bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Islanders se pokusí vypořádat se ztrátou Tavarese, pomoci k tomu má i Kovář

19. září 2018, 19:00

Vojtěch Balon

Dlouhých devět sezón byl John Tavares ústřední postavnou New York Islanders, tato rovnice ale od prvního července neplatí. Ontarijský rodák podepsal "domovskému" Torontu a celek z Long Islandu bude mít v nadcházejícím ročníku co dělat, aby se v nabité Metropolitní divizi prokousal do vyřazovacích bojů.

V tom uplynulém Ostrované zaostali za postupovými příčkami o propastných 17 bodů. Newyorčanům vázla především obrana: pod vedením již odvolaného trenéra Douga Weighta Islanders inkasovali 296 branek, což dělá tristní průměr přes 3.6 obrdžených gólů na utkání. Suma sumárum, modro-oranžoví měli loni nejděravější defenzívu v celé NHL.

Zlepšení v obranné činnosti si klubové vedení slibuje od novopečeného trenéra Barryho Trotze, který na jaře dovedl Washington k zisku Stanleyova poháru. Kromě změny velení na střídačce došlo i ke střídání stráží na manažerském křesle, kde mnohými fanoušky Isles neoblíbeného Gartha Snowa nahradil známý pedant Lou Lamoriello. Pětasedmdesátiletý funkcionář se upsal Islanders poté, co po něm v Torontu převzal velení o dvě generace mladší Kyle Dubas.

I bez Tavarese mají Isles střední útočníky vyřešené

Jak již bylo zmíněno, opačným směrem po trase Long Island - Toronto se přesunul dlouholetý klubový kapitán John Tavares. Kanadský centr za devět let ve službách newyorského celku nasbíral úctyhodných 621 bodů, výraznějšího úspěchu v bojích o Stanleyův pohár se ale nedočkal, a tak kývl na podmínky sedmiletého kontraktu, který mu nabídlo ambiciózní Toronto.

Otěže klíčového centra by měl od nového ročníku definitivně převzít jednadvacetiletý Mathew Barzal, který ve své první úplné sezóně mezi profesionály nasbíral na dnešní poměry nevídaných 85 kanadských bodů. „Tlak si nepřipouštím, jen se snažím se neustále zlepšovat. Máme dobrý tým i vedení,“ zůstává Barzal v klidu. „Sebevědomí mu rozhodně nechybí. Myslím, že chce být ten hráč, který bude tým táhnout,“ myslí si po prvních pár dnech přípravy trenér Trotz.

Velkou tajenkou je zatím podpis zkušeného českého reprezentanta Jana Kováře, který vykazoval vysokou produktivitu v české extralize, národním týmu i KHL, do nejlepší ligy světa ale ve svých osmadvaceti letech nakoukne poprvé. Pokud ale Kovář naváže na své výkony z předchozích působišť, fanoušci Islanders se mají na co těšit.

V několika dalších letních podpisech je jasně patrný rukopis Loua Lamoriella, který si do týmu přivedl brousky Lea Komarova a Matta Martina, jenž už na Long Islandu dříve úspěšně působil. Roční smlouvu dostal finský veterán Valtteri Filppula, v rámci zkoušky se o místo na soupisce popere zkušený zadák Luca Sbisa.

Novou tvář Islanders přivítali i v modrém půlměsíci, o který by se měl s Thomasem Greissem nově dělit Robin Lehner. Švédskému čahounovi v dresu Buffala příliš nevyšel uplynulý ročník a u Islanders bude mít možná poslední šanci ukázat, že na NHL má. Dokáže Lehner plnohodnotně nahradit odejivšího Jaroslava Haláka, který se upsal Bostonu?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.