bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příhoda Joshe Hardinga inspirací, gólman Wild zápolí na ledě i s nepřízní osudu

22. října 2014, 12:00

Martin Schwarz

Mohl klidně pověsit brusle i brankářské betony na hřebík a smířit se s porážkou od života. Prostě připustit, že není čas na hrdinství. Místo toho gólman Minnesoty Wild, Josh Harding, vztyčil bojovný prapor a navzdory dlouhodobějším problémům s roztroušenou sklerózou pokračoval v lapání kotoučů do své výstroje. Rodák z kanadské provincie Saskatchewan i během nelehké nemoci vykazoval výtečné výkony mezi třemi tyčemi Divočáků, aby následně pomohl lidem s podobnými příznaky choroby charitativním způsobem. Ani při aktuálně probíhajících dnech nezažívá Harding snadné chvíle, do hry jej zatím nepustilo předsezónní zranění nohy. Kolik překážek ještě maskovaný muž z Minnesoty překoná?

Označit takový příběh za zázrak nebude dostatečným popisem situace, kterou prochází od podzimu roku 2012 třicetiletý strážce svatyně Minnesota Wild. Josh Harding byl jeho nynějším zaměstnavatelem draftován před dvanácti lety. Tehdy ještě nevěděl, co vše na něj v rámci kariéry čeká. Poprvé jej Wild zařadili do sestavy na jaře 2006, vyzkoušel i All-Star Game WHL a CHL. Veškeré bitvy mezi mantinely pro něj získaly daleko nižší váhu, když se jednoho zářijového dne, dva roky zpět, dozvěděl o vlastní diagnóze roztroušené sklerózy. Nemoci, jež oslabuje nervové buňky uvnitř mozku a zároveň celkově rozkládá nervový systém. V několika případech může končit i smrtí. Možná vás také napadá, jaké nadlidské síly pomohly udržet Hardinga v brankovišti.

„Bylo pár dní, kdy jsem se necítil úplně dobře, ale ne mnoho. V životě některé věci prostě přijdou a nelze je ani popsat, musíte je řešit a bojovat s nimi,“ prozradil brankář s houževnatou vůlí jednomu z amerických novinářů. Trable Joshe Hardinga začaly příznaky problémů s krkem, zanedlouho u něj lékaři objevili již zmiňovanou roztroušenou sklerózu. „Nekoukám se na to tak, že bych měl jít úplně novou cestou, na ledě i mimo něj bývá mnoho překážek a tohle zůstává pouze jednou z nich,“ dodal bez váhání Harding. Té doby jasná opora zelenobílých, ponechala chvíli informaci o zdravotním stavu v soukromí, až později se o ni podělila mezi spoluhráči.

Přiznal obavy z reakcí v kabině, i proto tolik váhal, než vyšla pravda napovrch. Zbytek mužstva však Joshovi podal pomocnou ruku. Hardingova odpověď na závažné zdravotní potíže pak zněla striktně – před polovinou sezóny 2013/2014 nejnižší průměr inkasovaných gólů, patřil i k nejlepším mužům s maskou na obličeji ve statistice zjišťující procentuální úspěšnost. Vyplnil se mu na určitý čas sen o postu brankářské jedničky organizace, když konečně vystrnadil z prostoru tří červených tyčí kolegu Bäckströma. Vedení klubu pochopitelně kvitovalo jeho neuvěřitelnou vzrůstající formu v momentech, kdy zápasil daleko více s vlastním tělem než s hokejisty soupeřů.

Ještě během stejného ročníku Josh Harding podstoupil řadu léčebných procedur a uzdravovacích metod, příliš vytouženého prostoru v druhé části soutěže nedostal. Sám o sobě říká, že provádí v rámci normálnosti některé šílené zvyky, které přísluší brankářskému řemeslu. Konkrétnější hodnocení prý hledejme optáním se nějakého ze spoluhráčů. Šílené ale určitě nebylo rozhodnutí o finanční podpoře. Charita, jež byla mimochodem pojmenována právě gólmanovým jménem „Hardings’s Hope“, neslouží pouze k peněžité podpoře lidí s roztroušenou sklerózou. Minnesotský hrdina chce širokou veřejnost především informovat o problémech zákeřné nemoci, například pořádáním přednášek na dané téma. Asi nás ani nemůže překvapovat, že Harding obdržel po konci období 2012/2013 cenu pro hráče s největší oddaností hokeji – Mastertonovu trofej.

Před startem nyní probíhajících hokejových měsíců vysvitlo jméno jednoho z gólmanů Wild zpátky do podvědomí fanoušků. Uznávaný inspirační jedinec sice nastoupil do přípravného kempu Divočáků motivačně naladěn, jenže o návrat do brankoviště zatím s kolegou Darcym Kuemperem soutěžit nemůže. Údajně se porval s některým z ostatních příslušníků v kabině, u šarvátky utrpěl překvapivou zlomeninu nohy. Otázkou zůstává, zda Harding zvládne za dalších těžkých podmínek uskutečnit nový velký comeback. Jeho čerstvý a nepříliš rozebíraný incident je pouze malou kaňkou na tolik odhodlané povaze bojovníka s číslem 37 na zádech!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.