bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Ve Philadelphii letos cílí výš než na první kolo playoff

22. září 2018, 18:00

Josef Potůček

V posledních pěti sezónách vykazují Flyers neobyčejnou průměrnost. Ve čtyřech z předešlých pěti let vyhráli 38 až 42 zápasů, což je v závislosti na průběhu ročníku též součet, kterým balancují na hranici postupu do playoff. V uplynulé sezóně se ve Philadelphii vyřazovací část hrála, ovšem pouze krátce. V prvním kole podlehli svým arcirivalům z Pittsburghu. Letos se očekává, že se dozrávající mužstvo ze své průměrnosti pozvedne.

Navzdory opakovanému neúspěchu v bojích o Stanley Cup, kde se Letcům dlouhodobě nedaří, bude mít trenér Dave Hakstol k dispozici hodně podobný kádr tomu, u kterého před třemi roky stanul. Jeho bilance přitom činí 122 výher 86 porážek a 38 porážek v prodloužení, což je v celkovém úhrnu dvanáctý nejlepší počin.

Ve Philadelphii nehlásí ztrátu žádného ze svých klíčových hráčů. Na červencovém trhu skončil rutinér Brandon Manning (Chicago), veteráni Valtteri Filppula (NY Islanders) s Mattem Readem (Minnesota) a brankář Petr Mrázek, jenž zde během krátkého působení spíše jen zaskakoval za své zraněné kolegy.

Návrat 'JVR'

Do Philly se naopak vrací útočník James van Riemsdyk. Celková dvojka vstupního draftu roku 2007, který se zapsal do historie mimo jiné tím, že prvními dvěma volbami se stali Američani (jedničkou byl Patrick Kane, pozn. autora), zde odehrála tři sezóny, než byla v červnu 2012 vyměněna do Toronta za obránce Luka Schenna. Je tak paradoxem, že smlouva na šest let s průměrnou roční gáží převyšující 4 miliony dolarů byla van Riemsdykovi sestavena právě ještě v organizaci Flyers. Robustní hráč se šikovnýma rukama si nově přijde po čas pěti let na 35 milionů dolarů.

Pro pořádek, na trhu volných hráčů si Flyers rovněž plácli s vytáhlým švédským zadákem Christianem Folinem, který odehrál minulou sezónu v Los Angeles.

V brankovišti zkušenost, mladistvost i skrytý trumf

Generální manažer Ron Hextall měl jinak poklidné léto. Smlouvy prodloužil svým mladým brankařům Alexi Lyonovi a Anthony Stolarzovi, kteří si zasoutěží na farmě v Lehigh Valley a budou připraveni krýt záda dvojici Brian Elliott - Michal Neuvirth, kteří se zrovna netěší nejpevnějšímu zdraví a je tudíž předpoklad, že se příležitosti dočkají.

A pak je tady ještě Carter Hart. Dvacetiletý gólman, který letos ve Western Hockey League vyhrál trofej Dela Wilsona pro nejlepšího brankáře. Již potřetí! Přispěl též kanadskému výběru hráčů do dvaceti let k vítězství na loňském světovém šampionátu a je zřejmé, že juniorskou soutěž už dávno přerostl. Je připraven na NHL? V zámoří jsou přesvědčeni, že by i on mohl šanci dostat.

Útok se zrzky bude ještě nebezpečnější

Když Hakstol loni od ze svého kapitána Clauda Girouxe udělal křídlo a do středu útoku k němu přiřadil Seana Couturiera, kdekdo to považoval za smělý tah. Záhy se však ukázalo, jakým geniálním rozhodnutím bylo. Giroux skončil v kanadském bodování druhý (34+68) hned za edmontonským fenoménem Connorem McDavidem. Couturier si pak výrazně vylepšil všechna svá dosavadní maxima. V hodnocení plus/minus se dokonce dělil o celkově třetí příčku (+34), čímž naplno rozvinul potenciál elitního bránícího útočníka. Přitom mnozí soudili, že na roli prvního centra je příliš pomalý a netalentovaný.

"The Ginger Line" (Ryšavá lajna) zpočátku doplňoval se zrzavým plnovousem Jakub Voráček, který svoji pozici později přepustil Travisu Konecnymu, aby posílil druhou nepříliš výraznou formaci. Je pravděpodobné, že nový ročník začnou Flyers v obdobném složení, v jakém ji končili, tudíž že loni nejproduktivnější našinec v NHL zůstane ve druhém útoku, který bude notně posílen o nově příchozího Jamese van Riemsdyka. Mezi nimi by měl operovat talentovaný Nolan Patrick.

Oskar Lindblom. To jméno je vhodné si zapamatovat. Dvaadvacetiletý rodák ze švédského Gävle sice loni zaznamenal ve 23 střetnutích pouhých 6 bodů za 2 góly a 4 asistence, nicméně na farmě jich v 54 utkáních nakupil 34 (16+18) a rok předtím zářil ve švédské nejvyšší soutěži, kde se v dresu Brynäs těšil z průměru takřka bodu na zápas.

Mladá talentovaná obrana

Flyers disponují jednou z nejtalentovanějších defenziv v lize. Očekává se, že průlomovou sezónu odehraje Travis Sanheim. Smlouvu ve Philadelphii prodloužil třiadvacetiletý Švéd Robert Hagg. A pak jsou tady samozřejmě Shayne Gostisbehere a Ivan Provorov, oba mladí beci fantastičtí na rozehrávce, též dostatečně kvalitní při obranné činnosti.

S Folinem jediný pravák Radko Gudas dodá defenzivě jistojistě říz. A pak je tu ještě protřelý Andrew MacDonald. Samuel Morin s Philippe Myersem začnou nejspíš na farmě.

Obtížná Metropolitní divize

Navzdory nebezpečnému útoku, nadané obraně a kvalitnímu brankovišti je nutno brát v potaz v nakolik tvrdé divize se Letci nachází. Pittsburgh i šampioni z Washingtonu se nebudou porážet snadno, zvláště když se jedná o potenciální soupeře prvního kola playoff. Přesto, na metu 100 bodů by mohli dosáhnout a pak… Pak se uvidí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.