bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Připraven být jedničkou? Raanta u Coyotes zužitkuje Lundqvistovy rady

16. července 2017, 14:00

Martin Schwarz

Z rušného New Yorku přímo do sluncem zalité Arizony. Jak známo, finský brankář Antti Raanta další sezónu v dresu Rangers nepřidá, jelikož ho společně s útočníkem Derekem Stepanem získala organizace Coyotes. Osmadvacetiletý gólman cítí šanci, že by se poprvé v kariéře mohl stát plnohodnotnou jedničkou. Z toho důvodu jej ostatně generální manažer John Chayka přivolal na pomoc. „Nejdůležitější bude udržet vyrovnané výkony,“ řekl novinářům Raanta.

Až Arizona Coyotes 5. října vyzvou v prvním utkání nové sezóny 2017/2018 Anaheim Ducks, velmi pravděpodobně nastoupí mezi tři tyče právě on. Antti Raanta už během působení v Chicagu a New Yorku ukázal, že umí podržet a dovést tým za vítězstvím, na roli opravdové jedničky však dlouho čekal. Uplynulá sezóna byla pro Fina rekordní, co se týče počtu odchytaných duelů, brankoviště okupoval celkem třicetkrát. Jenže v Glendale mu na záda naloží až dvojnásobnou porci duelů.

„Vzali jsme Anttiho do týmu hlavně proto, že si od něj slibujeme zastávání postu brankáře číslo jedna,“ uvedl hlavní stratég John Chayka pro oficiální web klubu. „Samozřejmě potřebuje příležitosti a podporu. Od začátku byl tím mužem, kterého jsme chtěli získat. Když se potom naskytla šance, nebylo třeba ani chviličku váhat.“ Jen pro připomenutí, Kojoti Raantu obdrželi společně s Derekem Stepanem, na Manhattan obratem putoval jednadvacetiletý obránce Anthony DeAngelo a sedmá volba letošního draftu (Jezdci díky ní vybrali Švéda Liase Anderssona).

Dobrý jako Henrik

Je rodák z Raumy po čtyř letech v nejlepší soutěži světa připraven převzít zodpovědnost? V zatím poslední základní části zaznamenal 16 výher a inkasoval 2.26 branek na zápas, což není vůbec špatná statistika. Navrch přidal čtyři čistá konta, o dvě více než mnohem vytíženější Henrik Lundqvist. Solidně si vedl i rok předtím, to ale odehrál o pět střetnutí méně. Na jaře před začátkem play-off dokonce v kuloárech kroužily spekulace, zda Raanta nenastoupí do vyřazovacích bojů místo zkušeného kolegy, jelikož Lundqvist nevypadal tak sebejistě jako jindy. 

„Musíte být v nejlepší formě, abyste v National Hockey League mohli pomýšlet na post prvního brankáře. A tohle přesně je můj cíl,“ prohlásil po příchodu k novému zaměstnavateli Antti Raanta. „Kromě připravenosti po fyzické stránce je potřeba nachystat na velkou zátěž i hlavu. Dost možná mě čeká hodně zápasů, ale neustále musím držet emoce na uzdě. V tomhle směru jsem se hodně naučil od Henrika Lundqvista a věřím, že náročné situace jednou budu zvládat stejně dobře jako on.“

Raanta do NHL poprvé zasáhl v roce 2013, předtím ve Finsku vybojoval mistrovský titul s Assatem Pori a byl vyhlášen nejlepším hráčem základní části i play-off. Není tak divu, že si jej ze severu Evropy vytáhli Blackhawks. „Pro mě bylo obrovsky přínosné působit vedle Coreyho Crawforda a později i Henrika Lundqvista,“ říká nikdy nedraftovaný brankář. „Loni jsem konečně cítil, že dávám Rangers v každém zápase šanci na výhru. V Arizoně mě určitě čeká konkurence další gólmanů, ale věřím, že jsem připraven udělat další krok a odchytat hodně klání.“

Podle Raanty bude vůbec nejtěžší zachovat konzistentní výkony. „Když člověk chytá pravidelně, musí udržet určitou vyrovnanost. To je pro mě veliká výzva,“ zakončuje maskovaný muž, do něhož Coyotes vkládají veliké naděje. Očekává se, že Antti Raanta v dlouhodobé části 2017/2018 odchytá něco kolem 60 zápasů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.