bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příčiny rychlého konce Calgary? Půst Gaudreaua či Elliottovo trápení

22. dubna 2017, 13:00

Martin Schwarz

Před rokem mezi nejlepší osmičkou Západní konference úplně chyběli. Letos sice do play-off nakoukli, jenže moc dlouho se v bojích o Stanley Cup neohřáli. Calgary Flames padli v prvním kole proti Anaheimu čtyřikrát po sobě a zbytek jarních zápasů budou sledovat u televizních obrazovek. Existuje několik důvodů, proč Ducks ukončili Plamenům sezónu v nejkratším možném čase.

„Mám tenhle tým opravdu rád,“ sdělil novinářům z nhl.com těsně po vyřazení útočník Calgary Sean Monahan. „Teď a celé léto nás rychlý konec v play-off bude mrzet, ale jakmile přijde podzim, budeme znovu kvalitním výběrem.“ Třeba se nemýlí, i přesto musí vedení Flames přemýšlet nad příčinami brzkého začátku dovolené. O některých víme už teď.

Prokletí jménem Ducks

Výlety do Honda Center jsou pro Calgary noční můrou. Před začátkem play-off prohráli Flames na ledě Anaheimu 27 zápasů v řadě, po prvních dvou duelech konferenčního čtvrtfinále se nelichotivá šňůra rozrostla na 29 utkání, Kačeři tak cestovali do Kanady s možností postoupit do druhého kola. To se stalo, Kaliforňané řádili i pod střechou Scotiabank Saddledome. Ani při ohledu na všechna vzájemná klání ze základní části na tom Plameny nebyly dobře, z pěti pokusů Ducks udolaly jednou. Play-off bilanci jen potvrdilo, svěřenci kouče Gulutzana na Anaheim zkrátka neuměli zahrát.

Málo šťastných odrazů

Štěstí je třeba jít naproti, což platí i v hokeji. Nebudeme hodnotit, jestli tak Flames činili, každopádně jim v důležitých momentech nebylo přáno. Stačí vzpomenout na rozhodující branku z druhého utkání série. Ryan Getzlaf po vhazování přihrával na volného Silfverberga. Ale místo toho trefil brusli hostujícího Boumy, který si kotouč nechtíc srazil do vlastní sítě. Tahle trefa přišla necelých pět minut před koncem zápasu a Plameny na ni nenašly odpověď.

Podobně smolně pro Calgary dopadlo i prodloužení třetího utkání. „V tu chvíli člověku dojde, jak malá je hranice mezi úspěchem a neúspěchem,“ posteskl si kapitán kanadské družiny Mark Giordano.

Elliott chyboval

Brankářská jednička Flames patřila v době po All-Star Game mezi nejstabilnější gólmany National Hockey League. To však neplatilo o vyřazovacích bojích. Ve třetím a klíčovém utkání (navíc doma) Brian Elliott inkasoval pět gólů ze sedmadvaceti pokusů soupeře. Čtvrté střetnutí pro něj skončilo ještě dřív, než začalo. Z první třetiny neuteklo ani šest minut a Elliott se po obdržené brance poroučel na střídačku. „Brian je moc fajn kluk a moc nás mrzí, čím si v posledních dnech prošel,“ utrousil Kris Versteeg. „Během základní části dělal, co mohl, aby tým udržel ve hře o body.“

Gaudreau mlčel

Netřeba zdlouhavě vysvětlovat. Tahoun Flames Johnny Gaudreau ovládl týmové statistiky základní části, nakupil 18 gólů a 43 nahrávek. Produktivní náladu ovšem nepřenesl do nejdůležitější fáze sezóny. V sérii proti Ducks zaznamenal pouhé dva body za dvě asistence. Na branku Anaheimu vystřelil osmkrát.

Hra pět na pět

Calgary využilo šest přesilovek ze šestnácti, což není vůbec špatná bilance. Vždyť se často říká, že početní převahy rozhodují. Výjimka potvrzuje pravidlo, v měření sil mezi Plameny a Kačery byla určují hra v pěti proti pěti. Zatímco Flames v plném počtu mužů na ledě skórovali dvakrát, Anaheim hned desetkrát. „Hodně těžko se proti nim hraje, po téhle sérii se máme z čeho poučit,“ věděl Giordano.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.