bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Columbus chce udělat další krok, ale možná přijde o nejproduktivnějšího hráče

9. září 2018, 18:45

Vojtěch Balon

V seriálu NHL.cz, v němž vám postupně poodhalujeme aktuální předsezónní dění ve všech klubech nejlepší hokejové ligy světa, dnes přišla řada na Columbus Blue Jackets. Klub působící v soutěži teprve od přelomu milénia platil dlouho za fackovacího panáka ligy, pod vedením finského generálního manažera Jarma Kekäläinena ale přišel kýžený vzestup. Columbuští ale ani v uplynulé sezóně nedokázali otevřít brány druhého kola play-off, podaří se to Folignovi a spol. letos?

V minulé sezóně se Blue Jackets podruhé v řadě probojovali do vyřazovacích bojů, kde se sice vyhnuli neoblíbenému rivalovi z Pittsburghu, družinu Johna Tortorelly ovšem čekal neméně silný Washington. Proti pozdějšímu vítězi Stanleyova poháru se ohijský celek po dvou výhrách v CapitalOne Areně ujal překvapivého vedení 2:0 na zápasy, poté se ale projevila kvalita a zkušenosti Capitals, kteří zvládli čtyři následné duely.

Generální manažer Jarmo Kekäläinen v létě zachoval trpělivost a rozhodl se do stávajícího kádru příliš nezasahovat. Největší letní posilou Blue Jackets tak je univerzální útočník Riley Nash, který by měl zacelit díru vzniklou po odchodu Matta Calverta, dlouholetého oblíbence columbuského obecenstva, do Colorada. Kekäläinen se rozhodl dát šanci i Anthonymu Duclairovi, jenž v Arizoně postupně upadl v nemilost a na pár zápasů dokonce skončil ve farmářské AHL. Někdejší velký talent neuspěl ani loni v Chicagu, roční jednocestná smlouva s Columbusem je tak pro něj nejspíš poslední šancí ukázat, že na NHL má.

Johnson se stal přebytečným, možná ztráta Panarina zabolí

I defenzíva ohijského celku bude od nové sezóny nastupovat bez větších změn. V rámci postupné generační obměny Blue Jackets nenabídli novou smlouvu Jacku Johnsonovi, který byl dlouhá léta oporou defenzivních řad klubu, ale jeho výkony šly s přibývajícím věkem postupně dolů a v závěru uplynulé sezóny už si trenér John Tortorella dovolil luxus v podobě ponechání Johnsona na tribuně.

Po účastníkovi Světového poháru 2016 postupně převzali otěže Seth Jones a Zach Werenski, v minulé sezóně si o větší prostor řekl i Markus Nutivaara a Tortorella má navíc k dispozici i stálice Davida Savarda a Ryana Murrayho. O post šestého beka by se měli v přípravě utkat Gabriel Carlsson, Scott Harrington, Švýcar Dean Kukan či další letní podpisy Tommy Cross a Adam Clendening.

Vedení i příznivcům Blue Jackets přidělal vrásky na čele šikula Artěmij Panarin, loni nejproduktivnější hráč Columbusu (27+55). Sibiřský rodák a jeho agent Dan Milstein dali Kekäläinenovi najevo, že si Panarin nedokáže představit, že by svou budoucnost měl spojit právě s klubem z Ohia.

Ruský reprezenant prý pošilhává po angažmá na prestižnější adrese, podle všeho v New Yorku nebo Los Angeles. Panarin ovšem strávil poslední dny na Floridě se svými krajany Nikitou Kučerovem a Andrejem Vasilevským, tedy hráči ve službách Tampy Bay. Bude zajímavé sledovat, jak se situace kolem rodáka z Korkina ještě vyvine...

Svěřenci Johna Tortorelly se této nepříjemně etudě navzdory pokusí konečně prorazit v play-off. „Nechceme se tam jen dostat, chceme tam něco dokázat,“ pravil kapitán Nick Foligno, který už je od srpna v Columbusu, kde se individuálně připravuje. Bude jeho přání vyslyšeno?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.