bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po čtrnácti letech v NHL konec, Martin Havlát pověsil brusle na hřebík

8. února 2017, 18:20

Martin Zíta

Martin Havlát oficiálně ukončil svou profesionální kariéru. Bývalý útočník v NHL odehrál bezmála osm stovek zápasů a končí jako jedna z nejvýraznějších postav svého ročníku.

Co hokejoví fanoušci tušili, se stalo skutečností. Martin Havlát ve středu oznámil, že končí s profesionální kariérou. Bývalý útočník v NHL zvládl během 14 sezon 790 zápasů, ve kterých vstřelil 242 gólů a přidal 352 asistencí.

„Naposledy jsem hrál před více než čtrnácti měsíci. Dva zápasy v St. Louis a konec, cítil jsem, že nohy mi nedovolí hrát tak, jak bych si představoval. Bolely mě třísla, po obou stranách jsem cítil ostrou bolest," popsal Havlát v dopise uveřejněném na stránkách hráčské asociace NHLPA.

Havlát zkoušel vleklé zdravotní problémy přemoci v Česku, kde se připravoval s Kometou Brno. Nešlo to.

„Na konci kariéry se každý ptá, jaký byl ten nejvýraznější moment. Nejlepší vzpomínka. Upřímně řečeno si nedokážu vybrat. Zažil jsem spoustu skvělých věcí a za všechno jsem velmi vděčný. Měl jsem lepší i horší časy, ale hokej jsem miloval. Jednu věc vybrat nezvládnu," pokračoval.

Martin Havlát vstoupil do NHL v dresu Ottawy Senators, v nováčkovské sezoně 2000/01 nasbíral 42 bodů (19+23) a v dalších letech jeho výkonost stoupala. Fanoušky si získal šikovností i rychlosti, která mu ve spojení s číslem na zádech vynesla přezdívku Mach9.

Po pěti letech v Ottawě Havlát oblékl dres dalších pěti klubů – Chicaga (tři sezony), Minnesoty (dvě sezony), San Jose (tři sezony), New Jersey (jedna sezona) a St. Louis (jedna sezona, respektive zmíněné dva zápasy).

„Navždy budu vděčný Ottawě Senators, že mi umožnila splnění dětského snu. Působil jsem i v dalších skvělých týmech se skvělými spoluhráči, se kterými jsem si užíval každou chvíli na ledě i mimo něj. Poděkování patří také fanouškům, zejména těm v Ottawě a Chicagu. Nesmírně si také vážím všeho, co pro mě udělali Marshall Johnston, Jacques Martin, Joel Quenneville (pod nejlepším trenérem ligy jsem bohužel strávil jen jednu sezonu), Dale Tallon a Chuck Fletcher. Děkuji také všem lékařům a masérům, který se zasoužili o to, že jsem se nerozpadl. Vím, že to nebylo jednoduché," jmenoval Havlát důležité činovníky zámořské kariéry. Neopomenul také své agenty.

Zmíněný dětský sen začal reálnou podobu nabírat v roce 1999, kdy si Ottawa Havláta vybrala jako šestadvacátého na draftu. Neprohloupila. Co se týče kanadského bodování, výrazněji do historie NHL z tohoto ročníku promluvili pouze bratři Henrik a Daniel Sedinovi a Henrik Zetterberg.

Havlát byl také poctivým reprezentantem českého hokeje na mezinárodní scéně. Účastnil se tří mistrovství světa – 2000 se zlatou medailí, 2004 a 2011 s bronzovou medailí –, dvou olympijských her (2002 a 2010), Světového poháru 2006, kde vedl bodování nároďáku, a taktéž si odnesl zlatou medaili z juniorského šampionátu v roce 2000.

„Největší dík patří mým rodičům, partnerce Ivance a dvěma dcerám. Bez jejich osobních obětí a lásky by moje kariéra ani nezačala. Hokej miluji a bude mi chybět, je ale na čase začít novou životní kapitolu," uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.