bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pittsburgh Penguins a shrnutí sezony 2019/20: Zraněními sužovaná parta chtěla napravit kolaps v play off

7. dubna 2020, 18:00

Ondřej Mach

Loni nečekaně vypadli v prvním kole vyřazovací části proti New York Islanders, družina kapitána Crosbyho se pakovala už po čtyřech zápasech. Generální manažer Jim Rutherford tak v létě učinil několik změn, aby své mužstvo vrátil zpátky mezi uchazeče o Stanley Cup. Jak si Tučňáci vedli?

Nejvýraznější z nich byl odchod kanonýra Phila Kessela. Velký milovník párků v rohlíku v sezoně 2018/19 svoji práci odvedl, už to ale zkrátka nebylo ono. Dvaatřicetiletý sniper byl klíčovým hráčem Pens především v přesilových hrách, při hře pět na pět to ale trochu skřípalo. Není divu, že Kessel zaznamenal devatenáct minusových bodů.

Kromě toho se spekulovalo o osobních problémech s Jevgenijem Malkinem, svého ruského parťáka se měl údajně zastat i hvězdný Sidney Crosby. Rutherfordovi tak podle všeho nezbývalo nic jiného, než Kessela poslat o dům dál. Pittsburgh za něj z Arizony obdržel útočníka Alexe Galchenyuka a mladého obránce Pierrea-Oliviera Josepha. Opačným směrem putovali ještě obránce Dane Birks a výběr ve čtvrtém kole draftu 2021.

Galchenyuk měl na svých bedrech velká očekávání. Nikdo sice nepočítal s tím, že šestadvacetiletý forvard Kessela plnohodnotně nahradí, jeho angažmá se ale příliš nevydařilo. Galchenyuk se těsně před začátkem ročníku zranil a následně dlouho hledal bývalou formu. Na ledě postupem času dostával stále méně prostoru a před uzávěrkou přestupů nakonec znovu změnil dres. O tom ale až později.

Rutherford mimo to podepsal útočníka Brandona Taneva. Šestiletá smlouva na 21 milionů dolarů se mnohým zdála jako příliš drahá, Tanev ale ukázal, proč do organizace přišel. Hokejista s přezdívkou „Turbo“ je přesně tím hráčem na černou práci, kterého mužstvo potřebovalo. Navíc dokáže i bodově přispět.

Dalším zajímavým přírůstkem se stal John Marino. Dvaadvacetiletý obránce přišel z Edmontonu výměnou za podmíněnou volbu v šestém kole draftu 2021. A byla to trefa do černého. Marino zaujal na kempu a v říjnu si vybojoval místo v obranné šestce Pens.

Mladý zadák, který poslední tři roky nastupoval v univerzitní NCAA, překvapil všechny v klubu a předváděl na svůj věk výborné výkony. Jednu dobu se o něm mluvilo i jako o potenciálním kandidátovi na Calder Trophy. Tak vysoko zatím Marino myslet nemůže, jisté je ale jedno. Pittsburgh v něm nalezl perspektivního mladého beka do příštích let.

Ach, ta zranění

Jestli něco dělalo výběru trenéra Mikea Sullivana problém hned od začátku sezony, tak to byly zdravotní trable. Ve druhém utkání se zranili Jevgenij Malkin a Nick Bjugstad, kvůli zranění scházel i Bryan Rust. A takhle se to s týmem táhlo celý rok.

Vyjmenujme si ty nejvýraznější absence: Patric Hörnqvist, Justin Schultz, Brian Dumoulin, Kris Letang, Alex Galchenyuk, John Marino, Jared McCann, Jake Guentzel… a Sidney Crosby. Hvězdného tahouna trápila už od předsezonního kempu sportovní kýla, navzdory tomu ale až do listopadu hrál. Crosby následně absolvoval operaci jádrového svalstva v oblasti třísel a podbřišku.

Kapitán chyběl přes dva měsíce a jak už bývá zvykem, v době jeho absence se razantně zvedly výkony Malkina. Ruský bohatýr se loňskou sezonu trápil, jeden čas se dokonce hovořilo o jeho výměně. Populární „Geno“ v létě tvrdě dřel, tolik chtěl ukázat fanouškům a všem, že pořád dokáže být klíčovým hráčem Pens.

 

„Chci se vrátit v nejlepší formě. Vím, že stále dokážu hrát na nejvyšší úrovni,“ říkal v září. A svoje slova skutečně naplnil. Malkin zlepšil svoji hru ve všech aspektech, marně byste v zápasech hledali loňské ztráty puku nebo zbytečná vyloučení. Kromě toho v 55 utkáních nasázel 25 branek, přidal 49 asistencí a byl nejproduktivnějším hráčem Pittsburghu.

Za zmínku ale stojí i výkony Bryana Rusta. Sedmadvacetiletý útočník byl vždycky tak trochu podceňovaným článkem sestavy Tučňáků, letos se ale v době nejvyšší potřeby nadechl k vynikajícím výkonům. Po boku Malkina rozjel nevídanou ofenzivní podívanou a blížil se k třicetigólové hranici. Pens přitom jeho služby vyjdou jen na 3,5 milionu dolarů ročně.

Z farmy až na All-Star Game

Velkým tématem před tímto ročníkem bylo složení brankářské dvojice. Jistou pozici měl majitel dvou prstenů za zisk Stanley Cupu Matt Murray, otazník ale visel nad tím, kdo mu bude krýt záda. V minulé sezoně se skvěle osvědčil Casey DeSmith, nahoru však šly i výkony mladého Tristana Jarryho.

Na farmu nakonec zamířil DeSmith, generální manažer Jim Rutherford se rozhodl dát šanci Jarrymu. Na startu sezony dostával mezi třemi tyčemi více příležitostí Murray, stejně jako dříve ale bojoval s velkou nevyrovnaností výkonů. Zato Jarry v brankovišti dominoval.

Kouč Sullivan na něj v listopadu začal sázet čím dál tím víc a následující dva měsíc už čtyřiadvacetiletý gólman pouštěl svého zkušenějšího kolegu do branky pouze sporadicky. Jarry dlouhou dobu disponoval vůbec nejlepšími čísly v NHL, vychytal celkem tři čistá konta a překonal klubový rekord v počtu odchytaných minut bez inkasované branky.

 

Vynikajícími výkony si řekl o účast na prestižní All-Star Game, kde nahradil zraněného Joonase Korpisala. V posledních měsících se Jarryho čísla o něco zhoršila, většina odborníků tak do role prvního brankáře před play off pasovala Murrayho. Bude zajímavé sledovat, jak Pittsburgh situaci v brankovišti vyřeší.

Oběma gólmanům totiž po sezoně končí smlouva. Zatímco Jarry bral letos pouhých 675 tisíc dolarů, Murray si v průměru přišel na 3,75 milionu dolarů. Ať už Pens podepíšou kohokoliv, jisté je jedno – finančně si výrazně polepší. A s jedním maskovaným mužem se pravděpodobně budou muset rozloučit. Vydá se Murray ve stopách svého učitele Fleuryho?

Pens chtějí vyhrávat teď

Únorovou výměnou, kdy organizace z Minnesoty přivedla Jasona Zuckera, vyslal Jim Rutherford jasný signál. Chceme vyhrávat teď. Úspěšné kariéry Crosbyho s Malkinem se pomalu chýlí ke konci, oba borci už nejsou nejmladší, i když na ledě pořád dominují. Kolik příležitostí získat stříbrný pohár budou ještě mít?

Právě toho si je vědom i Rutherford, který jim takových příležitostí chce dopřát co nejvíce. I z toho důvodu dal za Zuckera poměrně vysokou cenu, mimo jiné se zbavil trápícího se Galchenyuka. Pittsburgh touží napravit loňské selhání s Islanders a letošní výkony jsou velkým příslibem.

Brankovišti už jsme se věnovali. Obraně velí Kris Letang se svým parťákem Brianem Dumoulinem, novou smlouvu podepsal obránce Marcus Pettersson. Tučňáci dají s velkou pravděpodobností vale Justinu Schultzovi, jenž za působení v městě oceli velmi často marodil a klub na něj zřejmě nebude mít místo pod platovým stropem.

K dobrým výkonům se rozehrál i Jack Johnson, John Marino má svoje nejlepší roky daleko před sebou. Ofenzivě vládne duo Crosby – Malkin, pomalu se blíží návrat dlouhodobě zraněného Jakea Guentzela. Velkou útočnou kvalitu má nově příchozí Zucker, mentorem pro mladší hráče může být veterán Patrick Marleau, který dorazil ze San Jose.

Penguins zkrátka stále patří mezi uchazeče o Stanley Cup. Otázkou je, zda tým nevyhoří podobně jako tomu bylo loni. Průběh letošního ročníku tomu ale nenapovídá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.