bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přichází ve Philly doba Hartova? Nejdřív mladík musí přechytat Elliotta

27. září 2019, 14:10

Martin Schwarz

Už v deseti letech spolupracoval se sportovním psychologem, celkově k tréninku přistupuje jinak než jeho vrstevníci. I proto minulou sezonu dokázal, že je na pravidelné chytání v nejlepší hokejové lize světa připravený jako žádný jiný mladý brankář. Jednadvacetiletý Carter Hart teď před sebou má jedno z nejdůležitějších období dosavadní kariéry. Pokud vše půjde podle plánu, uslyšíme o něm čím dál víc.

Kdybyste neviděli statistiky, na první pohled neuhádnete, že v NHL absolvoval pouze 31 duelů. Působí klidně, vyrovnaně a na poměry tak mladého gólmana přitahuje nezvyklou pozornost médií. Ne náhodou. Už po draftu si Philadelphia Flyers od Harta slibovali, že spasí jejich brankoviště a dá zapomenout na chmurné časy. Asi žádný gólmanský post neprošel v novém tisíciletí takovými útrapami jako ten u Letců.

Pokud by to Flyers nemělo vyjít ani s talentovaným zelenáčem, tak snad už nikdy. Kanaďan vlétl do premiérové sezony jako uragán, v jednatřiceti partiích vychytal 16 výher, přičemž během ledna a února zaznamenal osm vítězství v řadě a zapsal se do historických tabulek. Procentuální úspěšnost vyšponoval na hodnotu 91,7 %. Přitom před ním nehrál ani zdaleka jeden z nejlepších výběrů soutěže. Hart by tak měl, přestože teprve v srpnu oslavil jednadvacáté narozeniny, v následujících měsících nadobro převzít roli brankáře číslo jedna.

Všechno k tomu směřuje, a nejen zástupci pensylvánské organizace by byli rádi, kdyby se tak stalo. Jenže jeden z největších gólmanských talentů posledních let bude muset nejprve ukázat, že zvládne „přechytat“ mnohem zkušenějšího kolegu Briana Elliotta, jehož stabilním výkonům dlouhodobě brání časté zdravotní komplikace.

Budu šťastný, pokud kterýkoli z nich zvládne dobře odchytat většinu utkání základní části. Oba mají na to, aby důležitou roli zvládli,“ nepochybuje generální manažer klubu Chuck Fletcher. „Carter a Brian spolu velmi dobře vycházejí a zároveň jsou kvalitními brankáři, což je skvělá kombinace. Máme z našeho tandemu radost a vyhovuje nám,“ dodal jedním dechem.

Z Fletcherových slov plyne, že o jedničce Flyers pro ročník 2019/2020 rozhodnou především výkony obou mužů na startu ligy. Pod určitým tlakem bude jak Hart, tak Elliott, ale o něco větší nálož na psychiku čeká prvního jmenovaného. Nejenže účastník jarního mistrovství světa mužů potřebuje zdolat známý syndrom druhé sezony zvaný „sophomore“, ale zejména musí ustát velká očekávání fanoušků Philadelphie. Asi nebude moc přehnané říci, že jej příznivci považují za Connora McDavida v brankovišti. Zkrátka talent desetiletí a spasitel, který mančaft nasměruje zpátky ke slávě.

Loňský ročník pro mě byl o soustředění se na to, co dělám a na tým celkově. A myslím, že tohle zůstane stejné i pro letošek. Důležité je soustředit se na chytání, když je člověk na ledě, a doma myslet na jiné věci, třeba mi hodně pomáhá hraní na kytaru,“ prozradil Hart, jak vzdoruje nemalému tlaku. „Nemusím díky tomu řešit jen hokej, pustím ho aspoň na chvíli z hlavy. Myslím, že je hodně důležité zůstat v sezoně dlouhé 82 zápasů v rovnováze.“

Philadelphia Flyers rozjedou nový hokejový ročník před zraky českých fanoušků v pražské O2 areně, a to v pátek 4. října. Uvidí v akci sebejistého Cartera Harta?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.