bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Překvapivá jízda Islanders skončila ve druhém kole. Uškodila jim pauza?

5. května 2019, 12:00

Martin Schwarz

New York Islanders patřili k největším překvapením základní části. Po odchodu Johna Tavarese do Toronta měli vymetat dno Metropolitní divize a chystat se na razantní přestavbu kádru. Jenže oni místo toho bez větších potíží postoupili do play-off, v jehož úvodu navíc nejrychlejším možným způsobem vyřadili silné Pittsburgh Penguins. Tím však fantastická jízda týmu skončila, ve druhém kole si na ně počíhal další černý kůň vyřazovacích bojů – Carolina Hurricanes.

Newyorčané v play-off větší kontrast předvést nemohli. Nejprve vyprovodili na dovolenou poměrem 4:0 na zápasy Sullivanovy Tučňáky, aby pak úplně stejným výsledkem, akorát v opačném gardu, ostrouhali s Carolinou. Stalo se tak poprvé od roku 1993 (tenkrát se to „povedlo“ Buffalu) a teprve počtvrté v historii NHL, že mančaft, který ovládl první kolo 4:0 na zápasy, následně ve druhém kole utrpěl stejně rychlé vyřazení.

Svěřenci trenéra Barryho Trotze zkrátka nedokázali ani jednou najít recept na klidně působící Hurikány, kteří se jako první ze všech radovali z postupu mezi nejlepší čtveřici, tedy do konferenčního finále.

Zámořská média ihned po konci série mezi Islanders a Hurricanes přispěchala s myšlenkou, že Ostrovanům výrazně uškodila dlouhá pauza, kterou měli k dispozici po rychlém vyřazení Penguins. Dohromady si užili devět dní volna, což je na poměry play-off luxusní odpočinek. Carolina naopak po sedmizápasovém nerváku s Washingtonem nevypadla z tempa, možná i tohle rozhodlo.

Sérii hodně ovlivnilo, že jsme Carolinu nechali vyhrát první utkání,“ řekl novinářům posmutnělý kapitán newyorského celku Anders Lee. „Trvalo nám nějakou dobu, než jsme se dostali do naší hry. Každopádně nemůžeme hledat výmluvy, šancí otočit sérii ve svůj prospěch bylo dost.“

Nemají se za co stydět

V souvislosti s koncem sezony pro Islanders zaznívají hlasy, že se vlastně porazili sami, s čímž nelze nesouhlasit. Byli to totiž Canes, komu osud házel klacky pod nohy. Tým z Raleighu postupně vinou zranění přicházel o některé klíčové hráče, mimo jiné o českého brankáře Petra Mrázka, jenž do té doby podával výtečné výkony. Ale tažení Caroliny nezastavila ani absence důležitých kamenů v sestavě, i díky parádním vystoupením Mrázkova parťáka Curtise McElhinneyho.

Kdykoli jsme se v sérii trochu dostali do hry, tak se Carolina znovu vzepřela,“ hodnotil vystoupení svých svěřenců ve druhém kole kouč Islanders Barry Trotz. „Celý ročník jsme hráli tak, že se dařilo soupeře dobrou hrou frustrovat a držet jej pod kontrolou. Přesně takhle teď proti nám hráli Hurricanes. Celou dobu jsme jen dotahovali a naháněli je,“ posteskl si zkušený lodivod.

Trotz také připustil, že před čtvrtým a posledním utkáním důkladně zvažoval, zda do branky místo Robina Lehnera od začátku nepošle jeho kolegu Thomas Greisse. Lehner totiž po třech duelech neměl tak dobré statistiky jako proti Penguins, mnozí tedy očekávali změnu. Ta ovšem nepřišla. Teprve dvě hodiny před úvodním buly Islanders zveřejnili informaci, že důvěru znovu dostane švédský gólman.

Hodně jsme se o tom bavili,“ prozradil Barry Trotz. „Rozhodovalo se velice těžko, navíc brankářský post nebyl hlavním problémem série. Trápila nás koncovka, nedávali jsme góly,“ věděl správně.

Pro Islanders ročník 2018-19 skončil, ale rozhodně se nemají za co stydět. Mnohanásobně totiž předčili letošní očekávání. V základní části urvali druhou příčku Metropolitní divize, dostali nejméně gólů ze všech (196) a v play-off měli výhodu domácího ledu poprvé od roku 1998. O vyřazení Pittsburghu už nemluvě.

Tento rok jsme dokázali hodně věcí, které od nás nikdo nečekal. Ale když se dostanete takhle daleko, vaše očekávání se změní. Tvrdě jsme dřeli a věděli, kam až máme potenciál dojít. Když nedosáhnete toho, čeho chcete, je to vždycky těžké,“ uzavřel kapitán Anders Lee.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.