bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pomstil se Ovečkinovi, nasázel dva góly. Ruský supertalent zažil parádní debut

12. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

V dětství k němu Andrej Svečnikov vzhlížel. Obdivoval ho, našel v něm svůj největší idol. Teď, v historicky prvním mači mezi Carolinou a Washingtonem v play off NHL, Alexe Ovečkina zastínil. Dal dva krásné góly, jednomu z nich kapitán Capitals navíc přihlížel přímo na ledě. Od hvězdičky Hurikánů o pár chvil dříve dostal dvě sekery a měl si vyslechnout: "Jdi mi z cesty, dědku."

Rýsuje se zajímavá rivalita.

Alespoň pro první kolo vyřazovacích bojů.

Ovečkin vs. Svečnikov. Dva krajané, jejichž příjmení jsou, až na jedno písmenko, anagramy. Ruští ofenzivní čarodějové, jež spojuje stejná vášeň pro hru a dělí téměř patnáct let.

V úvodním zápase série, jež má jasného favorita i outsidera, se prosadili oba. Nejprve skóroval osminásobný vítěz Richardovy trofeje, když v přesilové hře poslal puk mezi Mrázkovy betony, poté přišel čas pro teenagera v dresu Hurricanes.

Po skvostné individuální akci snížil na 1:3, načež mu zhruba o minutu později v další šanci uštědřil tvrdý hit právě Ovečkin. Svečnikov se hřmotného soupeře nezalekl, okamžitě ho sekl holí a poté co mu to washingtonský lídr vrátil, přetáhl svůj dětský vzor ještě jednou. Oba Rusové na sebe pořvávali v mateřštině, mladší z nich měl prohodit: Uhni mi z cesty, dědku!

Svečkinov vzápětí vlétl do útočného pásma Caroliny ještě jednou a po náramné příhře od Lucase Wallmarka ztenčil náskok Capitals na jediný gól. Nikdo se k němu ale nepřidal, a tak nakonec musel spolknout porážku 2:4. "Ty dvě branky pro mě samozřejmě hodně znamenají, jenže jsme prohráli," říkal poté novinářům s skleslým výrazem.

O důrazu, s jakým si troufl na Ovečkina, dodal: "Musím proti takovým hráčům hrát tvrdě, našemu týmu to pomůže."

Byl zklamaný, což je pochopitelné, nicméně až se jednou za svým debutem v play off NHL ohlédne, bude moct být pyšný. Vždyť se stal teprve desátým teenagerem od roku 1988, který dal v jednom mači ve vyřazovacích bojích dva góly. Mimochodem, na kratičkém seznamu mimo jiné najdeme i jistého Roda Brind'Amoura.

Muže, který teď vede Svečnikova ze střídačky.

Ruský nováček zaujal i svou nebojácností, s jakou si vyšlápl na Ovečkina, s nímž nesvedl jen onen dřevorubecký souboj, ale také další duely, přetahoval se s ním například po vhazováních. A v dalším pokračování série jistě ze své snahy nepoleví.

Fanoušci Caroliny pak musejí doufat, že bude pokračovat i jeho ofenzivní show s Wallmarkem. Ten mu přihrál na obě trefy a povídal: "Hodně jsme spolu letos hráli, na ledě o sobě víme, baví nás to spolu. Andrej je skvělý hráč."

Nepochybně. A také teprve čtvrtý hokejista, který za Carolinu, případně Hartford Whalers, nastoupil v play off před dvacátými narozeninami.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.