bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Právník z Wall Street zavázán. Tampa s koučem Cooperem podepsala dlouholetý kontrakt

5. prosince 2015, 17:00

David Motloch

Tampa sice do letošní sezóny vstupovala s takřka kompletním kádrem z úspěšného ročníku 2014/15, každopádně do následujících let musí řešit řadu složitostí ohledně smluv se svými nejlepšími hráči. Jednu položku si však generální manažer Steve Yzerman může ze svého dlouhého seznamu úspěšně odškrtnout. Dotáhnout do zdárného konce se totiž podařil podpis smlouvy s hlavním lodivodem Lightning – Jonem Cooperem.

Řada otázek stojí před Stevem Yzermanem a následující měsíce pro něj nebudou zrovna procházkou růžovým sadem. Vždyť na podpis smlouvy čekají Alex Killorn, Tyler Johnson, Nikita Kučerov a Victor Hedman. Vlastně bychom mohli pokračovat ve výčtu jmen i dále, pro znázornění situace ale tato určitě bohatě postačí.

Každopádně jeden podpis už má Yzerman úspěšně za sebou, a i když se nejedná o podpis hráče, řeč je o neméně důležitém momentu pro celou organizaci. Trenér Tampy Jon Cooper bude u Lightning pokračovat i příští ročníky NHL. „Tohle je můj šestý rok v organizaci Lightning. Vzhledem k tomu, jak dobře se mnou všichni kolem týmu zacházeli, jak dobře vycházeli s mou rodinou a jak celkově dobré vztahy v Lightning má ten nejvýše postavený člověk až po toho nejméně, zkrátka chcete být součástí takového týmu i nadále,“ prohlásil s hrdostí trenér Cooper.

Hlavní lodivod Tampy a bývalý právník z Wall Street se s hlavním mužstvem Bolts smluvně svázal 25. března 2013, čímž se stal osmým koučem v pořadí trenérské hiearchie Lightning. Za pouhé dva ročníky v hlavním týmu přitom stihl tolik, co mnoho koučů před ním nedokázalo. Osmačtyřicetiletý rodák z Prince George odkoučoval na lavičce Lightning dohromady 205 zápasů s vítěznou úspěšností přes šedesát procent.

V obou svých sezónách dokázal dovést Tampu do play-off, v loňském ročníku stál dokonce krůček od zisku Stanley Cupu. V dubnu 2015 dosáhl své sté výhry v NHL, čímž se stal pátým nejrychlejším koučem od roku 2000, kterému se do po svém debutu v nejlepší hokejové lize světa povedlo. Po zásluze tak Cooper získal v roce 2014 nominaci na cenu nejlepšího kouče (Jack Adams Award) a přestože jí nakonec nevyhrál, definitivně se zařadil mezi trenérskou elitu NHL.

„Když se ohlédnu zpátky, tak jsme zde přišli především vítězit. Pak se podívám na sebe a z pěti sezón hned ve třech z nich došel náš tým minimálně do finále. To znamená jediné, věci se ubírají správným směrem,“ hovoří sebevědomě trenér Cooper.

Podobně spokojený je samozřejmě také samotný Yzerman, který v rozhovoru osvětil hlavní důvody podpisu mladého a stále velmi perspektivního kouče. „Jsem velmi spokojen s prací, kterou pro nás Jon odvádí. Líbí se mi styl hokeje, který nyní předvádíme. Myslím si, že to je styl, který je předurčený k tomu, aby byl v NHL úspěšný. Měl jsem jej možnost vidět v Norfolku a Syracuse (AHL, pozn. red.), proto jsem si při jeho podpisu smlouvy byl jistý. Je to inteligentní muž, který se ve své práci bude jedině ještě zlepšovat.“

Podpis smlouvy Jona Coopera samozřejmě vyvolal novou vlnu diskuzí ohledně kontraktu kapitána Tampy Stevena Stamkose. Yzerman již v létě prohlásil, že smlouva pro Stamkose je pro něj prioritou číslo jedna, otázkou však zůstává, nakolik se dá tato zpráva považovat za pravdivou, a to právě dnes, pokud se jednání mezi oběma stranami doposud nehnula žádným směrem a Yzerman spíše vyjednával s trenérem Tampy.

To je ale zase trochu jiná pohádka, o které už se v posledních dnech napsalo možná až příliš. Yzerman tak sice nevyřešil, koho přesně bude v příštích letech jeho oblíbený trenér koučovat, nicméně jasně ukázal na něj, a i to je samo o sobě pro celou organizaci důležitý krok dopředu. Na ty další si ještě pár týdnů počkejme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.