bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Pastrňák potřebuje víc času na ledě. Rovnostářský trenér mu nepomáhá

1. listopadu 2019, 15:00

Jiří Lacina

Je to poslední dny hezký pohled na tabulku kanadského bodování a nejlepších střelců, co říkáte? České jméno na vrcholu obou prestižních hitparád tu dlouho nebylo. I když je sezóna pořád v plenkách, hřeje to. A startuje diskuse o trofejích. David Pastrňák v sobě skrývá obrovský potenciál, aby ovšem vysoké postavení uhájil, potřebuje pomoc od trenéra.

A tu nemá!

Jeho nízký herní čas bije do očí. Třeba v úterý 29. října proti Sharks strávil na ledě jen 14 minut a 58 vteřin. 16 střídání. David Krejčí naskočil do hry 23krát. Pastrňák odjakživa nehraje moc oslabení, což mu asi z hlediska bodového sběru nemusí vadit. I srovnání ze hry pět na pět je ale zarážející.

Pastrňák 8:33, Krejčí 14:22.

V utkání se San Jose nebyli s Marchandem a Bergeronem nijak zvlášť vytěžováni, v závěru skoro vůbec. Trenérova snaha dostat do hry další lajny je pochopitelná, zvlášť když se jim od startu sezóny moc nedaří, jenomže Pastrňák takto nepaběrkuje jen v letošní sezóně. Jde o dlouhodobý jev.

Větší porci příležitostí dostává jen v prodlužovaných zápasech. Když se bojuje o výsledek. Jakmile je jasno, Bruce Cassidy čas až úzkostlivě „přerozděluje“. Bohatým ubírá, chudým naděluje. Ušlechtilé? Možná. Ale určitě ne obvyklé.

Třeba z první desítky nejproduktivnějších borců v NHL má mladý Čech suverénně nejnižší průměrný icetime. Rozebereme-li ho, není na tom lépe. Na přesilovkách tráví v průměru 3:50, což je až 28. čas mezi ligovými útočníky. Alex Ovečkin má jako jediný hráč v NHL na přesilovce přes pět minut. Na konci října proti Torontu dostal v početní výhodě celý tucet minut! Spoluhráč Jakub Vrána tři.

Leon Draisaitl a Connor McDavid hrají v průměru kolem 24 minut za zápas, to jsou porce jako z Jágrových vrcholných let v Pittsburghu! To byla doba, kdy si lídr Tučňáků chodil na led, kdykoli chtěl. Mávnul na svou lajnu a trenér Constantine ani nemrknul. Pastrňák takovou výsadu ani zdaleka nemá. Ve hře pět na pět odehraje v průměru 14:26, tj. až 74. vytížení mezi útočníky! S celkovým časem 18:16 je mezi forvardy na 69. místě. Na edmontonský tandem ztrácí šest minut. Tzn., že na každá Pastrňákova tři střídání jdou Draisaitl a McDavid na led čtyřikrát. 

V podstatě je k neuvěření, jak vysoko si forvard Bostonu stojí.

Ano, v rámci Bruins je nevytěžovanějším hráčem při hře pět na pět. V přesilovce jen těsně zaostává za Bradem Marchandem. To ale svědčí jen o tom, jak rovnostářsky založený kouč Cassidy je. Jinak by si v konfrontaci se zbytkem ligy nestály jeho hvězdy tak špatně.

Trenér umí Pastrňáka pochválit. Po superpředstaveních typu čtyři góly nebo pět nahrávek snad ani nejde udělat nic jiného. Umí ho ale taky pokárat. V play off mu vyčítal chyby a popravdě, vyčítal mu je právem. Pastova lehkost až lehkovážnost při ztrácení puků si totiž v ničem nezdá s lehkostí, s jakou je posílá z levého kruhu do sítě.

Dopředu je ale mimořádně nebezpečný. Pro každý klub je z marketingového hlediska dobře, když nabízí divákům trofejemi ověnčenou hvězdu. V individuálních dostizích by si zasloužil pomoct. „Počítají se i góly do prázdné, když soupeř odvolá brankáře. Jen potřebuje, aby ho trenér v takové chvíli poslal na led a spoluhráči mu dali puk,“ připomněl nedávno Radim Vrbata.

Svatá pravda. Kdyby nebylo tref do „prázdné“, měl by dnes Jaromír Jágr o jednu Art Ross Trophy méně. V sezóně 2000-01, při slavném comebacku Maria Lemieuxe, trefil opuštěnou svatyni šestkrát. Jeho rival Joe Sakic dvakrát. Rozdíl mezi oběma borci byl v konečném účtování tři body pro Jágra. Bez těchto tref by to bylo jeden bod pro Sakica.

Pro osvěžení vzorek spolupráce čísel 66 + 68 z play off 2001:

Jenomže to byla doba, kdy si pro změnu klubový šéf do značné míry určoval, kdy půjde na led. Lemieux měl v pětatřiceti letech icetime 24:20, o šest let mladší Jágr 23:19. Při svém návratu Jágrovi k souboji se Sakicem řekl: „Buď klidnej, to vyhrajeme.“

Množné číslo mluví za vše. Garantoval pomoc, bez které by to nešlo.

Pastrňák je v Bostonu co do vytížení skoro řadovým pěšákem, nedostane nic navíc. Při hře pět na pět má v průměru jen o minutu dvacet víc než Sean Kuraly, o dvě a půl minuty víc než Chris Wagner, hráči čtvrté lajny. V Edmontonu hraje McDavid při rovnoměrném počtu hráčů na ledě o deset minut víc než hráči posledního sledu Sheahan, Jurčo nebo Russell.

Trefy do prázdné? Od října 2017 takto Pastrňák zbohatl všehovšudy o dva zářezy. Ovečkin za stejnou dobu o osm, McDavid o pět. To je pak těžká práce. Uspět proti takovým bombarďákům bez odpovídající podpory bude pro českého sympaťáka obrovsky těžké, ne-li nemožné.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.