bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po výborném konci minulé sezóny na Floridě věří v další vzestup

14. srpna 2018, 16:00

Jiří Lacina

Obestírala ho velká očekávání. Když Bob Boughner přebíral Pantery z Floridy, přišel s pověstí progresivního kouče, který umí mluvit a všechno má v hlavě srovnané. Jenomže týmu se pod novým vedením v první polovině sezóny nedařilo. Bilance 19 výher, 22 proher a 6 dalších v prodloužení byla špatná. Po Zápase hvězd jako by se něco zlomilo. Panteři šli nahoru.

„Chvíli nám trvalo, než jsme si začali rozumět,“ říká Boughner, který s mužstvem na podzim začne svou druhou sezónu. „Teprve po nějakém čase mi chlapci začali důvěřovat, ale jakmile se to stalo, jakmile akceptovali novou kulturu a systém, věci se obrátily k lepšímu.“

Podle sedmačtyřicetiletého kouče sehrála negativní roli také zranění Jevgenije Dadonova a brankáře Roberta Luonga. Závěr sezóny, ve kterém Florida vyhrála 25 ze 33 utkání, pomohl mužstvu ke konečným 96 bodům a čtvrtému místu v Atlantické divizi.

Přes toto výrazné zlepšení zůstala Florida bod za postupovou osmičkou. „Bylo skvělé stát se jedním z nejlepších týmů druhé poloviny sezóny, kdy je obecně těžší vítězit,“ vyzdvihuje trenér. „Byla to užitečná lekce, ale taky z toho zbyla trochu hořká pachuť v ústech.“

Moji bývalí trenéři mě hodně naučili

Boughner nespolupracuje s Floridou poprvé v životě. Draftován byl v roce 1989 Detroitem, kde se ale nikdy neprosadil. V roce 1994 podepsal jako volný hráč právě s Pantery, přičemž nastupoval jen za jejich farmu. První zápas v NHL odehrál v sezóně 1995-96 za Buffalo. V ten moment odstartoval kariéru na nejvyšší úrovni, kde strávil 11 let.

Nastoupil během nich k 630 utkáním, včetně 69 za Pittsburgh na přelomu tisíciletí, kdy se sešel v jedné šatně i s Jaromírem Jágrem. Tím Jágrem, kterého pak podle všeho na Floridě nechtěl, takže se jeho nadřízený Dale Tallon musel složitě vymlouvat, neboť Jágrovi smlouvu předběžně slíbil.

„Snem každého hráče je stát se profesionálem, na začátku kariéry jsem ale hodně trpěl na zranění,“ vzpomíná Boughner. Možná právě to ho přivedlo k myšlence věnovat se trénování. „Přebral jsem hodně věcí od skvělých trenérů, což mi pomohlo zformovat mou filosofii.“

Na juniorské úrovni slavil úspěchy, když s Windsorem Spitfires z OHL dvakrát uspěl v Memorial Cupu. Dvakrát byl na této úrovni vyhlášen trenérem roku (2008 a 2009). „Windsor Spitfires byl týmem, který jsem sledoval během dospívání. Jejich hráči byli mými idoly,“ říká k městu, kde se narodil a posléze uspěl jako kouč. „Bylo neuvěřitelné získat pro mou domovinu dva tituly. Nikdy předtím to nedokázali. Cítil jsem silnou hrdost.“

Kariéra v NHL

Dva roky předtím, než ho oslovil Dale Tallon z Floridy, působil v NHL jako asistent v San Jose. „Nejvíc jsem se soustředil na vytvoření pocitu stability a týmové kultury. To byl hlavní úkol pro minulou sezónu,“ vysvětluje.

Plán pro příští ročník je jasný. Navázat na skvělé jaro 2018. „Bylo tam hodně dobrých pasáží a my se chceme ujistit, že tento rok už si play off zahrajeme.“ Ofenzivní jádro zůstalo pohromadě. Hráči jako Alexandr Barkov, Vincent Trocheck nebo Jonathan Huberdeau by měli výkonnostně kulminovat.

Pokud tým opravdu po všech stránkách přivyknul novému stylu, nemělo by být co řešit. „Jsme na vzestupu. Každý, kdo nás sleduje, to musí vidět. Letos to bude zábavný ročník,“ věří Boughner.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.