bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přes dvě a půl hodiny hracího času! Columbus s Tampou odložily jiný zápas, Korpisalo čapl 85 střel

12. srpna 2020, 8:34

Patrik Czepiec

Pokud jste v noci z úterý na středu dali před NHL přednost spánku, informace o odloženém zápasu Bostonu s Carolinou vás musela vyvést z míry. Koronavirus se dostavil do hostitelské bubliny v Torontu? Ale kdeže. Utkání mezi Bruins a Canes se zkrátka do nočního plánu nevešlo. Tampa Bay totiž udolala Columbus výsledkem 3:2 až po 150 minutách a 27 vteřinách střelou Braydena Pointa.

Na světě je rázem čtvrtý nejdelší duel, jaký kdy kanadsko-americká NHL zažila. Po třech vyrovnaných třetinách odcházeli hráči do kabin za stavu 2:2. A protože jim to zřejmě bylo málo, užili si ještě nálož necelých pěti prodloužení. V jednom utkání tak zvládli stejnou porci minut, která by za normálních okolností obsáhla dva a půl zápasu. 

Nemířil jsem, říká Point o rozhodující střele

O konečném výsledku úvodní řežby nakonec svou dobře umístěnou ranou z vrcholku kruhu pro vhazování rozhodl Brayden Point. Po své úspěšné trefě ještě půl vteřinky setrval na pozici, odkud vystřelil. Jako kdyby se mu nechtělo věřit tomu, co právě dokázal. Už je konec? Opravdu? 

Ano, opravdu. A pak na straně Tampy Bay nastala euforie podobná vítězství v rozhodujícím utkání o Stanley Cup. Hráči se shlukli u šťastného střelce, na střídačce Bolts byly na tvářích kustodů patrné úsměvy od ucha k uchu i přes roušky. 

„Viděl jsem, jak se ke mně kutálí kotouč, tak jsem do něj prostě praštil, fakt jsem ani nemířil,” přiznal po utkání Point. „Zapadlo to se štěstím do růžku.”

Lightning uspěli s pokusem, který nesl pořadové číslo 88. Z těch předchozích 87 propustil finský mág Joonas Korpisalo do své sítě pouhé dva. S 85 zákroky se stal nejvytíženějším brankářem v historii NHL během jediného utkání play off. Předchozí rekord vytvořil svými 73 zásahy někdejší maskovaný muž Islanders Kelly Hrudey v roce 1987. I to ukazuje na výjimečnost Korpisalova výkonu, který se stal možná nejsmutnějším brankářským hrdinou vůbec. Po zápase přesto ukázal svou profesionalitu, když se dostavil před mikrofony a odpovídal s podobným klidem, jaký ukazuje mezi třemi tyčemi.

„Snažíte se zaměřit na každý jednotlivý zákrok, příliš o tom nepřemýšlíte a neustále pokračujete,” popsal svůj recept. „Cítil jsem se během toho zápasu docela dobře.”

Na druhé straně zářil zase Andrej Vasilevskij, jehož pracovní nasazení přineslo úspěch v 61 případech. Celkových 151 střel na branku, které oba týmy v utkání vyprodukovaly, je rovněž rekordních. Tampa a Columbus překonaly počin Caps, respektive Islanders z roku 1987, kdy diváci viděli 132 pokusů.

Jones překonal Zubova, bruslil více než 65 minut

„Nikdy jsem nehrál tak dlouhý zápas,” nepřekvapil pro NHL.com Brayden Point. „Nevím, kolik jejich kluků někdy hrálo tak dlouhý zápas?” ptal se novinářů. 

Pravděpodobně nikdo. A zcela určitě ne elitní obránce Seth Jones, který dokonce na ledě strávil 65 minut a 6 vteřin, což je nejvyšší porce od sezony 1997/98, kdy liga poprvé uvedla statistiku ice-time. Až do této chvíle byl držitelem historického milníku Sergej Zubov. V roce 2003 za jednu šichtu zvládl hodnotu 63:51.

„Je mi fajn,” odpovídal vždy skromný Jones na dotazy reportérů. „I přes spoustu odehraných minut jsem se snažil zůstat hydratovaný a jednoduše to překousnout. Samozřejmě, že se vám časem unaví nohy, ale je to spíš o mentálním přístupu.”

Čtvrtý nejnáročnější maraton hokejové historie, který pro svou délku dokonce odložil plánovaný noční duel mezi Bostonem a Carolinou na dnešní 17. hodinu, asi nejlépe shrnul navrátilec v sestavě Bolts Victor Hedman. „Oba týmy předvedly neskutečné představení, hlavně tedy brankáři. Neumíte si představit, v jaké jsou pozici. Musí se soustředit celý ten čas, nedostanou šanci odpočinout si na střídačce. Svými výkony na mě opravdu zapůsobili, i když jsem šťastný, že se nám nakonec povedlo dosáhnout na vítězství.”

Možná si teď znovu několik let počkáme, než někdo opět vyzve na souboj utkání mezi Detroitem a Montrealem, které v roce 1936 zaměstnalo hráče na rekordních 176 minut a 30 sekund.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.