bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Předpověď: Top 5 přesilovkových formací

15. srpna 2015, 17:45

Matěj Mayer

Početní výhody jsou v hokeji často tím, co v zápasech rozhoduje. Herní situace, při níž má jeden tým na ledě větší počet hráčů než ten druhý, je obrovsky důležitá a má velký vliv na to, zda se tým nakonec probojuje do play-off a jak daleko v něm postoupí. Právě na přesilové hry se zaměřil server thehockeywritters.com, který si zavěštil a sestavil žebříček pěti mužstev, pro něž by měly být početní výhody v nadcházející sezoně nejsilnější zbraní.

5. Columbus Blue Jackets

Minulá sezona: 9. místo (21,7%)

Ač měli Modrokabátníci v uplynulé sezoně devátou nejlepší přesilovku, brána do play-off jim zůstala zavřena. K tomu, aby se podobný scénář neopakoval, by měl přispět nové příchozí křídelník Brandon Saad z Chicaga. Ten by měl pomoci ještě vylepšit přesilovku Columbusu a být v početních výhodách velkou zbraní. Přidá se pravděpodobně k Nicku Folignovi, Ryanu Johansenovi a Jacku Johnsonovi, kteří vsítili v minulé sezoně v přesilových hrách nejvíce branek.

Všichni ze zmiňovaného tria také nasbírali v loňské sezoně v početních výhodách více než 20 bodů, což je vynikající výsledek. Foligno s Johansenem (oba 26 bodů) se dokonce v této statistice vešli mezi patnáct nejproduktivnějších hráčů ligy. Pokud si Saad s těmito dvěma porozumí, mohou vytvořit nesmírně nebezpečné přesilovkové komando.

Přesilovková formace: Foligno – Johansen – Saad – Johnson – Murray

4. Pittsburgh Penguins

Minulá sezona: 8. místo (19,3%)

U Tučňáků se rýsuje něco opravdu pozoruhodného. Může za to především zisk ofenzivní posily Phila Kessela. Ten sice v uplynulé sezoně hrál za slabé Toronto Maple Leafs, přesto dokázal získat 25 bodů (8+17) v početních výhodách, čímž se zařadil na dvacáté místo v celé soutěži. Produktivní Američan by měl být v nadcházejícím ročníku důležitou součástí první přesilovkové formace Penguins, kde by měl válet po boku superhvězd Sidney Crosbyho a Jevgenije Malkina.

V případě, že by se náhodou této formaci nedařilo, připraveni jsou další schopní hráči, kteří mohou zdatně zaskočit. Patric Hörnqvist, David Perron či nová posila Eric Fehr budou připraveni chopit se své šanci při početních výhodách. Pokud Phil Kessel úspěšně zapadne do nového prostředí v Pittsburghu, může tým skončit ještě na lepším než čtvrtém místě.

Přesilovková formace: Kunitz – Crosby – Kessel – Malkin – Letang

3. Dallas Stars

Minulá sezona: 11. místo (19%)

Přesilovkové lajny Hvězd vypadaly dobře už v loňské sezoně, kdy měl tým využití početních výhod nadprůměrné. Nicméně po zisku šikovného útočníka Patricka Sharpa by měla být přesilovka Dallasu ještě lepší a patřit by měla dokonce do té nejužší špičky. Sharp byl pro Blackhawks silnou zbraní v přesilových hrách, když hned 66 ze svých 249 gólů, které v kariéře vstřelil, dal právě v početní výhodě.

Posila z Chicaga by vůbec měla mít na hru Stars velmi pozitivní dopad. Pokud se osvědčí souhra mezi ním a dalšími ofenzivními hvězdami týmu, stane se Dallas jedním z nejobávanějších mužstev a soupeřům se na trestnou lavici bude odcházet ještě hůře. Server thehockeywritters.com je dokonce přesvědčen, že se Stars umístí vysoko nejen v tomto žebříčku, ale také v bojích o Stanleyův pohár.

Přesilovková formace: Jamie Benn – Seguin – Ničuškin – Sharp - Klingberg

2. Detroit Red Wings

Minulá sezona: 2. místo (23,8%)

V Detroitu se mohou pyšnit dlouhodobě dobrou úspěšností přesilových her a nejinak by tomu mělo být i v nadcházející sezoně. Kvalitu početních výhod by měl výrazně pozvednout nově příchozí ofenzivní obránce Mike Green. Jeho doménou je právě hra v této herní situaci, což z něj udělalo na letošním trhu volných hráčů nesmírně cenný artikl. Během let strávených ve Washingtonu při přesilovkách exceloval a například v posledním ročníku byl se sedmnácti body třetím nejproduktivnějším hráčem Capitals v početních výhodách.

V Detroitu už ale jeho partnerem na modré čáře nebude Alexander Ovečkin, nýbrž nejspíše slovenský forvard Tomáš Tatar. S příchodem veterána Brada Richardse se Red Wings mohou těšit také na kvalitní druhou přesilovkovou lajnu. Dá se očekávat, že v přesilových hrách bude Detroit opět obávaným mužstvem a patřit bude na špičku celé NHL.

Přesilovková formace: Zetterberg – Dacjuk – Abdelkader – Tatar – Green

1. Washington Capitals

Minulá sezona: 1. místo (25,3%)

Podle serveru thehockeywritters.com zopakují Capitals úspěch z loňské sezony a i letos budou na vrcholu tohoto žebříčku. Proč měnit úspěšné přesilovkové lajny? Třeba proto, že přes léto získáte posily jakými jsou T.J. Oshie a Justin Williams. Zejména Oshie bude moct hodně těžit ze spolupráce s hokejovými génii Alexanderem Ovečkinem a Nicklasem Bäckströmem.

Jistě - Washington přišel o dvě důležité součásti své přesilové hry v uplynulé sezoně – Troye Brouwera a Mikea Greena. To však v konečném důsledku nemusí mít velký dopad a to hlavně proto, že Ovečkin s Bäckströmem patří k vůbec nejlepším hráčům v přesilových hrách. Ruský kapitán týmu nastřílel loni 25 gólů v přesilovkách (nejvíc z celé ligy), zbytek týmu se přitom trefil pětatřicetkrát! Caps si mohli dovolit pustit Greena hlavně proto, že do jeho role dorostl mladý John Carlson, který je připraven nahradit Greena na modré čáře.

Přesilovková formace: Burakovsky – Bäckström – Oshie – Ovečkin – Carlson

Top 10 nejproduktivnějších hráčů v přesilových hrách v sezoně 2014-15:
1. Claude Giroux (PHI) – 37 bodů (14+23)
2. Alexander Ovečkin (WSH) – 34 bodů (25+9)
3. Jakub Voráček (PHI) – 33 bodů (11+22)
4. Nicklas Bäckström (WSH) – 33 bodů (3+30)
5. John Tavares (NYI) – 31 bodů (13+18)
6. Sidney Crosby (PIT) – 31 bodů (10+21)
7. Joe Pavelski (SJS) – 31 bodů (19+12)
8. Erik Karlsson (OTT) – 30 bodů (6+24)
9. Mark Streit (PHI) – 30 bodů (4+26)
10. Tyler Seguin (DAL) – 29 bodů (13+16)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.