bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Kterým nadějným hokejistům se povedl vstup do nové sezony?

28. listopadu 2020, 8:25

Jiří Sameš

Na evropském kontinentu už dávno odstartovala nová hokejová sezona. Podívejme se na desítku nadějných hokejistů (tzv. prospektů), kterým se nejvíce povedl vstup do nového ročníku.

Mezi tzv. prospekty řadíme takové hráče, kteří jsou mladého věku a současně v NHL dosud nenastoupili či odehráli pouze několik zápasů.

Pozn.: Uzávěrka textu včetně statistických čísel proběhla v pátek 27. listopadu 2020 ve 12 hodin. Hvězdička u klubu NHL znamená, že hráč zatím nepodepsal nováčkovskou smlouvu.

JONATAN BERGGREN –⁠ Skellefteå AIK / SHL –⁠ pravé křídlo
→ Práva NHL: Detroit Red Wings* • Draft NHL: 2018 DET (33. celkově)

Do nové sezony vstoupil náramně, když bodoval v každém z úvodních sedmi duelů. Nepolevil ani v dalších utkáních a momentálně ho najdeme na 3. místě v produktivitě švédské elitní soutěže.

„Měl jsem velmi dlouhou letní přestávku, takže jsem hodně zapracoval na síle a rychlosti. Nyní se zdá být na ledě vše o něco snazší ve srovnání s minulou sezonou," svěřil se nedávno dvacetiletý Berggren oficiálnímu webu NHL.com.

Letošní sezona je pro švédského hokejistu už celkově čtvrtou mezi dospělými, začátkem listopadu se kromě toho představil na Karjala cupu. Zdobí jej skvělé držení puku, má úžasnou rychlost a sebevědomí.

„Jedná se o šikovného a rychlého křídelníka. Patří k nejlepším tvůrcům hry ve švédské nejvyšší lize. Během letních měsíců zesílil a chodí více do skrumáže," všiml si kouč švédské juniorské reprezentace Tomas Montén.

Statistické okénko
→ 18 zápasů, 5+15, +3 účast, 27 střel na bránu, TM 6, Ø čas na ledě 15:19

LUKÁŠ DOSTÁL –⁠ Ilves Tampere / Liiga –⁠ brankář
→ Práva NHL: Anaheim Ducks • Draft NHL: 2018 ANA (85. celkově)

Štace českého brankáře v Tampere předevčírem skončila, neboť se chystá na přesun do slunné Kalifornie. Předtím opanoval všechny hlavní statistiky mužů v masce finské nejvyšší soutěže.

„Chtěli bychom Lukášovi za odvedené služby moc poděkovat. Svou osobností, profesionalitou a svými výkony zanechal v našem klubu výraznou stopu," uvedl ve svém prohlášení sportovní ředitel Ilvesu, kterým je Timo Koskela.

Za minulou sezonu byl dvacetiletý Dostál vyhlášen nejlepším gólmanem Liigy. Okusil atmosféru dvou juniorských šampionátů – na prestižním turnaji v roce 2019 měl nejlepší procentuální úspěšnost zákroků (95.7).

Tříletou nováčkovskou smlouvu s Anaheimem podepsal před rokem v květnu. Dokáže se časem vypracovat do role startujícího brankáře Kačerů? Držme mu palce.

Statistické okénko
→ zápasů 11, bilance 10-1-0, průměr 1.64, úspěšnost 94.1%, SO 1

Překlad tweetu: Hokejový magazín Jääkiekkolehti a zástupci soutěže Liiga společně zvolili brankáře Lukáše Dostála za nejlepšího hokejistu měsíce říjen.

IVAN FEDOTOV –⁠ Traktor Čeljabinsk / KHL –⁠ brankář
→ Práva NHL: Philadelphia Flyers* • Draft NHL: 2015 PHI (188. celkově)

Ruského gólmana uvidíme v NHL nejdříve podle všeho až v roce 2022, když před začátkem letošního ročníku prodloužil svou smlouvu s Čeljabinskem. Brankoviště Philadelphie si už navíc dopředu zarezervoval klenot Carter Hart.

Ovšem to nic nemění na skutečnosti, že brzy čtyřiadvacetiletý Fedotov vlétl do nové sezony KHL jako uragán. Mezi muži v masce s alespoň 10 zápasy má nejlepší procentuální úspěšnost zákroků a také vyhrál už šest duelů po sobě.

Statistické okénko
→ zápasů 12, bilance 8-2-1, průměr 1.56, úspěšnost 94.2%, SO 1

ANTON LUNDELL –⁠ IFK Helsinky / Liiga –⁠ střední útočník
→ Práva NHL: Florida Panthers* • Draft NHL: 2020 FLA (12. celkově)

Aktuálně platí za 2. nejlepšího střelce či také za nejproduktivnějšího hráče do 20 let ve finské elitní lize. V jednom říjnovém klání zde skóroval hned čtyřikrát, později se pro změnu blýskl šesti kanadskými body za večer.

„Anton má navzdory mladému věku opravdu velmi dobrou střeleckou mušku. Zdobí ho i skvělé hokejové myšlení," liboval si ředitel evropského skautingu floridského mužstva Jari Kekäläinen v rozhovoru pro finský web MTV Uutiset.

Nejmladší ze tří bratrů Kekäläinenových přirovnal devatenáctiletého Lundella ke krajanovi a současnému kapitánovi Panterů (Aleksanderu Barkovovi) – oba jsou velmi zodpovědní na vlastní polovině kluziště.

„Bruslařské schopnosti a výbušná síla hráče se rozvíjí podle očekávání. Oproti svým vrstevníkům je všude o krok napřed," pokračoval skaut na adresu člena zlatého týmu z MS juniorů 2019.

Statistické okénko
→ 15 zápasů, 11+8, +8 účast, 81 střel na bránu, TM 6, Ø čas na ledě 19:21

KIRILL MARČENKO –⁠ SKA Petrohrad / KHL –⁠ pravé křídlo
→ Práva NHL: Columbus Blue Jackets* • Draft NHL: 2018 CBJ (49. celkově)

V úvodních šesti duelech nového ročníku KHL zůstal na suchu a na okamžik putoval do juniorky. Po návratu zpět do prvního týmu se už potkal s vynikající formou a svými kousky baví fanoušky.

Nezastavila ho ani reprezentační přestávka začátkem listopadu. Momentálně ruský hokejista bodoval ve třech utkáních po sobě, ve kterých zapsal celkem pět kanadských bodů.

Často hraje v jedné útočné formaci s dalšími dvěma ruskými mladíky, kterými jsou vegaský Ivan Morozov a vancouverský Vasilij Podkolzin. Sezonu začali společně ve čtvrté lajně a postupně se propracovali až do elitního útoku SKA.

Dvacetiletý Marčenko si zahrál na posledních dvou juniorských šampionátech a v obou případech si odvážel cenný kov. Napoprvé to byla bronzová medaile, minulou sezonu přidal stříbrné umístění.

Statistické okénko
→ 22 zápasů, 8+8, +4 účast, 53 střel na bránu, TM 8, Ø čas na ledě 14:29

VALTTERI PUUSTINEN – HPK Hämeenlinna / Liiga – pravé křídlo
→ Práva NHL: Pittsburgh Penguins* • Draft NHL: 2019 PIT (203. celkově)

Na začátku nové sezony přišel o několik klání, neboť byl tři týdny v karanténě. Při svém návratu do sestavy dvakrát skóroval a velmi dobrou formu si přenesl i do dalších soubojů finské elitní soutěže.

Jednadvacetiletému Puustinenovi, který sbírá aktuálně více než jeden bod na utkání, se dařilo parádně už v předchozích dvou sezonách Liigy. Ve své sbírce má navíc zlatou medaili ze šampionátu juniorů v roce 2019.

Statistické okénko
→ 12 zápasů, 6+8, +5 účast, 61 střel na bránu, TM 4, Ø čas na ledě 18:12

DAMIEN RIAT –⁠ Servette Ženeva / NL –⁠ levé křídlo
→ Práva NHL: Washington Capitals • Draft NHL: 2016 WSH (117. celkově)

Ve švýcarské elitní soutěži obléká dres stejného klubu jako zkušený Eric Fehr a počíná si velmi dobře. Třiadvacetiletému Riatovi, který má na svém kontě stříbro z mistrovství 2018, patří nyní osmé místo v bodování National League.

Začátkem března podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt s Washingtonem a měl se hlásit na farmě v Hershey (AHL), ovšem sezonu předčasně ukončila pandemie COVID-19. Švýcar teď určitě zabojuje o místo v hlavním týmu Caps.

Statistické okénko
→ 11 zápasů, 4+8, +1 účast, 38 střel na bránu, TM 4, Ø čas na ledě 18:00

ARTTU RUOTSALAINEN –⁠ Ilves Tampere / Liiga –⁠ střední útočník
→ Práva NHL: Buffalo Sabres • Draft NHL: hokejista nikdy nebyl draftován

Pro někoho možná neznámé jméno. Mluvíme však o současném (suverénně) nejlepším střelci a nejproduktivnějším hráči finské nejvyšší soutěže, který v každém z pěti listopadových duelů zapsal dva kanadské body. Parádní vizitka!

Finskému hokejistovi hodně pomohl v roce 2017 přestup do Ilvesu, najednou začal pravidelně bodovat. Loni v květnu třiadvacetiletý Ruotsalainen podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Buffalem.

Statistické okénko
→ 17 zápasů, 16+9, +9 účast, 81 střel na bránu, TM 8, Ø čas na ledě 20:39

MORITZ SEIDER –⁠ Rögle BK / SHL –⁠ obránce
→ Práva NHL: Detroit Red Wings • Draft NHL: 2019 DET (6. celkově)

Mohl hrát už na čtvrtém šampionátu juniorů, místo toho však devatenáctiletý Seider preferuje setrvání ve švédské elitní soutěži, než začne nová sezona v zámoří. Podle všeho správné rozhodnutí, vždyť zatím předvádí skvělé výkony.

Po umístění v TOP 10 na loňském draftu strávil rok na farmě v Grand Rapids (AHL), kde se ukázal ve velmi dobrém světle. Německý obránce hraje výborně na obou stranách ledu. Oblékne dres Detroitu už v nadcházející sezoně?

Statistické okénko
→ 8 zápasů, 2+5, +5 účast, 15 střel na bránu, TM 4, Ø čas na ledě 19:38

JUUSO VÄLIMÄKI –⁠ Ilves Tampere / Liiga –⁠ obránce
→ Práva NHL: Calgary Flames • Draft NHL: 2017 CGY (16. celkově)

Kvůli vážnému zranění pravého kolene vynechal celou sezonu 2019-20, ovšem do akce se vrátil v ohromné formě. Dvaadvacetiletý Välimäki je momentálně nejproduktivnějším zadákem finské nejvyšší soutěže a vládne tabulce pravdy.

„Rehabilitoval jsem prakticky celou dobu v Calgary. Některé dny byly opravdu velmi náročné – je to běh na dlouho trať," řekl finský obránce v rozhovoru pro web MTV Uutiset.

„Jsem velmi šťastný za možnost hájit dres Ilvesu (právě zde Välimäki hokejově vyrostl – pozn. redaktora). Máme skvělé mužstvo a svůj pobyt na ledové ploše si každý den maximálně užívám," pokračoval.

Calgary s ním naplno počítalo už do minulého ročníku. Vedení Plamenů v čele s generálním manažerem Bradem Trelivingem předvídá, že se v následujících letech stane důležitým mužem jejich defenzivních řad.

Statistické okénko
→ 17 zápasů, 2+15, +15 účast, 59 střel na bránu, TM 8, Ø čas na ledě 23:22

Titulní foto: Twitter Tampereen Ilves, Aarno Vuorinen

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.