bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: zatraceně drahá večeře

20. března 2019, 6:28

Petr Adler

Pánové, takhle to dál nepůjde, jste naše první útočná řada, tak od vás chceme vidět pořádné výsledky, řekl někdo z papalášů mužstva hvězdám Columbus Blue Jackets Camu Atkinsonovi, Pierre-Lucovi Duboisovi a Artěmijovi Panarinovi. Sedněte si spolu na pořádnou večeři, je to na nás, a rozříkejte si to.

Modrokabátníci kolem letošní uzávěrky výměn posilovali jako šílení: přivedli od Ottawa Senators skvělé útočníky Matta Ducheneho a Ryana Dzingela, a vsadili také na to, že Panarin a brankář Sergej Bobrovskij přispějí svojí hřivnou na cestě za pohárem Lorda Stanleyho. Přesto, že Columbusu hrozí, že ti dva Rusové u mužstva skončí, jen co skončí poslední zápas sezóny.

A tak se první řada v pondělí vydala na večeři v nejmenovaném, ale jakostním a neméně drahém, restaurantu v Calgarech, aby si to mezi sebou řekli od plic.

Generální manažer Jařmo Kekäläinen v úterý 5. února riskoval všechno. Jak říkají hráči pokeru, vsadil všechno na jednu kartu. V americké karetní řeči se tomu říká he’s gone all in.

Kekäläinen si také může být jist, že mu bude v případě neúspěchu klást nepříjemné otázky nejen president mužstva Michael Priest, ale že se k vyptávání přidá i většinový vlastník John P. McConnell.

Pan většinový majitel je sice znám co činitel nejrůznějších dobročinných spolků, ale současně také vlastní Worthington Industries, jeden z největších amerických podniků na zpracování kovů. Podnik prodá ročně zboží za tři a půl miliardy dolarů, ale to ani dost málo neznamená, že by snad jeho majitel chtěl tolerovat ztráty, které mu působí nezodpovědní hokejisté.

Hráči samotní, naštěstí, uznávají, že dovedou mnohem více než v poslední době předvádí. Jenom, poznamenal Atkinson, potřebovali mezi sebou trochu pročistit vzduch. Je totiž pravda, dodal, že mezi nimi bylo v poslední době hodně dusno, a bylo to znát i na ledě.

V desíti utkáních, která Blue Jackets sehráli během března, totiž první útočná řada nasbírala pouze deset bodů, a má na účtu 19 záporných bodů. Mužstvo bojuje o postup do pohárové soutěže, a ve chvíli, kdy vznikaly tyto řádky, se drželo na místě tzv. divoké karty o pouhý bod před Montréal Canadiens. Montréalští v úterý ve Wells Fargo Center porazili Philadelphia Flyers, zatímco Blue Jackets ve Scotiabank Saddledome prohráli s domácími Flames 4-2. Neskoroval nikdo z první řady, tedy z té, která den před tím povečeřela na účet mužstva. Calgarským chyběli Sean Monahan a Sam Bennett, za návštěvníky si po brance připsali Oliver Bjorkstrand a Zach Werenski. Panarin sice nahrál na první branku Columbusu, ale stejně nakonec skončil v mínusu. Atkinson a Dubois jakbysmet.

Ani kapka

Například: jindy tak úspěšný Dubois si sice v dosud sehraných 72 zápasech připsal 54 body za 23 branky a 31 nahrávek, jenže poslední bod zaznamenal 28. února.

Ve dvanácti zápasech odehraných od uzávěrky výměn, jich Columbus vyhrál jen pět. Dalších šest prohrál v pravidelné hrací době, jeden v nastavení.

Vedení, řekl kouč John Tortorella po uzávěrce výměn, projevilo mužstvu důvěru: přivedlo posily a spolehlo na současný kádr.

To sice je pravda, ale na výsledcích to znát není.

Není to zrovna nejprofesionálnější přístup, ale Atkinsona popudilo hlavně sdělení ruských spoluhráčů, že míní po sezóně vyzkoušet trh volnými hráči. Panarin to zdůvodnil snahou dostat se do nějakého většího města, pokud možno někam, kde je plno kulturních stánků (neupřesnil, o jaké mu jde), zatímco Bobrovskij nepovažoval za nutné nic upřesňovat: dosáhl stavu zcela volného hráče (unrestricted free agent, krátce UFA), takže má nárok. Ostatně, hokej je jeho živobytí, nikdo neví, jak dlouho jím ještě bude, a on by po ukončení kariéry nerad přespával pod mostem.

Atkinson vysvětlil, že ruským kolegům může čas od času bohapustě, ba neslušně, vyspílat (prý už to také několikrát udělal), jenže to nic neřeší. Neví ale také, jak by jim mohl vysvětlit, že jejich odchod (jakkoliv zatím jen naznačovaný) mužstvu nepomůže.

To je sice naprostá pravda, ale Atkinson nikdy neřekl, proč ho podobně nevyvádí z míry zjištění, že mezi zcela volnými hráči budou po sezóně i přišlíci Duchene a Dzingel. Nemluvě ani o tom, že ve stejném postavení budou i Adam McQuaid a Keith Kinkaid.

Atkinsonova smlouva v Columbusu vyprší po sezóně let 2024-2025. Mzdový fond mužstva zatěžuje 5,875 milióny dolarů ročně.

Vegaské sázkové kanceláře začínají přijímat sázky: koho to bude stát hlavu, jestli Columbus Blue Jackets přijdou o postup do Stanleyova poháru? Kekäläinena za to, že chtěl vylepšit mužstvo podle hesla, že risk je zisk? Nebo Tortorellu, který ovšem může do hry nasazovat jen ty hráče, které má na soupisce?

Stane-li se zázrak a mužstvo si dokráčí pro pohár, komu jej kapitán Nick Foligno předá jako prvnímu? Zvykem je, že pohár dostávají hráči do ruky v pořadí důležitosti, které si určili sami mezi sebou. Bude to někdo z Rusů? Nebo ten dnes neznámý činitel, který první útočné řadě zaplatil onu slavnou večeři?

Sázkové kanceláře se domnívají, že to nebude ani tak, ale ani naopak. Columbus Blue Jackets podle nich už teď jen zpívají labutí píseň. V sobotu 6. dubna budou mít po parádě. Takže ona slavná večeře pro první útok Columbus Blue Jackets v Calgarech přijde majitele McConnella zatraceně draho.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.