bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Widemanův krosček poslal čárového rozhodčího Hendersona na operaci

31. července 2016, 5:46

Petr Adler

Čárový rozhodčí Don Henderson musel před třemi týdny podstoupit operaci, při které mu lékaři opravili dva prasklé šíjové obratle. Ke zranění došlo, když do něj obránce Calgary Flames Dennis Wideman koncem ledna narazil klasickým krosčekem zezadu. Podle zprávy Kevina Duponta z listu The Boston Globe hrozí Hendersonovi, že se už nikdy v životě nebude smět vrátit ke svému zaměstnání hokejového rozhodčího.

Henderson hlídá čáry NHL od roku 1994. Je mu 47 let a má na účtu přes třináct stovek odpískaných zápasů. Jeden hráčský zákrok, před nímž se ani nemohl bránit, protože o něm nevěděl, může znamenat konec.

Pro připomenutí: Flames hráli doma s Nashville Predators (nakonec prohráli poměrem 2-1). Útočník Predators Miikka Salomäki narazil Widemana na hrazení, zákrok nebyl odpískán, Wideman se zvedl a trochu mátožně se rozbruslil směrem ke své střídačce. Rozhodčí Henderson byl k němu otočen zády a nebyl mu vlastně ani v cestě. Wideman se k němu přiblížil, zvedl hokejku a klasickým krosčekem do oblasti horní páteře srazil Hendersona na led. Pak dobruslil na svoji střídačku. Tvářil se jako by se nic nestalo. Když na Widemana poté přišla řada, naskočil na led v pravidelném střídání. Zápas dohrál. Čárový rozhodčí Henderson zápas nedopískal.

Podle záznamů, jejichž pravost dodnes nikdo nepopřel, oznámil pozorovatel NHL střídačce Flames, že se jí z ledu vrací hráč, který asi není úplně v pořádku. To, samo o sobě, mělo vyvolat na střídačce poplach. Ošetřující personál měl, podle tzv. protokolu činnosti při otřesu mozku (concussion protocol), odvést Widemana okamžitě do temné místnosti poblíž kabiny, kde měl lékař mužstva ihned zahájit vyšetřování, zda Wideman utrpěl otřes mozku nebo ne. Nic takového se nestalo.

Podle dalších záznamů se prý někdo z ošetřujícího personálu měl Widemana zeptat, zda se cítí být v pořádku, a Wideman měl na to odpovědět, že zajisté.

Zločin a trest?

Liga vzápětí napálila Widemanovi za útok na rozhodčího zákaz hraní na dvacet zápasů. Wideman se, s pomoci odborů NHLPA, obratem odvolal ke komisaři NHL Garymu Bettmanovi. NHLPA uvedla jako svědky dva lékaře, kteří řekli, že Wideman byl v době, kdy srazil Hendersona, už pod účinkem otřesu mozku. Jenže Bettman zjistil, že ani jeden z těch dvou nehovořil s Widemanem osobně, a ani jeden z nich s ním nebyl během rozhovoru v jedné místnosti. Ke svědectví jim (a NHLPA) stačilo, že s Widemanem promluvili prostřednictvím počítačového programu FaceTime.

Takže Bettman lékařské vyjádření označil za nedůvěryhodné a tudíž i nepřijatelné.

Kromě toho Bettman využil práva, které mu dává kolektivní smlouva, a nechal si předložit seznam soukromých textových zpráv z Widemanova telefonu. Je velice patrné, že tady Bettman jednal na základě nějaké zákulisní informace, kterou lze klidně označit za udání. Mezi těmi textovými zprávami se totiž vyjímala výměna názorů, v níž Wideman soudil, že za celý ten jinak zbytečný rozruch kolem jeho osoby mohou jedině ti pitomí novináři, kteří udělali z komára slona.

Bettman tuhle výměnu zmínil ve svém mnohastránkovém rozhodnutí za důvod, proč nebere ani dost málo vážně Widemanovu omluvu Hendersonovi, kterou pronesl třesoucím se hlasem před kamerami nejrůznějších televizních společností.

Takže Bettman těch dvacet zápasů potvrdil, a ještě naznačil, že může být Wideman rád, že trest nezvýšil.

Další odvolání

NHLPA hned poté podala spolu s Widemanem odvolání k tzv. nezávislému arbitrovi jménem James Oldham. Tento profesor veškerého práva vyslechl NHLPA i Widemana, moc se nebabral s podklady od NHL, a trest snížil na polovinu. Tou dobou už měl Wideman odsezeno devatenáct utkání z uložených dvaceti, takže by měl dostat zpět skoro tři stovky tisíc dolarů na neproplacené mzdě.

Liga tenkrát jenom naznačila, že tohle nebude poslední slovo. V červnu pak nejen zbavila Jamese Oldhama úřadu arbitra, ale současně také věc podala k přezkoumání soudu v rámci žaloby na NHLPA.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly to tehdy vysvětlil tak, že James Oldham překročil práva, která má arbitr jmenovitě stanovena kolektivní smlouvou. Hlavně šlo o to, že Oldham neuplatnil správně práva obou stran na určitý způsob předkládání důkazů tak, jak to stanoví kolektivní smlouva.

Touhle květnatou právní formulací dal Daly najevo, že si liga nemíní nechat líbit, aby nějaký arbitr vynášel rozhodnutí, aniž by vyslechl pořádně obě strany sporu. Jak tehdy Daly řekl, arbitr Oldham si “zavedl svůj vlastní druh průmyslového práva.”

Na tom sice něco je, ale stejně tak je něco na tom, že kolektivní smlouva mezi NHL a NHLPA říká výslovně, že arbitrova rozhodnutí jsou konečná.

Takže u soudu půjde o to, zda soudce přijme literu kolektivní smlouvy nebo názor ligy, který tvrdí, že arbitr tu kolektivní smlouvu porušil, a proto jeho rozhodnutí nemůže platit.

Mezi tím ale čárový rozhodčí Don Henderson musel čekat na operaci až do léta, protože žádný sebe si vážící chirurg by nepřiložil k jeho kůži skalpel v době, kdy ještě trpěl na následky otřesu mozku.

Ligoví zástupci zatím i v soukromých hovorech mezi čtyřma očima sice zdvořile, ale přesto dost sveřepě, odmítají mluvit o tom, co NHL provede Calgary Flames. Proč? Inu, buď Wideman utrpěl, jak tvrdil ve svých odvoláních, otřes mozku. Pak měl od okamžiku návratu na střídačku ležet na vyšetřovacím stole v oné místnosti poblíž kabiny jeho mužstva. Rozhodně neměl hrát, jako by se nechumelilo. Nebo mu vůbec nic nebylo, a pak ho nemělo vedení mužstva bránit při projednávání trestu před disciplinární komisí ligy, ani při projednávání jeho odvolání před komisařem. Ale je-li pravda, že pozorovatel ligy sdělil střídačce, že se jí vrací z ledu poškozený hráč, měl jít Wideman podle ligových pravidel okamžitě na vyšetření, ať už by dopadlo jakkoliv.

Na otázku, co se děje s žalobou na NHLPA, zní odpověď ligy neméně jednoznačně: ohlušující ticho.

V každém případě, dění poté, kdy obránce Dennis Wideman bezohledně vyřadil čárového rozhodčího Dona Hendersona a patrně mu svým zákrokem zkazil život, způsobilo, že NHL teď má před sebou dvě odborová sdružení, která se navzájem nenávidí. Odbory rozhodčích NHLOA jsou bez sebe vzteky, že hráčské odbory NHLPA považovaly za nezbytné hájit hráče, jehož vina byla viditelná prostým okem.

A jestli liga uspěje se svojí žalobou na NHLPA, možná tím potěší NHLOA, ale hráči budou zuřit (a tvrdit, že ONI jsou přece mnohem důležitější než nějaké zebry).

Liga je tady v pasti mezi skálou a jejím tvrdým podložím (podle starého a výstižného anglického přirovnání “between a rock and a hard place”). Jenom proto, že jeden hráč neměl dost slušnosti, aby přiznal vinu a přijal trest.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.