bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pittsburgh si v nouzi umí poradit. Ukazuje to (také) v play off

17. dubna 2017, 16:00

David Jahoda

Carl Hagelin, Chris Kunitz, Kris Letang, Matt Murray. Pittsburgh se v play off zatím musí obejít bez čtveřice důležitých mužů. Podle toho, jak zatím vypadají výkony Penguins v sérii proti Columbusu, ale jejich absence vůbec není znát. V základní části se Pittsburgh místy musel vypořádat ještě s větší marodkou. Právě díky tomu mohli Tučňáci paradoxně vydělat. Proč? Zodpovědnost na sebe museli vzít i jiní. A to teď Pittsburghu pomáhá i v play off.

Pittsburgh a prázdná marodka? To je kombinace, která letos v případě Penguins nejde příliš dohromady. Do sezony vstoupil Pittsburgh bez tahounů z loňského play off kapitána Sidneyho Crosbyho a brankáře Matta Murrayho. Jak šel čas, prošel si nějakými zdravotními traplemi téměř každý člen kádru obhájce titulu. Kompletní porci 82 utkání odehrál jen Phil Kessel, přes hranici 80 duelů se přehoupli pouze další dva – obránce Ian Cole (81) a útočník Nick Bonino (80).

Jenže ani to Penguins nebránilo v tom, aby nakonec po konci základní části uzmuli druhé místo místo v celé NHL. Ano, kdekdo může říct, že Pens měli neustále k dispozici (tedy kromě prvních sedmi duelů) svého nejlepšího hráče Sidneyho Crosbyho, což nemůže říct třeba Tampa Bay, která se marně vypořádávala s prakticky celosezonní absencí kapitána Stevena Stamkose. 

Jenže nebylo to jen o Crosbym. Své šance se neuvěřitelně chopil například Jake Guentzel. Ten zazářil hned při své premiéře v NHL, kdy dal dvě branky, forma mu vydržela (v základní části nasbíral 33 bodů ve 40 duelech) a v neděli svým prvním hattrickem výrazně přiblížil Pittsburgh k postupu do semifinále Východní konference. Životní sezonu zažil také Conor Sheary (53 bodů za 63 utkání), objev loňského play off. A nutno podotknout, že ani jemu se nevyhnuly zdravotní potíže.

Přesně polovinu základní části museli odehrát Penguins bez elitního zadáka Krise Letanga. Různé problémy se zdravotním stavem jej provázely po celou sezonu, následně nenastoupil od 21. února. Vyšetření poté ukázala, že má vyhřezlou ploténka v krční oblasti, kvůli které musí odpískat zbytek sezony. Větší prostor se ukázat tak dostával Justin Schultz, jenž kolegu z obrany dokonale zastoupil. I co se hry do ofenzívy týče. Během 78 utkání nastřádal 51 bodů. A nebyl to jen Letang. Do všech utkání ani zdaleka nezasáhli třeba Olli Määttä či Travot Daley.

A konečně také situace v brankovišti. Ve spojitosti s rozšiřovacím draftem se často hovořilo o tom, jestli se generální manažer Jim Rutherford nepokusí vyměnit dlouholetou oporu Marca-Andreho Fleuryho. Ten má sice ve smlouvě klauzuli o nevyměnitelnosti, Rutherforda by ale jistě v konverzacích o své budoucnosti úplně neignoroval. Žádná výměna se nekonala a i to se teď Rutherfordovi a celému týmu Pens vyplácí. Matt Murray totiž na začátku play off chybí a nemít po ruce Fleuryho, těžko říct, jak by to nyní v sérii proti Blue Jackets vypadalo.

Pittsburghu se zkrátka v letošní sezoně dařilo a stále daří nalézat alternativy. Díky tomu netápal v základní části a zatím ani v play off. Šíři kádru může Penguins závidět v NHL kdekdo, a i proto mohou dojít v letošní vyřazovací části hodně daleko. Připomínáme, že posledním týmem, kterému se povedlo obhájit Stanley Cup, byl v letech 1997 a 1998 Detroit. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.