bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

PREVIEW: Prostřílí se Florida předkolem play-off, nebo zvítězí nenápadná síla vyrovnanosti Islanders?

24. července 2020, 19:10

Radek Černý

Kvalifikace pro účast ve vyřazovací části přinese souboj týmů, které v době přerušení a následném ukončení základní části figurovaly mimo klasickou „šestnáctku“, která za normálních okolností postupuje do bojů o hokejový Grál. Islanders ztráceli ve Východní konferenci bod na divokou kartu, Panteři body dva. I přesto je jim nakonec dána možnost prodloužit si pobyt v hokejových arénách a porvat se o úspěch.

Vítěz této série bude pokračovat v boji o nejcennější hokejovou trofej, poražený bude mít šanci na první volbu letošního draftu. Ostrovanům by se měla vrátit uzdravená opora zadních řad Adam Pelech. Bude právě on tím pověstným jazýčkem na vahách?

Základní část

New York Islanders – 68 zápasů, 80 bodů, 35-23-10, úspěšnost získaných bodů: 58,8%, skóre: 192:193, nejproduktivnější hráč: Mathew Barzal – 19+41

Florida Panthers – 69 zápasů, 78 bodů, 35-26-8, úspěšnost získaných bodů: 56,5%, skóre: 228:224, nejproduktivnější hráč: Jonathan Huberdeau – 23+55

Podzimní část základní části vyšla Ostrovanům celkem slušně. V období od 12. října do 25. listopadu zaznamenali sérii 17 zápasů, ve kterých získali alespoň bod, včetně deseti vítězných mačů v řadě. Prosinec a přelom roku už tak slavný nebyl a po Utkání hvězd koncem ledna nastal výkonnostní sešup. Posledních 13 zápasů před přerušením soutěže z důvodu koronavirové pandemie bylo pro Isles doslova utrpením – 11 porážek a pouhé dvě výhry. To není úplně optimální výchozí situace pro nastávající vyřazovací boje. Utěšovat je může fakt, že v základní části se s Pantery utkali třikrát a ve všech případech odcházeli z ledu jako vítězové. Jenže jak praví stará hokejová pravda, základní část a play-off jsou dvě odlišné soutěže.

Soupeř ze slunné Floridy také neprožil žádnou oslnivou sezónu. Výhry a prohry se celkem pravidelně střídaly, asi jediným světlým zábleskem byla šestizápasová vítězná šňůra ze začátku ledna. Základní část zakončila Florida dvěma vítěznými mači.

Silné a slabší stránky obou týmů? Málokterá série nabízí takový kontrast. U Ostrovanů je hlavní předností kvalitní defenzíva, včetně vyrovnaného brankářského dua Varlamov – Greiss. Za celou základní část obdržel tým pouze 193 branek, což je šestý nejlepší výkon v celé lize. Varlamov nastoupil do 45 zápasů, jeho německý kolega si zachytal ve 31 duelech. Statistiky mají oba gólmani poměrně vyrovnané. Vítězné zápasy 19:16 pro Varlamova, úspěšnost zákroků: Varlamov 91,4%, Greiss 91,3%.

V tomto směru se jim Panteři nemohou rovnat. Ačkoliv podepsali za ohromné peníze (7 let/70 miliónů USD) Sergeje Bobrovského, dvojnásobného vítěze Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana, kterému skončila smlouva v Columbusu, tak i přesto inkasovali 224 branek, což je šestý nejhorší výkon sezóny. Ruský gólman odchytal 50 utkání s úspěšností zákroků 90% a průměrem obdržených branek 3,23 na zápas.

To se střílením gólů na tom byly oba týmy přesně opačně. Florida sázela v průměru 3,3 branky zápas co zápas, zatímco střelecká potence hráčů z Nassau Coliseum byla mnohem skromnější, když zatížili konto soupeře v průměru 2,8 branky na zápas.

Panteři budou mít k dispozici hned pět dvacetigólových střelců (Huberdeau, Barkov, Hoffman, Dadonov a Acciari). To u Ostrovanů tuto metu pokořili pouze Nelson a kapitán Anders Lee.

Panteři se mohou pochlubit i vyšší střeleckou potencí, lepším využitím přesilovek a také strávili méně času v oslabení. Naopak Islanders mají lepší úspěšnost na oslabení a vévodili celé lize v počtu hitů uštědřených soupeřům v jednom zápase.

Otázkou zůstává, která z těchto předností bude ta „silnější“?

Často slýcháváme, že šampióny zdobí poctivá defenzíva. Na druhou stranu je tu pořekadlo, které tvrdí, že nejlepší obranou je útok.

K rozboru můžeme využít i statistiku využívání šancí (SCGF%), která nám říká, jak vysoké procento šancí, do kterých se tým během zápasu dostane, dokáže proměnit v gólovou radost. Pohledem na tuto pokročilou statistiku zjistíme, že Panteři sice střílí celkově více gólů, ale ve využívání šancí za Ostrovany lehce zaostávají. Ti se sice dostávají do méně šancí, ale procentuálně jich využijí víc. Řečí čísel 51,14% : 50,72% ve prospěch Islanders.

A ve vyřazovacích bojích, kde je generování šancí obzvláště složité, může být právě tato schopnost klíčová.

ČESKÁ A SLOVENSKÁ STOPA

Do série nezasáhne žádný český ani slovenský hokejista

TIP REDAKTORA: New York Islanders vs. Florida Panthers 3:2

Oba týmy se střetly v playoff před čtyřmi lety a tehdy uspěli Ostrované. Soupeř jim tehdejší vyřazení bude chtít oplatit, ale k úspěchu bude potřebovat, aby si ruský bohatýr v jejich brankovišti vzpomněl na fazónu, kterou měl v letech, kdy oblékal dres Modrokabátníků. Jakkoliv bude série vyrovnaná, nakonec převáží fakt kvalitnější defenzívy Ostrovanů a jejich schopnost vytěžit z minima maximum.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.