bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Bouřlivá letní přestávka v podání Hurricanes, podaří se jim konečně postoupit do play-off?

6. září 2018, 18:30

Jiří Sameš

Další nevydařená sezona v podání Caroliny Hurricanes si vyžádala během letní přestávky velké množství změn. Tým, který loni skončil na šestém místě Metropolitní divize a desátém místě Východní konference, půjde do nové sezony s novým trenérem, s novým generálním manažerem a také s novým majitelem. Cílem samozřejmě bude dostat se po dlouhé devítileté pauze zpět do vyřazovacích bojů.

Hurricanes nezahájili minulou sezonu vůbec špatně. Vstoupili do ní totiž bilancí 3-1-1 z prvních pěti zápasů. Z následných sedmi zápasů však zvítězili pouze jednou, přičemž na konci listopadu měli na svém kontě po 23 odehraných zápasech 25 bodů.

Ačkoliv se Canes snažili v dalších měsících dostat na pozice zaručující play-off, nepodařilo se jim to. Zřejmě klíčovým okamžikem jejich konečného nezdaru se stala druhá polovina února, kdy mužstvo prohrálo šestkrát po sobě.

„Za celou sezonu jsme se nedokázali dostat na nějakou pořádnou vítěznou šňůru. Když se podíváte na týmy, které postoupily do play-off, tak každý z nich vyhrál alespoň jednou šest nebo sedm zápasů v řadě. Nám se tohle nepovedlo,“ vysvětloval po skončení sezony zkušený útočník Justin Williams.

„Je to velké zklamání, když vidíte, jak se už teď led rozpouští. Přitom je vám zřejmé, že právě nyní začíná ten pravý hokej,“ dodal tehdy ještě.

Hurricanes zareagovali na další neúspěch nejprve změnami v managementu. Pár týdnů po sezoně se rozhodl klub opustit trenér Bill Peters. Novým koučem byl pak 8. května jmenován Rod Brind’Amour. Ve stejný den se navíc stal oficiálně novým generálním manažerem týmu Don Waddell, který plnil v posledních čtyřech letech funkci prezidenta obchodních operací.

Osmačtyřicetiletý Brind’Amour mimochodem dovedl Carolinu v sezoně 2005/2006 jako kapitán zatím k jedinému Stanley Cupu. Od roku 2011 pak v klubu působil jako asistent trenéra.

„Na pozici trenéra jsme měli hned několik kandidátů. Rod byl ale tou nejlepší volbou. Je velkou osobností tohoto klubu a jeho přítomnost pomůže našemu mladému týmu, aby udělal další krok směrem dopředu,“ řekl Waddell o Brind’Amourovi.

Ze světa statistik

Než si řekneme něco o hráčských změnách během léta v podání Caroliny, podívejme se na její statistiky z uplynulé sezony.

Nejprve ještě jednou zopakujme umístění v tabulce – desáté místo ve Východní konferenci, 83 bodů. Na poslední postupové místo, které obsadili New Jersey Devils, mimochodem mužstvo z Raleighu ztratilo 14 bodů.

Co se vstřelených a obdržených branek týče, obsadili Canes v obou případech 23. místo (228 branek vstřelili, 256 branek inkasovali). S rozdílem ve skóre -28 pak byli jedenáctí nejhorší.

Také ve speciálních formacích patřil tým k tomu horšímu. Přesilová hra obsadila 22. místo (18,4%), hra v oslabení byla osmá nejhorší (77,5%).

V jedné statistice ovšem Hurricanes nenašli žádného přemožitele. Jednalo se úspěšnost vyhraných vhazování (54,1%). Jejich nejbližším pronásledovatelem přitom byli Nashville Predators a Philadelphia Flyers (53,3%).

Závěrem zmiňme bilanci doma (19-16-6) a bilanci venku (17-19-5).

„Blockbuster trade“ s Calgary, příchod Mrázka a de Haana

Hurricanes byli během letní přestávky jedním z nejaktivnějších týmů. Už na draftu, 23. června, se rozhodli pro velkou výměnu s Calgary Flames. Díky ní přivedli ofenzivního obránce Dougieho Hamiltona, útočníka Micheala Ferlanda a prospekta Adama Foxe.

Hamilton, devítka draftu 2011, nasbíral v minulé sezoně v 82 zápasech za 17 branek a 27 asistencí celkem 44 kanadských bodů. S 17 brankami se mimochodem stal společně s Victorem Hedmanem z Tampy Bay Lightning a Ivanem Provorovem z Philadelphie nejlepším střelcem mezi obránci.

Ferland loni prožil nejlepší sezonu v kariéře. Osobní maximum totiž zaznamenal ve všech důležitých statistikách – branky (21), asistence (20), kanadské body (41), plus/mínus (+5).

„Dougie patří v NHL mezi velmi kvalitní zadáky. Minulý rok vstřelil 17 branek, což je na obránce opravdu skvělým počinem. Micheal je zase typ hráče, který nám v útoku dodá více síly a důrazu před brankou soupeře. Za oba hokejisty jsme moc rádi,“ uvedl Waddell po skončení draftu.

Za zisk Hamiltona, Ferlanda a Foxe musela Carolina obětovat obránce Noaha Hanifina a útočníka Eliase Lindholma.

Čtěte také: Obrana v Calgary zůstala za očekáváním, v Carolině chce Hamilton uspět!

Kromě Hamiltona a Ferlanda ale klub posílili ještě český brankář Petr Mrázek a obránce Calvin de Haan.

Šestadvacetiletý Mrázek se s Canes dohodl 1. července na roční smlouvě s výdělkem 1,5 milionů dolarů. V říjnu začne svou šestou sezonu v NHL (nepočítáme-li zkrácenou sezonu 2012/2013, ve které odchytal pouze dva zápasy), přičemž se pokusí napravit loňské trápení.

„Cítíme, že v šestadvaceti letech má stále potenciál se zlepšovat. Věk hrál v jeho volbě velkou roli, je stále mladý a navíc má stále co dokazovat. Cítíme z Petra odhodlání růst,“ řekl Waddell.

De Haan se k týmu připojil jen o dva dny později. V Raleighu přitom podepsal čtyřletou smlouvu na celkem 18,2 milionů dolarů.

„Calvin je obráncem, který zvládne jak defenzivní, tak i ofenzivní úkoly. Týmu navíc dodá potřebné zkušenosti,“ věří Waddell.

Hurricanes naopak opustili zkušený brankář Cam Ward, obránce Klas Dahlbeck, útočníci Joakim Nordström, Derek Ryan, Jeff Skinner, Lee Stempniak a už zmínění Hanifin s Lindholmem.

Napraví Darling mizernou sezonu?

28. dubna loňského kalendářního roku přivedli Hurricanes do týmu díky trejdu s Chicagem Blackhawks brankáře Scotta Darlinga. Tehdy věřili, že je devětadvacetiletý Američan jejich budoucím brankářem číslo jedna, a tak mu nabídli čtyřletou smlouvu na celkem 16,6 milionů dolarů.

Darling ovšem prožil velmi obtížnou sezonu v nové roli. Ve 40 startech zaznamenal bilanci 13-21-7, průměr obdržených branek 3,18 a procentuální úspěšnost zákroků 88,8. Něco takového zřejmě nikdo nečekal.

„Scott přijel na loňský kemp ve špatné kondici. Cítíme ale, že to v sobě má a uděláme cokoliv, abychom ho dostali do nejlepší formy,“ řekl Waddell.

Je zřejmé, že pokud Carolina chce zabojovat letos o postup do play-off, bude potřebovat od Darlinga mnohem kvalitnější výkony.

Čtěte také: Price, Murray, Darling aneb brankářské jedničky, které mají co napravovat

Co se obranných a útočných řad týče, mělo by být vše relativně v pořádku.

Mezi kvalitní obránce patří de Haan, Justin Faulk, Hamilton či Jaccob Slavin. Příslibem do budoucna jsou pak Jake Bean nebo Fox.

V útoku Hurricanes pak najdeme například finské duo Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen. Oba hokejisté loni prožili svou nejlepší sezonu v kariéře, když posbírali 65 respektive 64 kanadských bodů. Nejlepším prospektem mezi forvardy je pak čerstvě draftovaný Andrej Svečnikov. Zapomínat bychom neměli ale také na Čecha Martina Nečase.

Tip na umístění

Hurricanes jsou týmem, který se momentálně nachází v přestavbě. V play-off chyběli devětkrát po sobě a letos tuto nepopulární sérii zřejmě znovu prodlouží. Mužstvo sice nevypadá zase až tak úplně zle, oproti ostatním ale nemá oporu v brankovišti.

Týmová vizitka

První sezona v NHL: 1979/1980 (jako Hartford Whalers)

Nejlepší play-off: Výhra Stanley Cupu 2006

Nejlepší základní část: Sezona 2005/2006 (112 bodů)

První volba v draftu 2018: Andrej Svečnikov, Ú (2. celkově)

Hlavní opory týmu: Dougie Hamilton, Sebastian Aho, Justin Williams

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.