóny spadl na 8,8, což je jeho nejnižší procento v kariéře. Sám přičítal pomalejší začátek faktu, že v létě hodně zhubnul, aby si udržel rychlost. Může vůbec chlap v tomhle věku, jehož hra navíc vždycky stála na síle, konkurovat mladým rychlým vlčákům, jimiž je současná NHL zaplavena?

„Rozhodně, o to si nedělejte starosti,“ říká nejmenovaný skaut NHL, oslovený floridským tiskem. „Sledoval jsem ho většinu roku, a i když neměli Huberdeaua a hrál jen s Barkovem a nějakým klukem z farmy, měl dost energie od začátku do konce sezóny. Neviděl jsem, že by mu energie docházela. Je to fenomén a je neskutečné, jak efektivní dokáže pořád být. Má ohromné hokejové smysly, úžasnou hokejku a puk dokáže i se svými 105 kily vodit po ledě jako kdokoli jiný v lize.“

Většina zámořských analytiků se shoduje, že Jágrův přínos pro tým je stále nezpochybnitelný. Ve svém věku měl pořád druhá nejlepší corsi čísla (pokročilé statistiky zohledňující rozdíl v počtu střel na bránu při hře pět na pět) v týmu, lepší byl jen Barkov. Čísla dokládají i Jágrův nezanedbatelný přínos v defenzivě, plus dělené první místo v počtu gólových šancí za dvacet minut.

Rocková hvězda

Přínos hokejové legendy, druhého nejproduktivnějšího hráče NHL všech dob, je zřetelný také mimo statistické zápisy. Jako správná rocková hvězda plní Jágr arény, kamkoli přijede. S návštěvností pomohl rovněž Floridě, která v teplém prostředí tradičně bojuje s úkolem naplnit chladnou halu.

„Jeho dopad byl obrovský,“ říká klubový prezident Matt Caldwell. „Je to legenda, hokejová hvězda. Pomohl nám vybudovat trh, na který se soustředíme od chvíle, kdy sem Vinnie Viola přinesl nový hokejový tým. Dal nám důvěryhodnost, znají ho i vyloženě sváteční fanoušci. Pořád od nich dostávám otázky, kolik mu je a jak dlouho ještě bude hrát? Pozornost přitom nebudí jen na Floridě, lidi se na něj ptají, i když vyjedeme ven.“

Caldwell potvrdil, že kdykoli klub oceňoval Jágra za postup v historických tabulkách, například když se posunul za Waynea Gretzkyho v produktivitě nebo na třetí místo mezi střelci, šla návštěvnost nahoru. Prodejnost dresu s číslem 68 v klubovém obchodě vysoko přesahuje prodejnost kteréhokoli jiného dresu z řad aktivních Panterů.

Udržet Jágra na Floridě další rok dává z mnoha důvodů smysl.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.