bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Podivná výměna? Edmonton získal Roye, kterého mohl mít zadarmo

30. prosince 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Edmonton Oilers přivádí zkušeného centra Dereka Roye, za jednatřicetiletého Kanaďana obětovali jiného forvarda Marka Arcobella. V čem je na první pohled běžný trejd překvapivý? Roy byl včera bezplatně k mání na listině volných hráčů, Nashville Predators jej nabídli k dispozici ostatní klubům NHL. Ottawského rodáka si nicméně nikdo nestáhl a měl zamířit na farmu. Právě v tu chvíli se ozval GM Craig MacTavish a upekl se svým protějškem Davidem Poilem přestup. Proč volil takovou taktiku?

Prošedivělý generální manažer Olejářů se nezbláznil, jeho krok má logické vysvětlení. MacTavish nechtěl přivést Roye zadarmo, protože by v reálu vyšel Edmonton zbytečně draho. Zdánlivě nesmyslná věta lze rozklíčovat snadno: ostřílený borec ročně bere jeden milion dolarů a právě tak vysoký je také jeho cap-hit, tedy suma, jakou odebírá z platového stropu Oilers. 

Tím, že Edmonton za Roye poskytl Nashvillu protihodnotu v podobě Arcobella, ušetřil. Zbavil se jeho smlouvy na 600 tisíc dolarů. Odstranil ji z rozpočtu i ze salary capu. A navrch si zbytečně nevyčerpal limit 50 kontraktů, který mají kluby NHL stanovený na jednu sezónu. Roy tedy MacTavishe vyšel de facto na 400 tisíc dolarů, což je přijatelná cena za produktivního centra.

Roy i přes nedůvěru nashvillského kouče Petera Laviolettea dokázal v 26 zápasech za Predátory nakupit 10 kanadských bodů, při průměrném ice-timu kolem 13 minut se jedná o solidní počin. Edmonton v něm získává také učitele a mentora pro své mladíky, po vzoru Davida Perrona by mohla bývalá hvězda Buffala Sabres odvést v mrazivé Albertě medvědí službu.

A pokud by se Royovi v ropou nasáklé provincii nedařilo, nic hrozného by se nestalo. 400 tisíc dolarů představuje zanedbatelnou investici, na které lze jedině vydělat. Spokojený je také Nashville. Roy na farmě by zbytečně zatěžoval milionovou gáží salary-cap, Arcobello, autor tuctu bodů v 36 utkáních, zabere pod platovým stropem jen 600 tisíc dolarů. Úsporu jistě dopočítáte sami.

Predátoři i Olejáři na transakci vydělali, přináší totiž pozitiva pro obě strany. V zámoří se takovému obchodu říká win-win, tedy vítězství pro každého. Mimochodem, Edmonton byl včera opravdu aktivní, kromě Roye přivedl také Matta Frasera. Stáhl si jej z waiver listu, kam byl 24letý útočník zapsán Bostonem Bruins. Známý dříč by měl dodat talentovanému kádru důraz.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.