bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Kdo to vlastně budí vášně? Don Cherry, břitký kritik i uznalý chlap

13. listopadu 2019, 10:00

Jiří Lacina

Kanadou teď žádné jméno nezní víc. Jakékoli noviny otevřete, vyskočí na vás jeho obličej. Na Toronto Sun byly včera z šesti nejvyšších článků čtyři o něm. Dokonce i přednáška o přírodních krásách severoamerické země, jíž se autor v úterý na večer ve své české domovině zúčastnil, skončila otázkou přednášejícího: Víte, kdo je Don Cherry?

Jak už z našich stránek tušíte, legenda komentátorského řemesla dostala z kanadské televize vyhazov, když naznačila, že by přistěhovalci měli víc respektovat místní tradice a projevit úctu padlým z první světové války. Ještě před nějakými dvaceti lety by se vše přešlo mávnutím rukou, dnes startuje hysterie. Každý má najednou potřebu se k Cherrymu vymezit.

Přitom aspoň u nás doma možná ne všichni ví, kdo vlastně Don Cherry je.

Průměrný hráč, docela dobrý trenér. Jako hokejista strávil skoro celý život po nižších soutěžích. Jako trenér vedl hlavně Boston. Převzal ho v roce 1974, akorát po vítězné éře. Bruins vyhráli Stanley Cup v letech 1970 a 72. Další pohár nepřidal, dvakrát prohrál ve finále (1977 a 78), i tak se nemá zač stydět. V roce 1976 dostal Jack Adams Award, cenu pro nejlepšího trenéra NHL.

Byl velkým obdivovatelem Bobbyho Orra. Doslova ho zbožňoval! Nikdy o něm neřekl křivé slovo a kdykoli mohl, tak ho chválil. Byl to jeho kůň, dokonalý profesionál, oboustranný, fenomenální hokejista. Se slzou v oku popisoval moment, kdy začaly Orrovy trable s kolenem. „Seděl jsem už v autobuse v podzemní garáži, on ještě sjížděl eskalátorem. Najednou se mu podlomilo koleno, zavrávoral. Ptám se: ‚Bobby, co je, něco se stalo?‘ Ale ne, to nic…“

Kdepak nic! Tohle byl začátek jednoho předčasného konce.

Uznával i jiné. Třeba Stevea Yzermana. Přebal knihy o slavné červenobílé devatenáctce zdobí vedle jiných také následující Cherryho citát: „Už jsem to řekl dřív a řeknu to znovu: Kdyby tady přistál někdo z Marsu a chtěl vědět, jak vypadá hokejista, ukázal bych mu dokonalého hráče - Stevea Yzermana.“

Byl milovníkem všeho tradičního, kanadského. Evropany v NHL kritizoval. Často a intenzivně. Zbytečně a přepjatě. Dokázal si je ale i oblíbit. Bůhvíproč měl slabost pro Pavla Bureho, který byl vším, jenom ne prototypem klasického kanadského borce, jež měl starý pán v oblibě. Uměl dávat góly a to Cherry vždycky cenil. Uznal každého, kdo dovedl být týmu nějak platný. Bure si našel svůj prostor a v něm exceloval.

Ve vyšším věku jevil už pramálo pochopení pro některé věci. Tomáše Hertla obvinil ze znevažování soupeře, když si dovolil skórovat s hokejkou za nohou. Evidentně postrádal smysl pro recesi. „Všichni, co jste volili Scotta, jste pitomci,“ hřímal v lednu 2016 poté, kdy fanoušci protlačili do Zápasu hvězd druhořadého dlouhána. Podobně sestřelil hráče Caroliny, kteří bavili domácí diváky mimořádně povedenými scénkami po každém vyhraném zápase.

Jeden televizní vyhazov už vlastně zažil, i když ho asi moc nemrzel. Bylo to kvůli Jaromíru Jágrovi. Dlouhé vlasy? Taková zženštilost! S tím za Cherrym nechoďte. Když dostal v devadesátých letech nabídku komentovat zápasy Penguins pro lokální pittsburghskou televizi, vydržel jediný večer.

„Hodně o to stáli. Poslali pro mě letadlo, zaplatili docela pěkné peníze. Neměl jsem zájem, chtěl jsem dělat hlavně Hockey Night in Canada. Nakonec jsem ale letěl,“ vypráví ve své knize Hockey Stories and Stuff. Když zabrala kamera zápasový program, kde byla čísla 66 a 68 hezky vedle sebe, neudržel se. „Oba tehdy měli delší vlasy, takže si dovedete představit, co jsem řekl: ‚A hele, to je Mario se svou dcerou!‘“ Jágrův agent pak po zápase zašel za vedením a komentátorova anabáze v místní stanici byla u konce.

Kontroverzní kritiku střídal s pochopením. Dovedl být i uznalý. Později, jistě nejen proto, že Jágr zkrátil vlas, se českého hokejisty opakovaně zastal. Když ve finále Stanley Cupu 2013, během Jágrova angažmá v Bostonu, do českého veterána tepali zleva zprava, že nedává góly (ve 22 zápasech play off nedal ani jeden), vystoupil překvapivě právě Cherry s tím, že Jágr bojuje, vyhrává souboje a mužstvu i bez gólů odevzdává dost.

O nějaký rok později, v době jeho působení na Floridě, zase obletěl svět gól, při kterém Jágr vlál za hráčem New York Islanders, kterého nedokázal chytit. Nabízelo se ho zkritizovat, proč ne, vždyť mu nestíhal. Cherry upozornil na chybu bránících hráčů, kteří se nesmyslně stáhli za bránu k jednomu soupeři, čímž zcela odkryli předbrankový prostor. Jágr pak už jen zachraňoval nezachranitelné.

„Všichni viní Jágra, ale ten vůbec neměl šanci. Campbell zmizel za bránu a nechal v tom Luonga samotného. Když jsem trénoval, vždycky jsem říkal, že když nemáte ve vlastním pásmu puk, musíte mít pokaždé hráče před bránou,“ vzkázal všem internetovým kritikům milovník pestrobarevných obleků.

Když dělal před lety u příležitosti svých osmdesátin obsáhlý rozhovor pro Hockey News, projevil až nečekanou sebereflexi. Na otázku, zda někdy něčeho vyřčeného litoval, odpověděl, že ne, až na jednu výjimku. To když k někdejšímu obránci Oilers Randymu Greggovi, na něhož s velkou úctou vzpomínal třeba Jaroslav Pouzar, promovanému lékaři s diplomem z University of Alberta, řekl po jedné pokažené akci: „No nechali byste se od takového člověka operovat?“

Po zápase prý zavolala Cherrymu jeho matka a pořádně mu za ten výrok umyla hlavu. Skoro s ničím si ji nelámal, ale tohle ho zpětně mrzelo.

V rozhovoru taky několikrát zmínil, že svou komentátorskou profesi miluje, ale jedno ví jistě. „Jednou mě stejně vyhodí,“ řekl tehdy Cherry.

A měl pravdu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.