bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Představujeme nováčka: První expanze po 17 letech, 31. klub je z Las Vegas

7. června 2017, 14:30

Jiří Lacina

Pořádně dlouho nerozšiřovala NHL svoje řady. Skoro se zdálo, že kulatý počet třiceti týmů, rozdělený dlouhou dobu rovnoměrně do dvou patnáctičlenných konferencí, by mohl být konečný. Jenomže byznys je byznys. Od přerozdělení konferencí na 16 a 14 klubů viselo ve vzduchu lákadlo přijmout další týmy. Od příští sezóny to bude americký klub ze státu Nevada – Vegas Golden Knights.

Jelikož jde o první expanzi NHL po dlouhých sedmnácti letech, zaměříme v nadcházejících týdnech pozornost právě na ligového nováčka, jemuž věnujeme krátký miniseriál. V prvním obecnějším díle zrekapitulujeme jednotlivá rozšíření ligy, jak se k nim hlásí sama NHL prostřednictvím oficiálního webu nhl.com.

1942 – NHL vznikla v roce 1917. V divoké předválečné éře kolísal počet jejích účastníků mezi 3-10, až se stabilizoval na šest. S odstoupením Brooklyn Americans zůstaly v lize týmy Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers a Toronto Maple Leafs, které příštích 25 let (1942-67) psaly éru tzv. původní šestky („original six“).

1967 – Přibylo šest klubů, což je největší rozšíření v dějinách ligy. California Seals (později přejmenovaná na Oakland Seals, ještě později na California Golden Seals), Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins a St. Louis Blues rozšířily NHL na dvanáct týmů. Nové kluby přinesly řadu nových pracovních příležitostí, začaly růst hráčské platy, uvolnila se taktika, začalo padat víc branek.

1970 – NHL má 14 účastníků. Na ligový kolotoč usedly organizace Buffalo Sabres a Vancouver Canucks. Na západě Kanady už existoval v hluboké minulosti hokejový klub Vancouver Millionaires, jenž vyhrál Stanley Cup v roce 1915, tedy ještě v době před založením NHL.

1972 – Newyorská metropolitní oblast dostává druhý klub. Na Long Islandu vznikají New York Islanders. Druhým nováčkem jsou Atlanta Flames, kteří se v roce 1980 přestěhují do Calgary.

1974 – Zvyk rozšířit ligu každé dva roky o dva přírůstky zůstává zachován. Tentokrát jsou to Washington Capitals a Kansas City Scouts, kteří však setrvají v Kansas City jen dva roky, načež se přestěhují do Denveru jako Colorado Rockies. V roce 1982 najde okolnostmi zmítaný klub stabilitu v New Jersey jako Devils.

1978 – Dva roky po přestěhování California Golden Seals do Clevelandu a změně názvu na Barons se tento klub sloučí s North Stars. Tím se redukuje počet účastníků z 18 na 17. North Stars se v roce 1993 přestěhují do Dallasu, kde vzniknou Dallas Stars.

1979 – NHL přebírá čtyři kluby z krachující World Hockey Association. Nový podnik si vzal velké sousto, za každou cenu se chtěl stát konkurencí mnohem lépe prosperující NHL (o něco podobného se aktuálně snaží v Evropě KHL). Pokud ale nemáte astronomické výdaje podložené odpovídajícím diváckým zájmem, nemáte šanci. Aspoň ne dlouhodobě. WHA vydržela sedm let.

Pouze kluby Edmonton Oilers, Hartford Whalers, Quebec Nordiques a Winnipeg Jets měly tolik síly, že se dokázaly připojit k NHL, která se v roce 1979 rozšířila už na 21 klubů. Dodejme, že Nordiques se v roce 1995 přestěhovali do Colorada jako Avalanche, Jets o rok později do Phoenixu jako Coyotes, Whalers o další rok později do Caroliny jako Hurricanes.

1991 – Nová éra expanzí přišla na začátku devadesátých let. Tento rok vpluli do ligy Žraloci ze San Jose.

1992 – Ottawa Senators a Tampa Bay Lightning zvyšují počet klubů na 24. Původní Senators hráli NHL v letech 1917-34. Liga původní a nynější Senátory oficiálně nespojuje, historicky mezi nimi není souvislost.

1993 – Florida Panthers a Mighty Ducks of Anaheim rozšiřují ligu na 26 týmů.

1998 – Peloton účastníků se rozrůstá o Nashville Predators.

1999 – Devatenáct let poté, co Atlanta přišla s odchodem Flames o NHL, dostávají licenci na slavnou soutěž Atlanta Thrashers. Ani ti nevydrželi dlouho, v roce 2011 se Thrashers stěhují do Winnipegu, kde vznikají noví Jets. K historii těch původních se hlásit nesmí, ta totiž navazuje v nynější Arizoně.

2000 – Poslední rozšíření proběhlo před sedmnácti lety, kdy naskočily do ligy týmy Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild, čímž zakulatily počet celků NHL na 30.

2016 – Liga ústy komisaře Garyho Bettmana oznámila, že se od sezóny 2017-18 rozroste o 31. klub. Novým příslušníkem rodiny NHL se stanou Golden Knights z Las Vegas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.