bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pohled mezi tři tyče. Blues mají objev sezony, Bruins zase zkušenost

26. května 2019, 18:00

Matěj Hodoval

Bez kvalitního brankáře nemá tým šanci na úspěch. Své o tom ví také oba finalisté, jelikož jak Bruins, tak Blues mají ve svém brankovišti muže, kteří dokáží být rozdílovými hráči na ledě. Zvítězí zkušenější Tuukka Rask, nebo nováček Jordan Binnington?

Bruins mají k dispozici aktuálně nejlepšího maskovaného muže dosavadního průběhu play-off. Rask je zkrátka fenomenální, po sedmnácti zápasech si drží průměr pod dvě inkasované branky na zápas a může se pochlubit 94,2% úspěšností zákroků. Navíc udržel už dvě čistá konta.

Tuukka Rask je oproti svému soupeři o poznání zkušenější. V roce 2011 získal jako dvojka za Timem Thomasem Stanley Cup. Jako jednička chytal v pěti vyřazovacích částech.

Pro St. Louis bude velmi důležité zakrýt finskému kouzelníkovi výhled. V deseti ze dvaatřiceti gólů, které rodák ze Savonlinny v tomto play-off propustil, hrála roli clona ze strany soupeřů. Faktor, který může Bluesmanům pomoci při skórování, jsou teče, ideálně ve chvíli, kdy se Rask přesouvá.

Na druhé straně stojí o sedm let mladší, mnohem nezkušenější gólman. Jordan Binnington letos poprvé dostal pořádnou důvěru mezi třemi tyčemi, kterou dokázal přetavit ve fantastické výkony. Dostal se mezi tři hlavní kandidáty na Calder Trophy a byl hlavním motorem Blues v cestě z posledního místa až do samotného finále.

V play-off pokračuje ve skvělých výkonech – úspěšnost 91,4 %, průměr 2,37 branek na zápas a především v posledních třech duelech proti Žralokům ze San Jose ukázal, že může být rozdílovým mužem v modrém dresu.

Rozdíl oproti Raskovi? Binnington je až pozoruhodně klidný, zatímco Fin v barvách Bostonu je vyhlášený nervák, kterého není těžké rozhněvat. Jediný moment, kdy si fanoušci mohou vybavit rozzuřeného Jordana Binningtona, bylo ve finále Západní konference proti San Jose, když Erik Karlsson skóroval poté, co sudí neodpískali přihrávku rukou.

Jaký je recept na rodáka z Richmond Hill? Medvědi tak snadno nevyzrají na Binningtona pokusy na lapačku a celkově do horní části branky. Slabinou letošní senzace se zdají být níže mířené střely. Zejména trefy mezi nohy, tímto způsobem inkasoval v play-off již devětkrát.

Co když dojde na náhradníky?

Kdo se tohoto scénáře musí obávat více?

V Bostonu plní roli dvojky Slovák Jaroslav Halák. Čtyřiatřicetiletý rodák z Bratislavy má za sebou v National Hockey League již pět účastí v play-off, z čehož však pouze dvakrát odchytal více, než dvě utkání. V této sezoně nastoupil ve čtyřiceti duelech základní části a vedl si skvěle, když v jednu chvíli vytlačil Raska z pozice jedničky. Nakonec skončil s 92,2% úspěšností.

Na druhé straně Jake Allen letos naskočil do šestačtyřiceti klání, v nichž zapsal úspěšnost zákroků 90.5 %. Kanaďan má na svém kontě účast ve čtyřech vyřazovacích částech a vyjma jedné si v každé z nich zachytal alespoň pětkrát.

Oba náhradníci by bezesporu byli oproti ve formě chytajícím kolegům jistým oslabením. Vždyť jedničky Rask s Binningtonem chytají ve skvělé formě a patří mezi žhavé adepty na zisk Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.