bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po 5 letech v Rusku poslední šance na NHL? Hodně mě to láká, přiznává Kovář

6. června 2018, 11:00

Václav Jáchim

V ruské Kontinentální lize strávil pět sezon, nyní stojí Jan Kovář na křižovatce. Odchovanec píseckého hokeje pomohl Magnitogorsku k zisku Gagarinova poháru, ve formaci se Sergejem Mozjakinem a Danisem Zaripovem předváděl parádní výkony. Teď se ale zdá, že ruskou soutěž opustí. "Mohl jsem v Magnitogorsku pokračovat, nabídky byly i z jiných týmů. Ale rád bych změnu," přiznává.

Už se poctivě chystá na nový ročník. Minulý týden polykal tréninkové dávky na Valašsku, jinak trénuje doma v Plzni. Ačkoli netuší, kde bude působit. "Situaci řeší moji agenti. NHL mě hodně zajímá, říkal jsem to už loni, po mistrovství světa v Paříži," zmiňuje Kovář. Tehdy se hovořilo o dvou zámořských klubech, kterým by se šikovný konstruktivní centr hodil. Jenže český útočník byl ještě pod smlouvu v Magnitogorsku. Podobné úvahy neměly smysl.

Ostatně, podobná situace nastala už dřív. "V danou dobu byl o Honzu v NHL velký zájem. Třeba Chicago ho chtělo hodně, ovšem Honza měl platný kontrakt v Rusku a odejít nemohl," konstatuje Vladimír Vůjtek ze společnosti Euro Hockey Services, která Kováře zastupuje. Teď je situace jiná, účastník poslední olympiády v Koreji je volný. Kontrakt s Magnitogorskem vypršel, v Metallurgu vědí, že jejich dosavadní opora touží po něčem novém.

Foto: Karel Švec, ČSLH

 

Vidina NHL je pro vítěze Tipsport extraligy 2013 lákavá. "To určitě. Chtěl bych to tam zkusit, je to přece nejlepší soutěž na světě," povídá Kovář. O tématu ale moc hovořit nechce. Aspoň ne do chvíle, kdy budou k dispozici konkrétnější informace. Zatím probíhají jednání. "Vede je nás zámořský partner Allan Walsh. Hovoří s kluby, určité varianty jsou. Ale nepředbíhejme," dodává Vůjtek.

Kovář téhle příležitosti obětoval dost. Odmítl prodloužení spolupráce v Magnitogorsku, kam míří český hlavní kouč Josef Jandač, nevzal ani jiné návrhy z KHL. "Ozvaly se některé top týmy, ve hře byly velmi nadstandardní podmínky. Ale Honza to možná vidí i tak, že má poslední šanci prosadit se do NHL. Kdyby teď znovu podepsal třeba na dva roky v Rusku, odchod do zámoří by pak s ohledem na jeho věk už nejspíš nebyl reálný," upozorňuje Vůjtek.

Jan Kovář.

Jan Kovář. | Foto: metallurg.ru

 

Není moc běžné, aby hvězda Kontinentální liga opustila dobré místečko a vydala se vstříc určité zámořské nejistotě. "Nechci říkat, že to byl vždycky můj sen. Ale NHL je výzva pro každého hokejisu. Delší dobu jsem o tom přemýšlel, chtěl bych to tam prostě zkusit. Nerad bych si jednou vyčítal, že jsem se o to nepokusil," konstatuje. Kluby o schopnostech účastníka pěti světových šampionátů vědí. "Honza měl úspěchy v Rusku i na velkých mezinárodních turnajích. Dokázal, že je útočník špičkových kvalit," dodává Vůjtek.

Času je stále relativně dost, největší operace na hráčském trhu probíhají v NHL po 1. červenci. Kluby zatím podepisovaly hlavně mladíky, které získaly v draftu. "Nejsem netrpělivý," reaguje Kovář. Připouští si, že to v zámoří nemusí klapnout. "Samozřejmě, stát se to může. Zatím jsem se nerozhodl, jak bude vypadat nejbližší budoucnost. Opravdu s tím nespěchám. Klidně začnu sezonu doma, v české extralize. Záležet bude na dalším vývoji, teď o tom nemá cenu takhle uvažovat. Jak jsem řekl, NHL by mě lákala. Uvidíme, jak to dopadne," doplňuje závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.