bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Potřetí Pouštním psem! Vrbata se vrací do Arizony, vydělá si až tři miliony dolarů

15. srpna 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Český kanonýr Radim Vrbata se vrací tam, kde mu podle vlastních slov bylo vždy v NHL nejlépe. Do Arizony. S Kojoty se čerstvě dohodl na roční smlouvě se základním platem jeden milion dolarů, pokud ovšem splní výkonnostní bonusy, může si přijít až na trojnásobek. Pro rodáka z Mladé Boleslavi jde o druhý návrat do sluncem vyprahlé prérie, kde se prohání psovité šelmy. Poprvé v Glendale působil před devíti lety, poté se vrátil v roce 2009 a přidal dalších pět sezón.

Nikde nedal tolik gólů, nenasbíral tolik bodů, neodehrál tolik zápasů. Na první pohled nehostinná poušť je pro Vrbatu hokejovým rájem, hned čtyřikrát v dresu Desert Dogs nasázel přes dvacet branek, jednou dokonce skolil metu 30 přesných tref a rovnou si 35 trefami vytvořil dosud platný "osobák". Hrála se sezóna 2011-12 a "Vrbič", vyhlášený střelec s "ovečkinovským" pravým držením hole, dokonce chvíli kandidoval na trofej Maurice Richarda.

Od té doby se toho událo spoustu. NHL zachvátila výluka, rychlonožka s číslem 17 na zádech si zahrála první ligu za Mladou Boleslav, upsala se Vancouveru Canucks. v Britské Kolumbii chtěl Vrbata válet vedle bratří Sedinů, jenže se švédskými dvojčaty vydržel pouze první sezónu ze svého dvouletého kontraktu na 10 milionů dolarů. Posléze jej nechal hlavní kouč Willie Desjardins nastupovat s mladými centry Bo Horvatem a Jaredem McCannem.

Vrbatovy statistiky za Arizonu: 428 zápasů, 137 gólů, 151 asistencí, 288 bodů

To se Vrbatovi nezamlouvalo. "Kdybych býval věděl, že budu bruslit vedle Horvata s McCannem, uvítal bych výměnu. Ve svém věku vím, co potřebuji, aby se prosazoval," přiznal, že si s přímočarými zelenáči nerozuměl. Také vedle nich dal jen 13 gólů, to vedle Henrika s Danielem vsítil 31 branek! Evropské trio budilo respekt, krásnými kombinacemi umělo zatopit prakticky komukoliv. Však si "Vrbič" nemohl vzájemnou souhru vynachválit.

"Dáme podobné hokejové myšlení a také se snažíme hrát stejným stylem. Henrik a Daniel se nesnaží protihráče přejít silově nebo v situaci jeden na jednoho. Rádi si nahrávají, využívají jeden druhého a tím si vytvářejí prostor. Hrají chytře a jsou šikovní a to všechno se snažím dělat i já, takže nám to spolu zatím docela jde," říkal loni. Letos to byla jiná písnička a pětatřicetiletý forvard byl rád, že má utrápenou sezónu za sebou. Vydal se na trh.

Vrbatův hattrick v dresu Yotes: 

Sešly se mu čtyři nabídky, nejvíce se spekulovalo o zájmu Coyotes. Nakonec se to skutečně upeklo, Arizona přivedla schopného zakončovatele akcí pro šikovné centry Dylana Stromea s Christianem Dvorakem, Vrbata je navíc sehraný se svým krajanem Martinem Hanzalem. Chayka si prý od něj slibuje především vylepšení přesilovek, při kterých by se mohl opírat do puku po lahůdkových pasech Olivera Ekmana-Larssona.

V minulosti platilo, že když Vrbata přišel do Glendale, napoprvé nasázel alespoň 20 tref. Bude to platit i tentokrát? Vystřílí si bonusy? A o kolik přesných zásahů a bodů obohatí své "kojotí" statistiky?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.