bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Při premiéře asi budu trošku nervózní, hlásí Jaškin. Tarasenka ještě hecoval

26. srpna 2016, 12:00

Václav Jáchim

Patří do armády dravých českých bojovníků, kteří mají národnímu týmu pro Světový pohár dodat energii, sílu a elán. Dmitrij Jaškin nechal za zády čtvrtou sezonu v organizaci St. Louis, povedl se mu finiš uplynulého ročníku a také díky tomu se probil do národního týmu. "Měl jsem velkou radost. Už se moc těším, až společně začneme," hlásí. Někdejší slávista se poprvé představí na mezistátní scéně, nejcennější dres nosil dosud jen v mládežnických kategoriích - naposledy při šampionátu dvacítek 2013 v Ufě.

Teď se chystá na dosud největší akci kariéry. "Nastoupí nejlepší hokejisté světa, bude to zážitek," uvědomuje si. Aby byl v potřebné pohodě, už dlouho poctivě trénuje. Přípravu v Edenu tento týden vyměnil za společnou práci s pražskou Spartou. "Žádný problém. Dohodlo se, že tu s klukama budeme. Nevšímám si, že jde o Spartu. Trénink jako každý jiný," usměje se u ledu Tipsport arény.

Do nominace na Světový pohár jste se dostal ve druhé části. Bylo to pro vás překvapení?
"Trošku jsem to vypouštěl, protože v květnu jsme hráli play off a já se soustředil jen na to. Určitě šlo o překvapení, a moc příjemné. Dozvěděl jsem se o tom den poté, co jsme vypadli ze Stanley Cupu. Takže taková malá náplast. A velká radost."

Před play off jste prožil období, kdy vás trenéři moc neposílali do hry, ovšem play off už bylo jiné. Co myslíte, pomohl vám závěr sezony k větší pozornosti Josefa Jandače?
"Určitě, play off mi pomohlo. Předtím jsem nehrál skoro měsíc, ale pak jsem naskočil do rozjetého vlaku - a ještě proti Dallasu, jehož hráči výborně bruslí. Přišlo mi to vhod, dal jsem gól a naší lajně se dařilo. Aspoň částečně to napravilo celkový dojem ze sezony."

Jste před Světovým pohárem ve velkém očekávání? Půjde o vaši premiéru v české reprezentaci.
"Já se na to těším. Co se stane, to se stane. Musíme makat. Všichni budou ve skvělé formě, půjde o nejlepší turnaj za posledních deset let."

Budete při premiéře nervózní?
"Myslím, že trošku určitě. Bylo by divné, kdyby se nějaká nervozita neobjevila. Na druhou stranu - v NHL už jsem odehrál dost těžkých zápasů, proto bych řekl, že to pro mě nebude nic úplně zvláštního."

První zápasy hraje národní tým proti Rusku, odkud pocházejí vaši rodiče. Docela pikantní, co říkáte?
"Už jsem proti ruským výběrům hrál v mládežnických soutěžích, vždycky to bylo speciální. Těším se na to. Myslím, že půjde o dobrý zážitek a super debut."

Už jste se trošku hecovali se spoluhráčem Vladimírem Tarasenkem?
"Myslím, že to přijde. Máme pár dní, něco si určitě napíšeme. S Tarasenkem se v klubu samozřejmě bavíme, jsme kamarádi. Ale v St. Louis je kabina mezinárodní kabina - s hráči hodně národností. Bavíme se společně."

Co vám po nominaci do týmu pro Světový pohár řekli otec s bratrem?
"Byli rádi, to je jasné. Pro mě veliká pocta. Víte, jak to chodí. Nejdřív přichází radost, potom práce. Bavili jsme se a bavíme co, jak a proč. Táta s bráchou se mi snaží pomoci, také oni se samozřejmě na zápasy nároďáku těší."

Změnila se vzhledem k World Cupu vaše letošní příprava?
"To bych ani neřekl. Přípravu mám stejnou jako minulý rok, jen o dva měsíce kratší. Což mi nevadí. Letos jsme hráli déle, ale už se cítím dobře."

Mluvil jste se s trenérem Jandačem o vaší roli v národním mužstvu?
"Myslím, že to teprve přijde. Pořád máme nějakých deset dní do společného srazu, pak zahájíme tréninky. Role se rozdělí až v kempu, tam se bude rozhodovat. V průběhu minulé sezony jsem v St. Louis mluvil s panem Kalousem, když přijel na inspekci. Ale tehdy jsme debatovali o případné účasti na mistrovství světa. Řeč se stočila i na Světový pohár, ale bylo to někdy v únoru nebo v březnu, nikdo nevěděl, jak bude vypadat nominace. Takže se nedalo mluvit o postech, případně o konkrétních úlohách."

V červnu jste s Blues prodloužil smlouvu o další dva roky, to každého hráče určitě povzbudí a uklidní.
"Je to takové, jak bych řekl - uspokojení. Protože sezona nebyla, jak bych si představoval. Myslím, že jsem vzhledem k tomu dostal slušný kontrakt. Dva roky budu mít klid. Teď vím, na čem jsem, na čem budu. Musím odehrát dvě suprové sezony, abych pak dostal další smlouvu."

Může vám do NHL pomoci Světový pohár?
"Věřím tomu. Nastoupím proti nejlepším hráčům, což znamená nejlepší přípravu, jakou si dokážete představit. Zápasy budou na krev, i s přípravnými nás jich čeká minimálně šest. Když se pak vrátíme do klubů, v podstatě hned můžeme jít do ligy. Všichni účastníci Světového poháru budou určitě dobře rozehraní."

Českému výběru se v zámoří moc nevěří, v podstatě nikdo z tamních expertů s Čechy nepočítá. Co říkáte na všechny ty spekulace a prognózy?
"Myslím, že to je jejich věc. Ale uvidí se na ledě. Teď se může spekulovat, říkat cokoli."

Tento týden jste se chystal s pražskou Spartou. Byl to pro vás coby bývalého slávistu nezvyk?
"Ani ne. Mně to je jedno, nevšímám si toho. Trénink jako každý jiný, kdy se snažím na sobě pracovat. Některé kluky ze sparťanského týmu znám, jiné ne. Žádný problém. Program máme celkově trošku kombinovaný, s Tomášem Hertlem a s Vláďou Sobotkou jsme se připravovali na Slavii, ale měli hrozně moc hráčů. Pak se domluvilo, že půjdeme na Spartu, další tréninky bychom měli mít zase v Edenu. Všechno směřujeme ke Světovému poháru."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.