bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pomohl je porazit, nyní s nimi chce vyhrát. Bonino zamířil do Nashvillu

3. července 2017, 12:00

David Jahoda

Od posledního utkání finálové série mezi Pittsburghem a Nashvillem uběhlo teprve pár dnů. Po otevření trhu s volnými hráči se ale stihla zrodit zajímavá transakce. Z mužstva čerstvých vítězů se totiž do kádru poraženého finalisty stěhuje útočník Nick Bonino. Muž, který se dokáže soupeři dostat pořádně pod kůži a odvede spoustu černé práce zejména v obranném pásmu. S Predators si plácl na čtyři sezony s roční gáží 4,1 milionu dolarů.

Dva roky v Pittsburghu nemohly pro útočníka, jehož v play off díky jeho dlouhým vousům snad nikdo nepřehlédl, dopadnout lépe. Na konci obou sezón s tučňákem na dresu se totiž napil šampaňského ze Stanley Cupu. Poté, co mu však s Penguins skončila smlouva, která mu ročně zaručovala 1,9 milionu dolarů, se z pochopitelných důvodů rozhodl otestovat trh s volnými hráči.

V Pittsburghu si získal jméno jako kvalitní třetí centr, zejména loňská vyřazovací část se mu povedla na výbornou. Penguins tehdy k triumfu pomohl 18 body v 24 zápasech. V letošní jízdě za obhajobou už Bonino tak produktivní nebyl (7 bodů v 21 duelech), přesto jeho černá práce byla nedílnou součástí pittsburghského úspěchu.

Jeho platnost pro tým je zkrátka nezpochybnitelná, a tak bylo jasné, že v letošních honech na volné hráče bude mít dobrou pozici. Sám si od angažmá v Nashvillu slibuje, že by mohl oproti pozici v Pittsburghu povýšit. „Po diskuzích, které jsem s vedením týmu měl, by tomu tak mohlo být,“ pověděl pro oficiální webové stránky Predators Bonino. „Myslím si, že jsem byl schopný střílet dost gólů v dobře, kdy byl zraněný Malkin a můj čas na ledě vzrostl. Jsem si jistý, že o mé roli budeme s koučem co nevidět mluvit,“ doplnil.

Ano, je pravda, že Bonino dokáže kromě poctivé práce v obraně přidat i nadstavbu v podobě gólů. Během uplynulé sezony v základní části nastřádal v 80 zápasech 37 bodů, z toho 18 bylo za branky. Jeho dosavadní osobní maximum je 22 gólů ze sezony 2013/14, kdy v dresu Anaheimu Ducks nasbíral dohromady 49 bodů (i tohle je zatím jeho nejlepší počin). 

I když v letošní finálové sérii na ledě Nashvillu neodehrál ani minutu, protože ve druhém utkání utrpěl při blokování střely zlomeninu nohy, atmosféru v domácím stánku Preds za sedm let své kariéry v NHL velmi dobře zná. A nemůže se dočkat, až bude mít nashvillské fanoušky za zády jako člen jejich oblíbeného mužstva. „Jsem v této lize dost dlouho nato, abych věděl, jak skvělé město Nashville je,“ řekl. „Fanoušci v aréně byli skvělí, atmosféra bylo naprosto vzrušující. Myslím si, že před takovou kulisou by chtěl hrát každý hráč,“ dodal Bonino, který se u Predators dočká svého dosud nejlukrativnějšího kontraktu. 

Co bude s Fischerem? 

Nick Bonino by mohl a nejspíš i měl být v Nashvillu druhým centrem. Předpokládá se, že na nové smlouvě se s Predators dohodne Ryan Johansen, který i nadále povede první útočnou letku posledních poražených finalistů. V zámoří se částečně spekuluje i o tom, že by posílení na pozici centra v podobě Bonina mohlo znamenat konec kariéry dosavadního kapitána Mikea Fischera. Ten se oficiálně stále nerozhodl, zda bude pokračovat či nikoliv.

Napovídaly by tomu možná i další faktory. Ve vyřazovacích bojích se totiž Nashvillu vyprofilovali hráči, kteří si dost hlasitě řekli o to, aby některé ze čtyř míst na pozici středního útočníka vzali pro sebe. Zaujal Colton Sissons a Frederick Gaudreau (zatím nemá smlouvu), ve středu útoku se navíc nejlépe cítí i Calle Järnkrok.

Centra dokázal zahrát i Colin Wilson, toho ale generální manažer Predators David Poille poslal za volbu ve čtvrtém kole draftu 2019 do Colorada, díky čemuž se mu skoro úplně povedlo vyčistit prostor pro podpis Bonina. Momentálně sice má Nashville pod platovým stropem 20,7 milionů dolarů, jenže dlouho tomu tak nebude. Kromě dříve jmenovaného Fredericka Gaudreaua jsou totiž stále bez smlouvy Ryan Johansen, Viktor Arvidsson, Pontus Åberg a Austin Watson. Všichni jsou chráněnými volnými hráči a všichni obdrželi od Nashvillu kvalifikační nabídku. Tu mimo jiné dostal i český brankář Marek Mazanec. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.