bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po roce znovu mění adresu. Demers zamířil do Arizony, McGinn bude Panterem

18. září 2017, 18:30

David Jahoda

Ani jeden nevydrželi v týmech, s nimiž vloni podepsali smlouvy, déle než jednu sezonu a už znovu balí kufry. Zástupci Arizony Coyotes a Floridy Panthers v neděli oznámili, že si mezi sebou vyměnili útočníka Jamieho McGinna za obránce Jasona Demerse. Oba si určitě minulý ročník představovali jinak, nyní se pokusí úspěšně čelit novým výzvám.

Jak Jamie McGinn, tak Jason Demers byli v létě 2016 nechráněnými volnými hráči, a tak si mohli vybírat ze všech nabídek, které měli na stole. McGinn zvolil Arizonu, Demers Floridu. Jenže ne vše bylo tak, jak si oba vysnili. Hlavním kamenem úrazu s největší pravděpodobností bylo, že výkony, které oba podávali, nebyly úměrné výplatám, jaké jim od zaměstnavatelů přicházely na účet.

McGinn po solidní sezoně 2015/16, v níž za Buffalo (14+13) a následně Anaheim (4+8) nastřádal slušných 39 bodů (kariérní maximum), v Arizoně zklamal. Během 72 utkání zaznamenal jen 17 bodů, přičemž jeho tříletá smlouva, kterou s Yotes v létě podepsal, mu ročně zaručovala 3,33 milionů dolarů.

Jason Demers byl jedním z úlovků Toma Roweho, nyní už nějaký ten měsíc bývalého generálního manažera a později také kouče Floridy. Demers v tu dobu za sebou měl druhý ročník v dresu Dallasu, za nějž v 62 zápasech bodoval 23 krát a v tabulce pravdy měl 16 kladných bodů. Demers na Floridě možná nezklamal tolik jako McGinn v Arizoně, i přesto generální manažer Panthers Dale Tallon usoudil, že 28 bodů v 81 zápasech a 14 záporných bodů ve statistice +/- nejsou odpovídající hodnoty roční odměně 4,5 milionů dolarů.

V souvislosti s přesunem bývalého zadáka nejen Floridy a Dallasu, ale také San Jose, se mluvilo prakticky od začátku léta. Trochu překvapivě se během expanzního draftu, v němž si vybíralo své hráče nové mužstvo Las Vegas, ocitl na listině hráčů, kteří nebyli chráněni. Golden Knights ale logicky raději sáhli po levném palebném zboží v podobě Jonathana Marchessaulta. 

Na řadu tedy měla přijít výměna. V zámoří se psalo o tom, že se Tallon pokusil Demerse vyměnit do Vancouveru. jenže k tomu potřeboval Demersův souhlas. Ten totiž měl v kapse klauzuli, která mu umožňovala odmítnout výměnu do určených osmi týmů. Mezi nimi byli i Canucks... Demers nepovolil a nabídku odejít do Vancouveru smetl ze stolu.

Tyto informace během léta zveřejnil na Twitteru uznávaný redaktor Pierre LeBrun. Když se Demerse na tuto věc ale zeptal server Sportsnet, jen se usmál. „Pierre má svoje zdroje, které sdílí. Jsem připraven na novou sezonu, do kempu půjdu jako Panter. Budu na Floridě další čtyři roky, které mám ve smlouvě,“ sdělil Demers na konci srpna.

Chayka: Příchodem Demerse je naše obrana silná

Jenže jak se říká: Na každém šprochu pravdy trochu. Lebrun se svou informací zřejmě nebyl mylný, nebo minimálně nebyl daleko, což se potvrdilo nynější Demersovou výměnou do Arizony. Ta už před nadcházející sezonou provedla řadu změn – přišla nová brankářská jednička Antti Raanta a s ním první centr Derek Stephan, do obrany pak přibyl zkušený Švéd Niklas Hjalmarsson. Nesmíme zapomenout ani na příchod nového kouče Ricka Toccheta a zejména odchod (a následný konec kariéry) ikony klubu Shanea Doana. 

Fanoušci Coyotes se zkrátka mají na co těšit. A Demers by měl být dalším dílem do skládanky generálního manažera Johna Chayky. Ten je z jeho zisku nadšený. „Myslíme si, že jsme dnes lepší, než jsme byli včera,“ řekl Chayka ve zprávě o Demersově příchodu na webu Coyotes. „Získali jsme hráče, který tu bude na další čtyři sezony a patří mezi první čtyři beky. Navíc je pravák, dokáže hrát přes 20 minut za utkání a je užitečný v početní výhodě i nevýhodě. Jsme nadšení, že ho tu máme. Podle nás máme nyní hodně silnou obranu,“ doplnil Chayka o defenzívě svého mužstva.

Podle všeho se s Demersem počítá do druhého obranného páru k Alexi Goligoskimu, se kterým se mimo jiné setkal už v Dallasu. První dvojici pravděpodobně bude tvořit tahoun defenzívy (a nejen ní) Oliver-Ekman Larsson s nově příchozím krajanem Hjalmarssonem. I samotný Demers se na nové působiště těší a doufá ve své osobní zlepšení. „Myslím si, že jsem vloni odváděl kus práce zejména v oslabení. Musím to ale převést i do hry pěti proti pěti. Očekávám od sebe velké věci a jsem nadšený, že můžu být v Arizoně,“ řekl 29letý Kanaďan. 

Demers se těšil na McGinna, ten ho zarazil

Zatímco Arizona se už delší dobu pokouší o přestavbu mužstva, to Florida touží „jen“ po restartu. A v Sunrise věří, že jim k tomu pomůže i McGinn, jenž sám potřebuje polít živou vodou. „Jamie je robustní, zručný a nebojácný. To všechno by měl do našeho týmu přinést a udělat jej tvrdším,“ řekl Dale Tallon pro oficiální web Panthers o 185 cm měřícím a 95 kg vážícím hokejistovi, který kromě Anaheimu a Buffala dříve hrál rovněž za Coloradu a San Jose. 

Ano, hádáte správně, Demers na sebe s McGinnem v dresu Sharks narazili, hráli tam spolu tři sezony, a tak došlo i ke komické situaci. Demers se krátce poté, co se o své výměně dozvěděl, neváhal s McGinnem spojit. „Byl rád za to, že jde do Arizony a že si tím pádem se mnou zase zahraje. Pak jsem mu ale řekl, že já jsem ten, kdo míří opačným směrem,“ usmál se v rozhovoru pro azcentral.com McGinn.

Zda se budou smát oba hlavní aktéři této výměny i v průběhu nadcházejícího ročníku, to ukáží další týdny. Určitě si však přejí, stejně jako hlavní představitelé obou klubů, aby tato výměna byla tzv. win-win, tedy výhra pro obě strany.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.