bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Porazil leukémii a stal se hrdinou večera. Boyle si z Vegas odnesl Masterton Trophy

22. června 2018, 11:00

Jan Vojkůvka

Ze dne na den se mu převrátil život naruby. Ve chvíli, kdy by mnozí propadli skepsi či depresím, on se ještě více zanítil a rozhodl se bojovat s vervou, aby se mohl rychle vrátit k tomu, co miluje. Po 10 měsících se Brian Boyle dočkal velkého ocenění, když za svůj příběh obdržel Bill Masterton Trophy.

Cenu, jež se uděluje hráčům, kteří spojují své mistrovství s příkladnou oddaností a věrností hokeji, a to i přes těžké životní zkoušky, jimž jsou vystaveni, asi ani nemohl získat jiný hráč. Třiatřicetiletý Brian Boyle totiž prokázal, že nic není nemožné. 

Jeho zdravotní problémy začaly loni v létě, kdy se během přípravy před novou sezonou cítil unavenější, než kdy jindy. Přičítal to sice mnoha faktorům, ostatně je otcem a věk také nelze zastavit, ale přesto se raději nechal vyšetřit lékaři. V srpnu se pak dozvěděl kruté výsledky - trpěl chronickou myelogenní leukémií.

Přitom o pár měsíců dříve podepsal novou smlouvu v New Jersey Devils. Na místě, kde chtěl zahájit svou v pořadí pátou štaci v NHL. Neváhal a okamžitě se dal do boje se zákeřnou nemocí. Cíl byl jediný – vrátit se v plné síle k hokeji.

O svém zdravotním stavu informoval v druhé polovině září, vynechat musel celý tréninkový kemp i skoro celý první měsíc sezony. Ale podařilo se a Boyle se uzdravil. A nejen to, jeho nadšení z vítězství nad nemocí se výrazně projevilo i na ledě, když v prvních 25 zápasech nastřílel 10 branek. Celkem naskočil do 69 zápasů, ve kterých dal 13 gólů a přidal 10 asistencí. Odehrál jednu z nejlepších sezon v kariéře a pomohl Devils k návratu do play-off.

Osm měsíců po svém návratu stál na pódiu v Las Vegas a užíval si potlesku celého sálu při udílení cen NHL. Právě Boyle získal Masterton Trophy, na níž byli nominováni také Roberto Luongo a Jordan Staal. I jejich cesty a osudy byly více než těžké, obzvlášť v případě Staala, jemuž zemřela dcerka krátce po porodu. 

Ve své emotivní řeči, při níž neměl Boyle daleko k slzám, vyzdvihl sílu celého Vegas, které se stalo terčem teroristického útoku 1. října 2017, při němž na hudebním festivalu zahynulo 59 lidí a více než 500 bylo zraněno. Vzdal čest hráčům Humboldtu Broncos, jejichž členové zahynuli při tragickém neštěstí autobusu, a vzpomněl také na parklandskou střední škol, kde bylo v únoru zabito 17 lidí a jejíž mladí hokejisté byli rovněž na udílení cen ve Vegas. 

„Všechny tyto tragédie jsou příklady toho, jak se lidé dokázali spojit,“ uvedl Boyle, muž, jenž porazil leukémii. „Děkuji své rodině a své druhé rodině New Jersey Devils. Vaše podpora pro mě moc znamená. Děkuji i hráčům z NHL, těm co jsem znal i těm, které jsem neznal a kontaktovali mě a podporovali mě,“ dodal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.