bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pomohl zařídit postup, přitom je pořád teenagerem. Thomas okouzluje NHL

11. května 2019, 17:00

Šimon Rogner

Mladšího hráče na soupiskách obou finalistů Západní konference nenajdete. Robert Thomas je pořád ještě teenager – dvacítku dovrší až na začátku července –, přesto podává výkony hodné zkušeného veterána. Útočník St. Louis asistoval u obou branek Blues v sedmém zápase proti Dallasu a nyní se připravuje na nejdůležitější zápasy své kariéry.

Ofenzivní schopnosti a rychlost. Když si ho Blues před dvěma lety na draftu vybrali z celkové dvacáté pozice, věděli, že si volí kvalitního hráče s velkým potenciálem. A rozhodně neprohloupili.

Thomas přitom neměl před sezónou nic jistého. Blues přes léto hojně posilovali a rodák z Ontaria si musel místo vybojovat až na záříjovém tréninkovém kempu. To se mu ovšem povedlo, a přestože měl během ročníku slabší chvilky, nakonec nastoupil do 70 zápasů a zaznamenal 33 bodů. Jeho výkony se postupem sezóny zlepšovaly – víceméně tak kopírovaly výsledkový vzestup St. Louis.

V play off má ve 13 utkáních na kontě pět bodů, mnohem zajímavější jsou ale jeho pokročilé statistiky. Mezi pravidelně nastupujícími útočníky Blues má nejlepší poměr očekávaných gólů (54,87 %), druhý nejlepší poměr šancí ke skórování (56,16 %, 82:64) a nejvyšší podíl vysoce nebezpečných šancí ke skórování (54,55 %, 30:25).

Trenér Craig Berube se ho nebojí nechat odpočívat, když mu to tolik nejde. V play off má tak zápasy, kdy neodehrál ani 10 minut (09:26 v šestém utkání proti Stars), jindy naopak zapisuje k 17 minutám. Suverénně nejlepším duelem byl ale závěrečný zápas druhého kola, kdy strávil na ledě téměř 23 minut (hrálo se do 86. minuty), asistoval u obou branek svého týmu, včetně té vítězné.

Na ní měl rozhodující podíl. Po vyhraném vhazování Tylera Bozaka si najel s pukem od mantinelu na střed a prudkou střelou trefil tyčku za skvěle chytajícím Benem Bishopem. Puk zůstal ležet za ním a Patrick Maroon ho doklepl do prázdné branky.

„Odehrál opravdu dobrý zápas. Od začátku hrál s pukem na holi a dělal s ním skvělé věci,“ chválil ho Berube. „Ne, jakmile jste na ledě, je to jako v každém jiném zápase,“ odpovídal na otázku, zda byl nervózní, sám Thomas. „Tlak je samozřejmě velký, ale člověk musí zůstat vyrovnaný a soustředit se jen na utkání.“

„Nějaký čas mu trvalo, než se tady v NHL usadil a našel si svoji komfortní zónu. Nejsem si úplně jistý, kdy si to začalo sedat,“ vysvětloval Berube postupně stoupající výkony Thomase během základní části. „Od začátku jste ale mohli vidět jeho šikovné ruce a talent. Chvíli trvalo, než se dostal na tu rychlostní úroveň. NHL je o hodně rychlejší než juniorka – hraje se rychleji, tvrdě a tak. On je ale opravdu velmi chytrý hráč a rychle se aklimatizoval.“

Právě Berube se svým trenérským štábem se rozhodli spojit Bozaka do jedné formace s Patrickem Maroonem a Tylerem Bozakem. Nováček vedle dvou zkušených borců, který má každý jiné přednosti. Maroon je silovým typem, který bude otravovat život brankářům, Bozak je skvělým hráčem dozadu a výborným na vhazování. A Thomas triu dodává rychlost a techniku. Všichni prokázali své kvality při vítězné brance.

„Má neuvěřitelnou techniku. Je to, jako kdyby si hrál s pukem v telefonní budce, na malém prostoru,“ chválí svého parťáka jednatřicetiletý Maroon. „Má mladé nohy, skvělou techniku a výborný přehled. Je nejspíš jedním z nejlepších hráčů našeho týmu v útočných rozích – jak umí hrát na malých prostorách…“

Za zmínku stojí ještě jedna zajímavost. Thomas v St. Louis nebydlí na hotelu ani u nějakého ze starších spoluhráčů, nýbrž s bývalou legendou Blues Keithem Tkachukem. U „Tkachuků“ doma je ale teď docela narváno, Keithovým synům Matthewovi – který byl Thomasovým spoluhráčem v juniorské OHL – a Bradymu už totiž sezóna skončila.

A přestože je Thomas v menšině, díky své skvělé hře si už může dovolit mnohem více. „Jo jo, už mi nemůžou tolik poroučet. Je to skvělý,“ usmívá se.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.