bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: vyhýbejte se Severní Americe jako čert kříži, varuje Šipačov své krajany

15. listopadu 2017, 7:02

Petr Adler

Poslouchejte mě dobře, pánové, varuje bývalý útočník Las Vegas Golden Knights (a staronový útočník SKA St. Petersburg) Vadim Šipačov (na snímku z webových stránek SKA už zase doma) své ruské kolegy a kamarády, dávejte si děsný pozor než vás napadne, že byste snad měli a mohli odejít do Severní Ameriky. NHL, mi milí pánové, to je totiž peklo!

“Věci, které mi v Americe naslibovali, se nestaly,” řekl Šipačov. Páni z vedení SKA St. Petersburg z jeho sdělení měli takovou radost, že je vzápětí zveřejnili na webových stránkách mužstva. Jak rusky, tak také anglicky, i když ten překlad nesvědčil o dokonalé znalosti cílového jazyka.

“Ale,” dodal Šipačov, “nakonec se všechno obrátilo v dobré. Mnozí hráči SKA, kteří jsou dnes tady, to řešili podobně, takže to je asi správný přístup.”

Šipačov sice neřekl, které hráče má na myslí, ale z nedávných případů se vynořuje například Ilja Kovalčuk (a New Jersey Devils).

Nicméně, dodal Šipačov, “Nyní vím, že ruští hráči by si měli desetkrát rozmyslet, než se vydají do zahraničí, je to všechno jinak než co vám řekla mužstva nebo vaší zástupci.”

Podle Rusa šlo prý o svátek nedorozumění.

“Do očí mi řekli jednu věc,” postěžoval si Šipačov, “ale když mělo dojít na hokej, bylo najednou všechno úplně jinak.”

Hned ve svém zápase za Golden Knights vstřelil Šipačov branku, mužstvo vyhrálo, ale trenér přínos ruského útočníka neocenil: “Kouč mi řekl, že v tuhle chvíli si moc nezahraju. Jistě, všechno je v nejlepším pořádku, ale budu nastupovat ve čtvrté řadě. Nelpěl jsem na tom, abych hrál přesilovky, jenom jsem chtěl nastupovat ve všech zápasech.”

Odlišný názor

Vedení Golden Knights si ovšem myslelo něco jiného. Když začalo být zřejmé, že tohle nikam nepovede, nabídlo Šipačovovi vyplacení ze smlouvy za dvou podmínek: hráč vrátí větší část prémie, kterou dostal za podpis (dva milióny bez 86 tisíc dolarů), a zaváže se, že se nebude ucházet o zaměstnání u jiného mužstva NHL.

“Nechápal jsem, co se děje,” řekl Šipačov ruským novinářům. “Vegas vůbec nehledal další možnosti, i když by to pro ně bylo lepší. Prostě chtěli, abych odstoupil od smlouvy a vrátil jim peníze.”

Tady začíná být zřejmé, kde vzniklo nedorozumění: Šipačovovi patrně nikdo neřekl, že když hledá práci v zahraničí, měl by se naučit alespoň základnímu dorozumívání, nebo si najít pořádného tlumočníka. Tahle starost je na něm jako na zaměstnanci, rozhodně ne na Golden Knights jako zaměstnavateli. Řečeno stručně: málokterý občan Severní Ameriky se domluví ruský, a George McPhee, generální manažer Golden Knights, patří k většině.

A pak přišla další drobná pohroma. Golden Knights se rozhodli, že pošlou (už podruhé) Šipačova na farmu k Chicago Wolves v Americké hokejové lize (AHL). Důvody byly jednoduché: třeba chytí na farmě dech, rozehraje se v severoamerickém hokeji, a může se po čase stát platným členem áčka, nebo se rozehraje, ale nebude vyhovovat Golden Knights, jenže už bude na očích severoamerickým skautům, a to by ulehčilo jeho výměnu jinam, nebo, v nejhorším případě, získají obě strany čas na vyřešení zapeklité situace.

Šipačov jim ten čas nedal. Odešel, a za to dostal zákaz hry.

Zločin a trest?

Podle Šipačova, on je zcela nevinen, za všechno mohou Golden Knights: “Po tom všem hádání jsem se rozhodl, že tam nechci být. Můj zástupce (Petr Svoboda) mluvil s generálním manažerem a dohodli se, že budeme potřebovat pár dnů, abychom našli nějaké nové mužstvo. Proto jsem odjel z Chicaga do Las Vegas. George McPhee o těchto jednáních neřekl Chicago Wolves vůbec nic, takže to vypadalo, že jsem odešel schválně. A v novinách se objevilo, že jsem jel za svou manželkou, protože nemluví anglicky. Kde vzali tohle?”

Inu, někde to vzít museli. Ale hlavně: veškeré cestovní náležitosti hráčům, kteří mají smlouvy, vyřizují zaměstnanci mužstev. I letenky. To znamená drobnost: kdyby Šipačov řekl chicagským, že se chce vrátit do Las Vegas, první věc by byla, že by se spojili s patřičným člověkem v úřadě generálního manažera, aby zjistili, co se děje. Dozvěděli by se, že se nikdo s nikým na ničem nedohodl. Logicky: Šipačov se sebral a odešel bez vědomí Chicaga nebo Lasu Vegasu. Tím porušil smlouvu.

Dnes je Šipačov nadšen, že ho SKA vzali zpátky. To by měl být: Las Vegas se také mohli popudit a říci, chlapce, porušil jste smlouvu, tak vám zakazujeme činnost. Všude? Ano.

Názor z druhé strany

Generální manažer Golden Knights George Mcphee potvrdil, že mužstvo souhlasilo, aby Šipačov hledal zaměstnání všude kromě Severní Amerika (a, hlavně, NHL).

“Vadim nechtěl trávit čas na úrovni Americké hokejové ligy, a nepřál si ani výměnu někam jinam (v NHL). A to jsme mohli udělat,” řekl McPhee.

Tady asi je jeden ze zakopaných psů. Šipačov tvrdí, že by neměl vůbec nic proti výměně. Chyba je v tom, že všech ostatních třicet generálních manažerů dostalo sdělení, spíše otázku, co nebo koho by nabídli výměnou za Vadima Šipačova. Nepřišla jediná přijatelná odpověď. Právě proto tehdy vedení Golden Knights veřejně oznámilo, že povolilo Svobodovi, aby to zařídil on sám.

Logika je velice prostá: vyplatit hráče ze smlouvy a nechat ho, aby si našel on sám jiné zaměstnání jinde, to by znamenalo ztrátu značné části peněz (při vyplácení hráč nedostane zpět celou smluvní částku, jen její část), aniž by Golden Knights dostali protihodnotu. Tu mohou získat pouze výměnou za jiného hráče, takového, který se dostaví v patřičné formě, a který prokáže patřičný přístup ke hře i mužstvu.

Proto ta původní nabídka: my tě vyplatíme, ty nám vrátíš neodslouženou část prémie, a slíbíš nám, že budeš hrát jinde než v Severní Americe.

To Šipačov nepřijal. Je jedno, zda to měl z vlastní hlavy nebo to byla rada jeho zástupce. Podstatné je, že v tom případě tu zbývaly jen dvě možnosti: zákaz hry za peníze, i kdyby to byl pouhý příspěvek na basu piva za utkání někde na rybníce, nebo úřední odchod z NHL důchodem.

Golden Knights totiž ze zákona nesměli a nesmí žádat žádné jiné profesionální hokejové mužstvo, aby se zřeklo Šipačovových služeb. To jim musai zaručit hráč tím, že se důchodem rozloučí s NHL: ten důchod pak platí jenom v NHL, i když jenom do dovršení věku 35 let. Hráč může pak hrát kdekoliv jinde. Kdyby se Šipačov mezitím rozhodl, že by se přece jen rád vrátil do NHL, musel by se vrátit do Las Vegas. Golden Knights by ho buď uvítali, nebo vyměnili jinam.

Šipačov nakonec zvolil důchod z NHL a vrácení patřičné části podpisové prémie.

McPhee to nakonec shrnul: “Chtěl se vrátit domů, tak jsme mu vyhověli.”

Na rozdíl od Šipačova zvolil McPhee typický anglosaský způsob jednání: mosty se nepálí, dokud to není opravdu bezpodmínečně nutné. Takže řekl: “Přejeme mu jen to nejlepší. Je to dobrý hráč, dobrý kluk, prostě to mezi ním a námi neklaplo. Pro nás je dobrá zpráva, že se nám snížil mzdový fond a získali jsme volně místo na soupisce.”

Jak to bylo doopravdy

McPhee vysvětlil, že mužstvo poslalo Šipačova na farmu dvakrát, po každé z jiného důvodu. Nejdříve proto, že klub musel oznámit před zahájením sezóny jména 23 hráčů základní sestavy. Tam se Šipačov nevešel, protože ostatní předvedli v tréninkovém táboře víc.

A podruhé to bylo proto, řekl McPhee, že “jsme potřebovali zjistit, zda dokáže přizpůsobit svou rychlost rychlosti severoamerického hokeje.”

A právě tohle se nepovedlo: “Potřeboval se trochu přizpůsobit, zapracovat na rychlosti hry. Chtěli jsme s ním na tom pracovat. Jít do AHL, to není žádná ostuda. V AHL si zahrály tři čtvrtiny hráčů, kteří jsou v NHL. On tam nechtěl, a výměnu nechtěl také.”

Navíc: Golden Knights zahájili sezónu překvapivě úspěšně, vlastně nejúspěšněji ze všech nováčků v dějinách NHL. To ale znamená, že je v mužstvu veliký boj o místa. Ano, Šipačov vstřelil branku Boston Bruins hned ve svém prvním utkání, odehrál celkem tři zápasy, ale nepřesvědčil.

“Všichni ostatní, kteří hráli ve středu útoku, byli lepší,” řekl McPhee. “Musíte hrát správnou hru. Ten, kdo hraje dobře, hraje.”

Zkušenost se Šipačovem neznamená, že by Golden Knights už nikdy nesáhli po Rusovi z KHL, dodal McPhee, a také to neznamená, že by zavírali dveře před Šipačovem samotným.

“Přejeme mu jen to nejlepší,” řekl McPhee. “Je to dobrý a nadaný kluk. Když se bude chtít vrátit (do NHL), bude si muset počkat do příští sezóny, a bude to muset udělat skrz nás. Ale my mu nebudeme překážet. Podepíšeme s ním smlouvu a vyměníme ho (sign-and-trade se jmenuje ten postup), aby mohl hrát, kde chce.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.