bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pod maskou: Pavelcův vyzyvatel se učil od Raska, puky lapá jako Vokoun

3. prosince 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Vládne nejsledovanějším gólmanským statistikám NHL, přitom je pro valnou porci hokejové veřejnosti nepopsaným listem, prakticky neznámým mužem. Michael Hutchinson odvádí pro Winnipeg Jets perfektní výkony, obzvláště na konci listopadu chytal jako neprůstřelný fantom. Nikoliv neprávem se objevily hlasy, které volají po tom, aby "Hutch" převzal post týmové jedničky od českého reprezentanta Ondřeje Pavelce. Jenže ani "Pavs" nehraje vůbec špatně, a tak se v Manitobě mohou pochlubit jedním z nejlepších brankářských tandemů Západní konference.

Vydejme se po stopách kanadského fantoma, který na první pohled upoutá lapačkou na pravé ruce. Obracený gard totiž z NHL pomalu vymizel, loni ukončil kariéru Jose Théodore, bez práce zůstává Tomáš Vokoun, v propadlišti dějin skončil Rick DiPietro. Posledními mohykány zůstávají Steve Mason s Jonasem Hillerem, nyní se k nim přidává právě "Hutch". Jeho cesta do nejlepší ligy světa nebyla vůbec jednoduchá, byť odstartovala poměrně slibně.

Psal se červen 2008. Hokejistům již před pár týdny skončila sezóna, přesto zůstávali fanoušci v permanentní pozornosti. Bedlivě očekávali draft, tradiční dražbu hokejových nadějí hostila Ottawa a k mání bylo několik opravdu výjimečných borců, třeba Steven Stamkos. Do Scotiabank Place (dnes Canadian Tire Centre) si to namířil také Hutchinson. Nežil daleko od známé arény, kde střílel góly Marián Hossa a zastavoval kotouče Dominik Hašek, navíc se měl stát jedním z draftovaných mladíků.

A také se jím stal. Na řadu přišel jako sedmý brankář, z oněch šesti "nadějnějších" kolegů zatím výrazněji prorazil pouze Jake Allen, za zmínku stojí také Jacob Märkström. "Hutchovo" jméno zaznělo ve třetím kole, ze 77. místa si ho vybrali bostonští Bruins. "Byl jsem z toho nadšený," vzpomíná. Jenže Boston brzy ukázal pracovitému mladíkovi odvrácenou tvář. Gólmanské portfolium Medvědů totiž bylo nesmírně široké, v prvním týmu válel Tim Thomas, záda mu jistil Tuukka Rask.

Připočtěte si k tomu, že časem GM Peter Chiarelli podepsal Nicklase Svedberga a vytrejdoval Antona Chudobina. Hutchinsonovy vyhlídky s každým dalším takovým rozhodnutím jedině bledly. Definitivní potvrzení, že v Beantownu nečeká rodáka z ontarijského Barrie zářná budoucnost, potvrdil draft 2012. Chiarelli si vyhlédl kanadskou hvězdičku Malcolma Subbana. S ním se nemohl Hutchinson měřit, vždyť se o něm říkalo (a říká), že jednou bude superstar.

Žádný z nepříznivých momentů odhodlaného brankáře nezlomil. Dál bedlivě sledoval každý Raskův pohyb, na přípravných kempech se od hvězdného Fina snažil pochytit co nejvíc. "Je nesmírně těžké zopakovat všechno, co dělá," přiznává Hutchinson. Od vášnivého bubeníka nakonec převzal především pracovní nasazení. "Než jsem přišel do Bostonu, myslel jsem si, že hodně trénuju. Jenže pak jsem viděl jsem, jak tvrdě pracuje Rask. Na tréninku inkasuje jen málokdy. Snažil jsem se mít stejnou morálku jako on."

Poctivý přístup se Hutchinsonovi vyplatil, nyní se mu klaní hokejový svět. Ještě v říjnu to přitom vypadalo, že zůstane zase jen na farmě a přednost bude mít narychlo získaný Peter Budaj. 24letému gólmanovi, jehož maska od Davida Lerouxe patří mezi ty vůbec nejpovedenější v NHL, se totiž vůbec nepovedly přípravné zápasy. GM Kevin Cheveldayoff mu přesto nakonec dal příležitost a ač Hutchinson v sezónním debutu po 22 minutách střídal, rozhodně toho nemusí litovat.

Sympatický čahoun se totiž po přídělu od LA Kings nesesypal a vše hodil za hlavu. "Nebylo to poprvé a ani naposledy, kdy mě vystřídali, to se občas stává. Dobře jsem potrénoval, věřím si a nemůžu se dočkat svého příštího startu." Psychická odolnost mu pomohla ze suterénu u Bruins až na vrchol u Tryskáčů. Jak se vlastně ve Winnipegu ocitl? Inu, Medvědi se Hutchinsona vzdali podobně lehkovážně jako třeba Chudobina. Nechali ho odejít na hráčský trh.

Hutchinson zůstával dlouho přehlížený, až ke konci července 2013 se mu ozval Cheveldayoff. Neslíbil mu "hory doly", nabídl mu dvouletou smlouvu s celkovým příjmem 1,15 milionu dolarů. A to ještě v prvním roce dvoucestnou. "Hutch" dobře věděl, že na hlavní mužstvo může zapomenout. Zase na něj zývala farma. Navíc ta o patro nižší než AHL. Do ECHL ho kdysi zastrčili Medvědi a výsledkem bylo, že nikdy neoblékl jejich dres. Měla se smutná historie opakovat?

Ne, Hutchinson rychle přesvědčil vedení Jets, že s ním výhledově jako s Pavelcovou dvojkou počítali naprosto oprávněně. Z ECHL brzy povýšil do AHL a se St. John IceCaps následně dokráčel do finále Calderova poháru. Statistiky měl impozantní. Natolik, že Cheveldayoff s klidným srdcem nechal odejít Alvara Montoyu, tehdejšího náhradníka Pavelce, ke floridským Panterům. "Hutch" mu totiž dal velmi pádný argument pro odvážný krok. Obstál mezi elitou, na kratinké zkoušce v NHL.

V dubnu 2014 totiž Winnipegu již o nic nešlo (navíc se zranil Montoya) a rozhodl se dát prostor svým nadějím. Hutchinson exceloval, hollywoodský příběh napsal, když své první vítězství oslavil proti Bruins. "Odchytat debutové utkání je velká paráda, ale první triumf pro mě znamená ještě mnohem více. A to že jsem porazil Boston, který se mě de facto vzdal? Díky tomu je to ještě sladší,“ tetelil se blahem. Právě v Beantownu v pátek nastoupil ke svému dosud poslednímu mači. A zase zářil.

Medvědi v něm ještě dlouho budou vzbuzovat speciální motivaci. Tou další je nepochybně převzetí postu týmové jedničky od "Pavse". Povede se mu to? Po 11 odchytaných duelech netřeba vynášet ukvapené soudy, nicméně se sluší uznale smeknout před současnou hrou v podání přehlíženého muže s "vanbiesbrouckovskou" čtyřiatřicítkou na zádech a lapačkou na pravačce. I přes to, že soupeří s Pavelcem, minimálně za píli a odhodlání si zaslouží naše sympatie.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.