bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Price vyrovnal Roye v počtu výher. Calgary chválí Ritticha

24. října 2018, 14:00

Matěj Mayer

Brankář Montrealu Carey Price si v utkání proti Calgary připsal 21 zákroků a pomohl svému týmu k vítězství 3:2. Výsledek však měl pro kanadského brankáře neobyčejnou přidanou hodnotu – díky 289. výhře vyrovnal v klubových tabulkách druhého Patricka Roye.

Pricovi je přitom 31 let, což není pro brankáře moc vysoký věk. Několik dalších vítězství si tak ještě připíše. V odehraných zápasech už je s 564 duely v historických tabulkých týmu mezi brankáři na prvním místě. V počtu výher má za sebou už nyní takové montrealské legendy, jako jsou Ken Dryden nebo Bill Durnan. S dalším vítězstvím se navíc brzy osamostatní na druhé příčce a odsune i Patricka Roye.

Pokud Canadiens svou současnou brankářskou jedničku nevymění a Pricovi bude držet zdraví, může se v nedaleké budoucnosti posunout dokonce na vrchol i tohoto žebříčku – Jacques Plante vychytal v dresu Montrealu 314 výher, a Careymu Pricovi tedy nyní chybí „pouhých“ 25. 

Pátý muž draftu 2005 proti Calgary svému mužstvu vydatně pomohl, po zápase však děkoval hlavně spoluhráčům. „Byla to skvělá noc a pro mě hodně zajímavá zkušenost. Myslím, že úplně všichni z našeho týmu podali dobrý výkon. Jeden jak druhý jsme do toho dali všechno,“ hlásil gólman Habs.

Souhlasil s ním i kouč Claude Julien: „Od začátku až do konce jsme hráli dobrý zápas, dělali jsme správně věci, které jsme si řekli. Klíčové bylo, že jsme dali rychlé góly na začátku druhé třetiny. Velkou roli hrály také naše speciální týmy – oslabení i přesilovky nám šlapaly.“

Kromě Pricova významného historického počinu se pozornost soustředila také na jeho protějšek v brance Plamenů. Český brankář David Rittich totiž předvedl rovněž obdivuhodný výkon. Ze 40 střel pustil za svá záda pouze tři puky a sklízel pochvaly od trenéra i spoluhráčů.

„Chytal dobře, dlouho nás držel v zápase. Nemůžu říct, že by mu v tom ostatní hráči pomohli, nehráli jsme dobře před naší brankou. Šlo na nás příliš mnoho střel,“ přiznal kouč Plamenů Bill Peters. 

 „Není to bůh, nemůže chytit všechno. Pokud dáváme soupeři takovou spoustu šancí, tak je jasné, že tam něco spadne. Už v New Yorku nebylo fér k našemu brankáři, že jsme na něj nechali jít tolik střel. Dnes jsme mu to mohli vrátit a více bránit, ale udělali jsme znovu opak…,“ litoval calgarský forvard Matthew Tkachuk.

Narážel na předchozí duel Calgary v Madison Square Garden, v němž David Rittich pomohl svému týmu neuvěřitelnými 44 úspěšnými zákroky k vítězství 4:1. Šestadvacetiletý jihlavský odchovanec patří aktuálně v NHL mezi nejlepší jak ve statistice úspěsnosti zákroků (95 %), tak v průměru obdržených gólů na zápas (1,83).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.